Εκτιμήσεις ΝΑΡ-Μ-Λ ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Πρώτα σχόλια του γραφείου τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

anakoinosi1. Οι ευρωεκλογές και ο 2ος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αποτυπώνουν την ανερχόμενη λαϊκή διάθεση για καταδίκη της συγκυβέρνησης, της πολιτικής των μνημονίων, της χωρίς τέλος επίθεσης στα λαϊκά-εργατικά δικαιώματα. Το εκλογικό αποτέλεσμα με την πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σε συνδυασμό με την κατάκτηση της περιφέρειας Αττικής και τη σημαντική πτώση της ΝΔ και ιδιαίτερα του μεταμφιεσμένου σε «ΕΛΙΑ» ΠΑΣΟΚ, δεν νομιμοποιεί τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, των τοκογλύφων δανειστών και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Δεν νομιμοποιεί την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

2. Από αύριο κιόλας οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αναγκαίο με την ανασυγκρότηση του κινήματος να αναπτύξουν σε ανώτερο επίπεδο τους αγώνες για να αποτρέψουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που είναι σε εξέλιξη και κάθε νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο, να αποσταθεροποιήσουν ακόμα περισσότερο και να ανατρέψουν την κυβέρνηση μειοψηφίας και την πολιτική του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ.

3. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν δικαιολογεί ούτε πανηγυρισμούς, ούτε εφησυχασμό του λαού και της μαχόμενης αριστεράς. Το μαύρο μέτωπο δεν θα πέσει με εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς περίπατους όπως διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σύστημα και η κυρίαρχη πολιτική επιδιώκουν και δημιουργούν εφεδρείες του δεξιού, φιλοΕΕ μπλοκ από Ποτάμι και Γέφυρες, έως το ΛΑΟΣ και τους φασίστες της Χ.Α. Για να νικηθεί απαιτείται συνολικός αντιΕΕ-αντικαπιταλιστικός αγώνας, απαιτείται να αλλάξει η πολιτική και όχι μόνο ο διαχειριστής, που μάλιστα αποδέχεται την θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

4. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε σε πολύ δύσκολες συνθήκες την τριπλή εκλογική μάχη και κατέγραψε ένα σημαντικό και υπολογίσιμο πολιτικό ρεύμα που αναζητά μια εργατική διέξοδο σε αγωνιστική, αντιΕΕ, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Ωστόσο και παρά τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού της σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009 και τις βουλευτικές του Ιούνη 2012, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κάτω από τις δυνατότητες και τις προσδοκίες, γεγονός που οφείλεται στην αδύνατη ακόμα πολιτική συγκρότηση του αντικαπιταλιστικού ρεύματος και στο ότι είναι ευάλωτο στα εκβιαστικά εκλογικά διλήμματα. Για τα συμπεράσματα της εκλογικής μάχης θα συζητήσουμε το επόμενο διάστημα πιο ολοκληρωμένα με συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

5. Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζει τους χιλιάδες αγωνιστές που στήριξαν και έδωσαν μαζί τη μάχη για την ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα συνεχίσουν πιο μαχητικά την πάλη για τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα και για την ανώτερη πολιτική ενοποίηση και συγκρότηση του αριστερού-αντικαπιταλιστικού ρεύματος, για ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής της αντεργατικής επιδρομής του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους.

Αθήνα, 25 Μάη 2014

Πηγή: narnet

 

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

hrysi_aygi_26Μετά από δύο χρόνια θητείας τής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι ευρωεκλογές της 25ης Μάη έδωσαν μια πανελλαδική καταγραφή της στάσης και των διαθέσεων του ελληνικού λαού απέναντι στην πολιτική της. Μια καταγραφή η οποία, αν και έγινε μέσα σε ένα κλίμα καταιγιστικής κυβερνητικής προπαγάνδας, εκβιαστικών διλλημάτων, κάλπικων υποσχέσεων και προεκλογικών φιλοδωρημάτων, αποτύπωσε μια μεγάλη λαϊκή αποδοκιμασία της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά και της ΕΕ.

Το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε την ισχυρή λαϊκή αντίθεση και απόρριψη της πολιτικής της ΝΔ, που αποτελεί τον κύριο κορμό της συγκυβέρνησης. Πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που την είχαν ψηφίσει, τον Ιούνη του 2012, της έστρεψαν τις πλάτες προκαλώντας μεγάλη καθίζηση του εκλογικού ποσοστού της. Το μεταμφιεσμένο σε «Ελιά» ΠΑΣΟΚ είδε να συνεχίζεται η καταβαράθρωση της εκλογικής του δύναμης κατά 300.000 σχεδόν ψήφους.

Το κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα, με το νέο πολιτικό μόρφωμα, που δημιούργησε, το «Ποτάμι», και τη σκανδαλώδη προβολή του από τα μεγάλα αστικά μέσα ενημέρωσης, έστρεψε περίπου 400.000 ψηφοφόρους σε μια πολιτική κοίτη που δεν διαφέρει, ουσιαστικά, από αυτήν των κυβερνητικών κομμάτων, στήνοντας ένα νέο ανάχωμα. Η ΔΗΜΑΡ πλήρωσε την πολιτική του κυβερνητικού συνεταιρισμού της με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και την πλήρη ενσωμάτωσή της στην πολιτική των κυρίαρχων αστικών κομμάτων. Η μεγάλη εκλογική της καθίζηση την οδηγεί τώρα σε μια βαθιά κρίση.

Οι ευρωεκλογές κατέγραψαν την ανησυχητική άνοδο του αριθμού των ψήφων και του εκλογικού ποσοστού της φασιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ αύξηση είχε και το ποσοστό του ακροδεξιού ΛΑΟΣ.

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά επιβολής των μνημονίων και υποταγής στην ιμπεριαλιστική ΕΕ συνεχίζει να τροφοδοτεί τις φασιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις μεγεθύνοντας μια επικίνδυνη απειλή για τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, λόγω της σημαντικής εκλογικής φθοράς των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Παρά την εκλογική προσπάθεια λεηλασίας των αριστερών ψήφων με τα συνθήματα για «αριστερή κυβέρνηση» και «ανατροπή», η σοσιαλδημοκρατική φιλο-ΕΕ πολιτική του και ο κούφιος «αντιμνημονιακός» του λόγος, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της εκλογικής του δύναμης κατά 150.000 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιούνη.

Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε τη μάχη των ευρωεκλογών προβάλλοντας το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του γραμμής πάνω στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα, το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα. Ανέπτυξε τις πολιτικές του θέσεις ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της υποτέλειας, με επίκεντρο το αίτημα «έξω η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Το Μ-Λ ΚΚΕ, μέσα στους εξαιρετικά δύσκολους και άνισους όρους που επιβάλλει για τις πραγματικές αριστερές φωνές η κυβέρνηση και το αστικό πολιτικό σύστημα, πέτυχε να έχει ένα καλό, θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, συγκεντρώνοντας πάνω από 10.700 ψήφους. Χαιρετίζουμε όλους τους αγωνιστές, αριστερούς και δημοκράτες που μας στήριξαν στη μάχη που δώσαμε. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε σταθερά και αποφασιστικά τον αγώνα μας.

Οι ευρωεκλογές τέλειωσαν αλλά τα προβλήματα του λαού παραμένουν. Η ολέθρια πολιτική των μνημονίων είναι εδώ, έτοιμη να πλήξει το λαό με νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Το Μ-Λ ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συνέχισης και ενίσχυσης του λαϊκού εξωκοινοβουλευτικού αγώνα για την απόκρουση και ανατροπή της. Αυτός είναι ο δρόμος για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα. Το Μ-Λ ΚΚΕ και πριν και στην προεκλογική περίοδο και τώρα επαναλαμβάνει: Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσει ο λαός με τον αποφασιστικό μαζικό αγώνα του.

Μ-Λ ΚΚΕ

Αβέρωφ 23 Αθήνα

Τηλ. 2108227992, 210 6003846

FAX 210 8211919 www.m-lkke.gr

Email : grafeio.typou@m-lkke.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *