Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης: Διαλύουν τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου

Exofyllo_778Νομιμοποιείται το γήπεδο του Μελισσανίδη στη Φιλαδέλφεια

Με το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδιο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που άρχισε να συζητείται από την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και η επεξεργασία του θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 10 Ιούνη, γίνονται μεγάλες ανατροπές που πλήττουν καίρια το δασικό πλούτο και καταστρέφουν τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου. Παράλληλα, νομιμοποιείται το γήπεδο του Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως και η συντελούμενη καταστροφή του Ελληνικού και όλες οι ανατροπές που σχεδίασαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις.

Τα περιβόητα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια είναι μια αμαρτωλή ιστορία που ο χώρος δεν επαρκεί για ν’ αναδείξουμε όλες τις πτυχές της. Κατ’ ανάγκη θα περιοριστούμε στην επίθεση που δέχονται οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα και ειδικά στην επιχειρούμενη καταστροφή, με συνοπτικές διαδικασίες, του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας.

Εισαγωγικά πρέπει να επισημάνουμε ότι στις 8 Μάη, παραμονή της κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δόθηκε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο με τίτλο «Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός». Η «διαβούλευση» επ’ αυτού έκλεισε στις 22 Μάη, σε χρόνο που η Βουλή ήταν κλειστή λόγω εκλογών και δεν είχε αρχίσει καν η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Νέα Ρυθμιστικά. Ιδού ένα μικρό δείγμα από αυτό το νομοσχέδιο για να διαπιστώσετε πώς νομοθετεί η δικομματική κυβέρνηση και πώς αντιμετωπίζει τα δικά της νομοχέδια:

Αρθρο 6, παρ. 4: «Κατά την εκπόνηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Στρατηγικών ενσωματώνονται ισχύουσες κατευθύνσεις και μέτρα τυχόν εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων των οικείων αστικών συγκροτημάτων».

Αρθρο 8: «1. Το Μητροπολιτικό Σχέδιο Αττικής εκπονείται για την Περιφέρεια Αττικής, αποτελώντας ένα στρατηγικό χωρικό σχέδιο προσαρμοσμένο στον έντονα αστικοποιημένο χαρακτήρα της τελευταίας. Στην ιεραρχία των χωρικών σχεδίων αντιστοιχεί στις Περιφερειακές Χωροταξικές Στρατηγικές και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά τους.

2. Οι κατευθύνσεις του Μητροπολιτικού Σχεδίου Αττικής περιλαμβάνουν κυρίως: (…)

3. Οπου στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας αναφέρεται το “Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής” νοείται εφεξής το Μητροπολιτικό Σχέδιο Αττικής του παρόντος άρθρου.

4. Με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του αρμοδίου Υπουργού ΠΕΚΑ ή με νόμο δύναται να καθορίζονται το περιεχόμενο του ανωτέρω, τα απαιτούμενα κείμενα και διαγράμματα καθώς και να εξειδικεύονται οι στόχοι και οι κατευθύνσεις του».

Να πως αντιμετωπίζουν τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια, πριν καλά-καλά αρχίσουν να συζητιούνται στη Βουλή. Η κοινή λογική λέει ότι, αφού –όπως στο ίδιο αναφέρεται– το νομοσχέδιο για τον Χωροταξικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό είναι ευρύτερης σημασίας, θα έπρεπε να προηγηθεί η συζήτηση και ψήφισή του στη Βουλή και να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά Σχέδια. Αλλωστε, το ταυτόχρονο της δημοσιοποίησης των δύο νομοσχεδίων δείχνει ότι υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να ακολουθηθεί η σωστή σειρά. Γιατί, λοιπόν, άλλαξαν τη σειρά και προκάλεσαν αυτό το αλαλούμ; Κατά τη γνώμη μας, προηγήθηκε το νομοσχέδιο για τα Νέα Ρυθμιστικά για να ικανοποιηθεί η απαίτηση του Μελισσανίδη (που πήρε μορφή διαταγής προς την κυβέρνηση), να επισπευσθούν οι αντισυνταγματικές διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έγκλημα σε βάρος του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος της Αττικής με την κατασκευή του γηπέδου της οικογενειακής του επιχείρησης.

Δεν είναι μόνο η δικομματική κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, που σαν σκυλάκι έσπευσε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του «Τίγρη». Ανάλογα ενήργησε και η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρόωρη και αντιδεοντολογική παρέμβαση των βουλευτών της Πάντζα, Αυλωνίτου και Στρατούλη, που έσπευσαν να ανακοινώσουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη συμφωνία τους με τον Μελισσανίδη. Η συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική είναι, την πρώτη ημέρα των συζητήσεων νομοσχεδίων στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, οι ομιλίες και οι παρεμβάσεις να γίνονται επί της αρχής του νομοσχεδίου και στην κατ’ άρθρο συζήτηση να γίνονται οι τοποθετήσεις επί των άρθρων και να κατατίθενται οι πιθανές τροποποιητικές προτάσεις. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από παρασκηνιακές συζητήσεις με τον Μελισσανίδη και το επιτελείο του, έσπευσαν σαν υπάκουα σκυλάκια να τοποθετηθούν μόνο επί του άρθρου 81. Είχαν προηγουμένως διαρρεύσει στον αστικό Τύπο την είδηση, ότι υπήρξε συνάντηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη και ότι συμφώνησαν στην κατασκευή του γηπέδου με μερικές αλλαγές. Αλλαγές επουσιώδεις, που δεν αποτρέπουν τη μεγάλη ζημιά που θα συντελεστεί στο Αλσος της Ν.Φιλαδέλφειας, που είναι από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στο άρθρο 81, αλλά ξέχασαν σκόπιμα να αναφερθούν σε άλλα σημαντικά άρθρα, όπως το άρθρο 82 και το άρθρο 19, με τα οποία κατακρεουργούνται όχι μόνο το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας αλλά όλα τα άλση στο Λεκανοπαίδιο της Αττικής. Με το άρθρο 60 μετατρέπεται σε Περιφερειακό Πάρκο και το δάσος του Σέιχ-Σου, που είναι από τους ελάχιστους (αν όχι ο μοναδικός) σημαντικούς πνεύμονας της Θεσσαλονίκης. «Ξέχασαν» να αναφερθούν σ’ αυτά, για να περιορίσουν το όλο ζήτημα στο ψευτοδίλημμα «ναι ή όχι στο γήπεδο της ΑΕΚ», αντί του πραγματικού διλήμματος «ναι ή όχι στην καταστροφή του Αλσους», και να μην καταδειχτεί ότι με τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη προκαλείται μεγάλη ζημιά στο Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ομως, και το άρθρο 81, τη συμφωνία επί του οποίου (με ανούσιες αλλαγές-φερετζέ) διακήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά αθώο είναι. Με την παρ. 1 αυτού του άρθρου παραχωρείται άμεσα (με την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ) έκταση 2,5 στρεμμάτων του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας. Με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου αίρεται η απόφαση με την οποία αυτή η έκταση έχει κηρυχτεί αναδασωτέα.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε επίσπευση της διαδικασίας και μάλιστα παράνομη!

♦ Είναι παράνομη η παραχώρηση δάσους, και μάλιστα τμήματος άλσους, για κατασκευή γηπέδου, σύμφωνα με την ισχύουσα δασική νομοθεσία (άρθρο 49 του νόμου 998/79).

♦ Το Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας παραχωρήθηκε από τον υπουργό Γεωργίας στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας για την προστασία και την ανάπτυξή του, ενώ από πλευράς δημοσίου εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποβάλει το δήμο, αν αυτός δεν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

♦ Από το ΣτΕ απαγορεύεται η παραχώρηση με άρθρο νόμου. Απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης από την αρμόδια δημόσια υπηρεσία (στη συγκεκριμένη περίπτωση είτε από το δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας είτε από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών).

♦ Eίναι παράνομη η άρση των αποφάσεων του 1915 και του 1934 του υπουργού Γεωργίας, με τις οποίες κηρύχτηκε αναδασωτέα ολόκληρη η έκταση των 480 στρεμμάτων του Αλσους (και όχι μόνο τα 2,5 στρέμματα). Είναι παράνομη η άρση γιατί γίνεται με διάταξη νόμου. Επρεπε η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να κάνει εισήγηση στο Γενικό Γραμματέα της και αυτός να την αποδεχτεί και να την υπογράψει ή να την απορρίψει.

Ολες αυτές οι βιαστικές κινήσεις έγιναν με σκοπό να επισπευστεί η κατακρεούργηση του Αλσους της Ν. Φιλαδέλφειας. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά όσο τα φαντάστηκαν, αρχικά η δικομματική κυβέρνηση και ο Δ. Μελισσανίδης και στη συνέχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ζοριστούν πολύ για να αλώσουν το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ομως, δεν έβαλαν στο μάτι μόνο τα 2,5 στρέμματα, που παραχωρούνται άμεσα με το άρθρο 81. Αυτά είναι μόνο για να ανοίξει η όρεξη. Στόχος, σύμφωνα με το άρθρο 82, είναι να δοθούν στη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» συνολικά 24 στρέμματα δάσους (480 Χ 5%). Γι’ αυτή την παραχώρηση δάσους, που προβλέπεται από το άρθρο 82, θα χρειαστεί αναγκαστικά να γίνει διοικητική πράξη από το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Πράξη για την οποία θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος, γιατίδεν είναι εύκολο για ένα Γενικό Γραμματέα να εκδώσει μια απόφαση με την οποία θα παραχωρεί στον Μελισσανίδη επιπλέον 21 (24-2,5) στρέμματα από το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το νέο «φρού-το» που ετοιμάζει η δικομματική κυβέρνηση, τα λεγόμενα Μητροπολιτικά Πάρκα, με τα οποία θα κατακρεουργήσει τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

ΚΟΝΤΡΑ – ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 31 ΜΑΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *