Ορέγονται ολόκληρο το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας

image002Είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο 82 άρθρων, που καθορίζει τα Ρυθμιστικά Σχέδια των δυο μεγαλύτερων αστικών συγκροτημάτων της χώρας (Αθήνας και Θεσσαλονίκης), ενώ περιλαμβάνει και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ ενός μεγαλοκαπιταλιστή (120 σελίδες είναι μόνο η εισηγητική έκθεση για τις υπέρ Μελισσανίδη ρυθμίσεις), να συζητιέται κατ’ άρθρον στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (Παραγωγής και Εμπορίου) σε μια συνεδρίαση τριών ωρών; Και όμως είναι! Μιλάμε για τον ορισμό της «ξεπέτας», όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαβάζοντας τα πρακτικά της περασμένης Τρίτης (3.6.2014). Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, που καταπίνουν αμάσητα ό,τι τους σερβίρει η κυβέρνηση, αλλά και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μούγκα

Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι κανένας από τους εισηγητές των κομμάτων δεν έκανε αναφορά στη μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα, η οποία απεργάζεται την παράδοσή τους στα κάθε είδους καπιταλιστικά συμφέροντα. Θεώρησαν άραγε ασήμαντο ένα ζήτημα μείζονος σημασίας; Τα άλση έχουν ειδική προστασία ως δάση (απολύτως λογικό, διότι πρόκειται για τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις), η οποία πλέον νοθεύεται, με σκοπό τη βαθμιαία τσιμεντοποίησή τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να το βουλώσει πάνω σ’ αυτό το θέμα, διότι σχετίζεται άμεσα με τα σχέδια Μελισσανίδη για την αρπαγή του Αλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Αν άνοιγε αυτό το θέμα, τότε μοιραία η συζήτηση θα πήγαινε στο τρίπτυχο: [άμεση παραχώρηση 6 στρεμμάτων άλσους στον Μελισσανίδη – μελλοντική παραχώρηση έως 24 στρεμμάτων στον Μελισσανίδη – αλλαγή του χαρακτήρα του άλσους], γεγονός που θα αποκάλυπτε τον σκανδαλώδη-εγκληματικό χαρακτήρα της συμφωνίας που έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη, ύστερα από μυστικές διαπραγματεύσεις ομάδας στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία του καπιταλιστικού ομίλου. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, που καταψηφίζουν τις υπέρ Μελισσανίδη ρυθμίσεις, τι λόγο είχαν να σιωπήσουν για τη μετατροπή των αλσών σε Μητροπολιτικά Πάρκα; Το ηπιότερο που μπορεί να λεχθεί είναι πως αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος και λειτουργούν με όρους κοινοβουλευτικής ρουτίνας.

Δεξιότερα από τη ΔΗΜΑΡ!

Με τη θέση υπέρ του άρθρου 81 του νομοσχεδίου, που κατοχυρώνει τα συμφέροντα Μελισσανίδη, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοτοποθετήθηκε δεξιότερα της ΔΗΜΑΡ σ’ ένα μείζονος σημασίας περιβαλλοντικό ζήτημα.

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα είπε για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Οσον αφορά την ΑΕΚ και το θέμα της παραχώρησης έξι πρόσθετων στρεμμάτων του άλσους κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, θα ήθελα να πω ότι ο χώρος κατασκευής του γηπέδου είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο στην ερασιτεχνική ΑΕΚ το 1934. Ας οικοδομηθεί λοιπόν στα όρια του ιδιόκτητου οικοπέδου με πλήρη σεβασμό των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων. Οι προβλέψεις της παραγράφου α του άρθρου 82, ότι επιτρέπεται επίσης κατ’ εξαίρεση η παραχώρηση κατά χρήση τμήματος άλσους ή πάρκου στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και η αλλαγή χρήσης τμήματος άλσους ή πάρκου, είναι για εμάς ανεπίτρεπτη και ζητούμε να απαλειφτούν. Η άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και ΠΑΕ, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Οι διατάξεις για αποδοχή δωρεών και χορηγιών από αθλητικά σωματεία ή προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ περιφέρειας και σωματείων με προβλέψεις για την ανάληψη υποχρεώσεων από δημόσιο εις βάρος του ιδιωτικού, μας βρίσκουν αντίθετους. Επομένως, θα συμφωνήσουμε σε αυτό το άρθρο μόνο εάν απαλειφθούν οι δύο αυτές γραμμές, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα και περιθώριο για άλλα πράγματα πέρα από αυτά που θέλουμε να γίνουν για το γήπεδο της ΑΕΚ».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τα μπουρδούκλωσε, καταβάλλοντας προσπάθεια να μη σηκώσει τους τόνους κατά Μελισσανίδη, να μην μιλήσει για σκάνδαλο. Ζήτησε απλά το γήπεδο να είναι κρατικό και όχι ιδιωτικό. Σε ό,τι αφορά το άλσος, ζήτησε «για τα στρέμματα που λέγονται για το άλσος για αθλητικές εγκαταστάσεις να ελαχιστοποιηθούν έως και να εξαφανι στούν»! Δεν παρέλειψε να μιλήσει για κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος προεκλογικά έβγαινε στα κεραμίδια για το περιβάλλον, τις καταπατήσεις, το άλσος κ.λπ. – κ.λπ. και μετεκλογικά όλα αυτά τα κατάπιε και σήμερα υποστηρίζει την άποψη της συγκυβέρνησης για το άλσος και το γήπεδο», ενώ επί του πρακτέου δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν τα άρθρα 81 και 82.

Ψάχνοντας, όμως, κανείς το «Ριζοσπάστη», που είχε εκτενή ρεπορτάζ από τις τρεις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δε θα βρει λέξη για το σκάνδαλο Μελισσανίδη. Δε θα βρει ούτε καν την τοποθέτηση Χαλβατζή! Τυχαίο; Οχι βέβαια. Κάνουν μια τυπική τοποθέτηση στη Βουλή, για να είναι καλυμμένοι, ενώ εξαφανίζουν το θέμα στην προπαγάνδα και τη ζύμωσή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λέξεις «Μελισσανίδης» και «σκάνδαλο» δεν βγήκαν από τα χείλη του Χαλβατζή.

Ορέγονται όλο το Αλσος

Εχουμε γράψει αρκετές φορές, ότι τα 6 στρέμματα που με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο παραχωρούνται άμεσα στον Μελισσανίδη (άρθρο 81), είναι μόνο το ορεκτικό. Το κυρίως πιάτο θα είναι τα υπόλοιπα 18 στρέμματα (άρθρο 82), ενώ θα ακολουθήσει και επιδόρπιο. Στόχος είναι να μετατραπεί ολόκληρο το άλσος σε περιβάλλοντα χώρο πρασίνου μιας μεγάλης μπίζνας.

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου (σελίδα 108) διαβάζουμε:

«Σημειώνουμε, επίσης, ότι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Α.β.ii) αναφέρεται ότι “Το άλσος του Δήμου εντάσσεται στο σχέδιο ως ζώνη ειδικών χρήσεων και παραμένει άλσος”. Η διατύπωση αυτή διαφέρει μερικώς από το χαρακτηρισμό που αποδίδεται, όπως αναφέρεται πιο πάνω, στο χάρτη. Θεωρούμε ότι υποδηλώνει την πρόθεση του ΓΠΣ το άλσος, διατηρώντας συνολικά τον χαρακτήρα ενός πράσινου χώρου, να διαθέτει ευρύτερο λειτουργικό περιεχόμενο περιλαμβάνοντας (σε ποσοστό που δεν αλλοιώνει το βασικό χαρακτήρα) και άλλες, ειδικές (σ.σ. η υπογράμμιση στο πρωτότυπο), χρήσεις, πέραν του πρασίνου. Αν η πρόθεση ήταν το άλσος να έχει τον κλασικό χαρακτήρα ενός κοινοχρήστου χώρου πρασίνου, δεν θα υπήρχε ο όρος “ειδικές χρήσεις”» (οι εμφάσεις δικές μας).

Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται διευκρινίσεις ή αναλύσεις. Μόνοι τους ομολογούν ότι ορέγονται ολόκληρο το άλσος και όχι μόνο τα 24 στρέμματα. Βλέπουν το άλσος ως χώρο πρασίνου που θα περιβάλλει το γήπεδο, το εμπορικό κέντρο και ό,τι άλλο υπάρχει στα (μη δημοσιευμένα ακόμη) σχέδια του Μελισσανίδη.

Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι εύψυχοι της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας», που είχαν το θάρρος να καλέσουν σε συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για το κυοφορούμενο σκάνδαλο και δέχτηκαν την τραμπούκικη επίθεση του «ιδιωτικού στρατού του προέδρου», ο οποίος ματαίωσε την εκδήλωση, κατάφεραν μέσα σε μια βδομάδα να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ήδη εσωτερική κρίση, η οποία σκιάζει τους πανηγυρισμούς για την εκλογική του πρωτιά. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη με άλλη ατζέντα, όμως ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη σκανδαλώδη συμφωνία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μελισσανίδη.

Δεν μας απασχολούν, βέβαια, τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημειώνουμε το ρήγμα που σημειώθηκε στο αρραγές μέτωπο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταφέρει να δημιουργήσει ο Μελισσανίδης. Γι’ αυτό και έκλεισαν άρον-άρον τη Βουλή, πριν το σκανδαλώδες νομοσχέδιο συζητηθεί σε δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή. Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει θερινό αιφνιδιασμό, αφού πρώτα «κατακαθίσουν τα πάθη» εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εύψυχοι που κατάφεραν να προκαλέσουν το ρήγμα, παρά την τρομοκρατία που ασκήθηκε σε βάρος τους, έχουν τώρα νέα καθήκοντα. Πρέπει να ηγηθούν του ευρύτερου λαϊκού μετώπου στην περιοχή, τα πρώτα φύτρα του οποίου ξεπήδησαν ήδη.

ΚΟΝΤΡΑ/ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 6 ΙΟΥΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *