Ο Θεοχάρης έφυγε, οι φόροι έρχονται

theoxarisΤο ρόλο του εξιλαστήριου θύματος ανέλαβε να παίξει από χθες με την παραίτησή του ο Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ενόψει των πολλαπλών φόρων που αναμένονται να «σκάσουν» στα κεφάλια των λαϊκών στρωμάτων από τον προσεχή Ιούλη. Θα είναι δε τόσοι πολλοί και μεγάλοι οι φόροι που θα επιβληθούν που ένας …Θεοχάρης δε φτάνει καθώς θα χρειαστούν τουλάχιστον …τρεις για να τους εισπράξουν.

Αξίζει να σημειωθεί, αναφορικά με τον κ. Θεοχάρη, πως μέχρι και χθες θεωρείτο κορυφαίος του είδους καθώς συνέβαλε τα μέγιστα για να εμφανιστεί το εν λόγω …πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Αλλωστε όπως δήλωσε και ο Γ. Στουρνάρας «ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της».

Η κυβερνητική επιχείρηση να αποδοθεί η σκληρή δημοσιονομική πολιτική και οι καταιγίδα των φόρων, στο πρόσωπο του Γ. Στουρνάρα και των στενών συνεργάτων του (σ.σ. βλέπε Θεοχάρη), στην παρούσα φάση πιθανά να διευκολύνει τους χειρισμούς των Σαμαρά – Βενιζέλου για την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Ωστόσο για την πλειοψηφία των πολιτών τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο καθώς μπορεί τα πρόσωπα να αλλάζουν αλλά η ουσία της πολιτικής γραμμής όχι. Ενίοτε γίνεται και χειρότερη…

Το πρόσφατο παράδειγμα του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα εξουσίας αντιμετωπίζουν ακόμη και τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους όταν είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αστών. Τότε αποπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε μια προσπάθεια να κατευναστεί ο λαός από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια όχι μόνο δεν μετριάστηκε αυτή η πολιτική αλλά ακολούθησαν ένα ακόμη μνημόνιο και περισσότεροι φόροι.

Φορο-τσουνάμι…

Δώδεκα φόρους, συνολικού ύψους 11,87 δισ. ευρώ, θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι το 2014. Οι φόροι του επόμενου έτους είναι αυξημένοι σε σχέση με αυτούς που καταβάλλονται το 2013, γεγονός που καταδεικνύει ότι και του χρόνου, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν ακατάπαυστα.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν για φόρο εισοδήματος το ποσό των 6,88 δισ. ευρώ, για τα τέλη κυκλοφορίας 1 δισ., καθώς και 3,93 δισ. για τα ακίνητα που κατέχουν. Σημειώνεται ότι το ποσό των 6,88 δισ. (φόρος εισοδήματος) θα καταβληθεί μόνο από μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και «μπλοκάκια». Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θεωρούνται πλέον φυσικά πρόσωπα και φορολογούνται ως επιχειρήσεις. Το ποσό που θα πληρώσουν στην εφορία το 2014 ανέρχεται, μαζί με αυτό των επιχειρήσεων, στα 3,9 δισ. ευρώ από 1,64 δισ. το 2013.

Ειδικότερα, το 2014 οι πολίτες θα πληρώσουν για, φόρο εισοδήματος, φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελείας, τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, φόρους ύψους 3,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 41,4% σε σχέση με τους φόρους στα ακίνητα που πληρώθηκαν φέτος. Επιγραμματικά οι παλιοί και νέοι φόροι για τα ακίνητα, κατανέμονται ως εξής: Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, Συμπληρωματικός Φόρος επί των Ακινήτων, Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

…Και οι «απαραίτητες» επισημάνσεις της Κομισιόν

Στη συνέχιση της φορομπηχτικής πολιτικής, ανεξάρτητα από τις «αλλαγές» των προσώπων, καλεί την κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), σε ανακοίνωση της με αφορμή την αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη. Οι δανειστές της κυβέρνησης, αφού πλέκουν το «εγκώμιο» του απερχόμενου Γραμματέα δημοσίων Εσόδων, καλούν τους Έλληνες κυβερνώντες να εντείνουν τους ρυθμούς είσπραξης των φόρων και αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των δανείων της τρόικας.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της, η Κομισιόν σημειώνει: «Είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων.. (…) Ως εκ τούτου σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων».

Η «μετάφραση» της ανακοίνωσης είναι λιτή και ξεκάθαρη: «Εισπράξτε φόρους, για να πληρώνεται τα ληστρικά τοκοχρεολύσια…».

Πηγή: Νίκος Τσακανίκας – “Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *