Φοβούνται:Στην Αγγλία θέλουν…να καταργήσουν το δικαίωμα στη διαδήλωση

Φοβούνται:Στην Αγγλία οι κινητοποιήσεις της νεολαίας ταρακούνησαν την εφησυχασμένη άρχουσα τάξη,και τώρα θέλουν…να καταργήσουν το δικαίωμα στη διαδήλωση!

Η λαϊκή οργή εναντίον της άρχουσας τάξης αυξάνεται στην Ευρώπη – ακόμα και στην Αγγλία, που δε φημίζεται για τη μαχητικότητα των εκεί εργατών και της νεολαίας πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, λόγω και του ότι η εκεί αστυνομία δεν περίμενε ότι οι φοιτητές ήταν ικανοί να κάνουν αυτά τα πράγμα. Να όμως που οι λαοί δεν είναι τόσο αδύναμοι όσο νόμιζαν, ειδικά επαναλαμβάνουμε στην Ευρώπη, και έτσι τώρα σκέφτονται…να καταργήσουν τις διαδηλώσεις. Η Independent δημοσίευσε σήμερα ένα κύριο άρθρο όπου διαβάζουμε τα εξής:

Η Scotland Yard θα εξετάσει ζητώντας από τον Υπουργό Εσωτερικών να απαγορεύσει τις περαιτέρω φοιτητικές πορείες αν τα επίπεδα της βίας που αμαύρωσαν τις πρόσφατες διαμαρτυρίες συνεχιστούν, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της Βρετανίας χθες.

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από τέσσερις διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά της πρότασης της κυβέρνησης να αυξήσει τα φοιτητικά δίδακτρα.

Οι πιο βίαιες σκηνές διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην Parliament square. Οι συγκρούσεις άφησαν 12 αστυνομικούς και πάνω από 40 διαδηλωτές τραυματίες. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης δέχθηκαν επίθεση ενώ όδευαν προς μια φιλανθρωπική εκδήλωση.

Χθες, ο επίτροπος της Μητροπολιτικής αστυνομίας Sir Paul Stephenson μίλησε για ένα «διαρκή και σοβαρό επίπεδο βίας». Η απαγόρευση στους φοιτητές να διαδηλώνουν είναι μια λύση που δεν την έχει αποκλείσει. «Είναι μία από τις τακτικές που θα εξετάσουμε και θα ελέγξουμε, και αν δούμε ότι είναι το σωστό μέτρο, τότε θα το εφαρμόσουμε», είπε.

Όμως πρόσθεσε ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Βάσει του νόμου περί Δημόσιας Τάξης, η αστυνομία μπορεί να ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Ο Sir Paul είπε: «Όταν έχεις ανθρώπους πρόθυμους να παραβούν το νόμο με τον τρόπο αυτό, ποια είναι η πιθανότητα να τους συμμορφώσεις με μια εντολή να μην διαδηλώνουν ή να τηρούν την τάξη σε κάποια διαδήλωση; Μερικές φορές η άσκηση τέτοιας δύναμη θα μπορούσε απλά να πυροδοτήσει την κατάσταση περαιτέρω».

Ο πρόεδρος του National Uinion of Students, Aaron Porter, είπε σε απάντηση: «H ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κληρονομιάς μας και είναι ευθύνη της αστυνομίας, προκειμένου να διευκολυνθεί αυτό».

Ο επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, ότι η συνέχιση των διαδηλώσεων «αποδυναμώνουν το Λονδίνο». Εξήγησε ότι σχεδόν 3.000 αστυνομικοί έχουν παραταχθεί για να ελέγχουν τις διαδηλώσεις, ενώ αφήνει γειτονιές και άλλα μέρη του Λονδίνου ευάλωτα. Μιλώντας σχετικά με την πρόταση για αν τα κανόνια ρίψης νερού υψηλής πίεσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τον έλεγχο του κόσμου, ο Sir Paul είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις τρία χρόνια πριν έκριναν άκυρη την επιλογή αυτήν, αλλά οι αξιωματικοί έπαιρναν συμβουλές από τους συναδέλφους της Βόρειας Ιρλανδίας για την αποτελεσματικότητά της στο Λονδίνο. Πρόσθεσε ότι σήμερα οι Met δεν έχουν κανόνια νερού. Ο Sir Paul αρνήθηκε να πει εάν οι «διμοιρίες» θα επεμβαίνουν αμέσως για να συλλαμβάνουν τους πιο σοβαρούς ταραξίες. Αλλά είπε ότι, μετά από τις σκηνές της Πέμπτης στην οποία μνημεία βεβηλώθηκαν, η αστυνομία θα εξετάσει τον εντοιχισμό πιθανών στόχων για ζημία.

Ο Sir Paul αποκάλυψε επίσης ότι θα απέχει από την εργασία του, πιθανόν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι πρόκειται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για ένα μη καρκινικό, από ότι πιστεύεται, όγκο στον μηρό.

http://athens.indymedia.org/front.ph…cle_id=1238533

Να υπενθυμίσουμε πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που στην Αγγλία διατυπωνονται δημσίως προτάσεις για κατάργηση των διαδηλώσεων. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο που μας πέρασε, ο Steve O’Connell, ένας κρατικοδίαιτος γραφειοκράτης, πρώην τραπεζίτης στη Barclays και νυν σύμβουλος της ασυνομίας (ανάμεσα σε πολλά άλλα πόστα που έχει πιάσει, όλα με αμοιβή πολλών χιλιάδων λιρών το καθένα όπως αναφέρεται και στο λινκ που δίνουμε), είχε δηλώσει ότι θέλει να καταργηθεί η “πολυτέλεια” των διαδηλώσεων, διότι…”κοστίζει πολύ η αστυνόμευση τους”!

“The point I’m making here is in the new era of very difficult financial choices are we able to continue with the luxury of demonstrations going forward in a very liberal manner with a small ‘l’ and commit the costs that we have in the past? I don’t believe we can afford to go forward in that way.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *