17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

image002Η γιορτή των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, αυτή τη μεγάλη γιορτή της άλλης Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων.

Στόχος μας είναι το φεστιβάλ να διευρύνει την απεύθυνσή του πέρα από το μεταναστευτικό και στα άλλα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα της εποχής· την κοινωνική αλληλεγγύη, την αντιφασιστική πάλη, τους εργατικούς αγώνες, τα κινήματα υπεράσπισης των κοινών αγαθών, όπως είναι το νερό, η γη, οι παραλίες, οι δημόσιοι χώροι, η δημόσια ενημέρωση. Φέτος ειδικά, ένας από βασικούς άξονες του φεστιβάλ θα είναι η φτώχεια και ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τα βασικά δικαιώματα και αγαθά, όπως η στέγη, τη τροφή, η δουλειά, η υγεία και η εκπαίδευση.

Ακόμα, θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, για την ανάγκη νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης των μεταναστών, τον αγώνα ενάντια στην καταστολή και τις φυλακές, για το ομοφυλοφιλικό κίνημα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Ελλάδα, τις πρωτοβουλίες εργατικής αυτοδιαχείρισης, το ρατσισμό απέναντι στα άτομα με αναπηρία, εξαρτήσεις ή ψυχολογικά προβλήματα,

Όλα αυτά τα ζητήματα θα αναπτυχθούν μέσα από τα 30 περίπου εργαστήρια και συνελεύσεις που διοργανώνουμε, με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και κινημάτων της πόλης μας, αλλά και αγωνιστών από χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της διεθνούς πάλης, όπως η Ουκρανία, η Βοσνία, η Τουρκία και η Ισπανία.

Ακόμα περισσότερο, το φεστιβάλ είναι για εμάς ένα μικρό παράδειγμα για το πώς φανταζόμαστε «ένα κόσμο που να χωρά πολλούς κόσμους». Ο πλούτος αυτός θα αποτυπωθεί όχι μόνο στις εκδηλώσεις, αλλά και στους θεματικούς χώρους, τα τραπεζάκια των δεκάδων συλλογικοτήτων, το γνώριμο παιδότοπο, τους αγώνες ποδοσφαίρου και φυσικά στο πολιτιστικό πρόγραμμα: δύο σκηνές, η ανατολική και η δυτική, με 24 σχήματα της πόλης μας –και όχι μόνο, θεατρικές παραστάσεις, χοροί και δρώμενα από ομάδες ντόπιων και μεταναστών, φωτογραφικές εκθέσεις, προβολές, μπάντες του δρόμου.

Το πρόγραμμα ακόμα διαμορφώνεται, καθώς ενσωματώνει συνεχώς και άλλες προτάσεις και συμμετοχές (η οριστική του μορφή θα ανακοινωθεί περίπου 10 ημέρες πριν το φεστιβάλ). Η δυναμική άλλωστε αυτού του φεστιβάλ οφείλεται στον ανοιχτό και συμμετοχικό του χαρακτήρα· για αυτό και καλούμε ακόμα και τώρα όσους θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτό να έρθουν στις συνελεύσεις της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας (κάθε Τετάρτη στις 9 στο Στέκι Μεταναστών) για να μοιραστούμε ιδέες και δουλειές.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Facebook event: https://www.facebook.com/events/635312499883079/

Twitter: @Antirafesthes

Youtube spot: http://youtu.be/ZSgPkx2FTsU

Επικοινωνία: Αντώνης Γαζάκης, 6974517418, gazakas1@gmail.com
Νίκος Νικήσιανης, 6976629310, nnikisia@bio.auth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *