2ο Φεστιβάλ Ομάδων Αυτοοργάνωση – Αυτονομία: Η Προοπτική Μας 19-22 Ιουνίου 2014 Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

10440285_307119996113606_3827588181984725065_nΑπό το 2009, όταν έγινε η κατάληψη, η συνέλευση που συνέρχεται στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο του Βοτανικού Κήπου και αποφασίζει για τη χρήση και τη λειτουργία του μέσω ανοιχτών και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών, έχει ως μέριμνα να λειτουργεί ο Βοτανικός Κήπος ως χώρος καθημερινής συνάντησης, πολιτισμικής έκφρασης, οικολογικής και πολιτικής αναζήτησης, μακριά από εμπορευματικές σκοπιμότητες, ιδεολογικές και κομματικές αγκυλώσεις και ιδεοληπτικά προσχήματα.

Στα 5 χρόνια λειτουργίας και δράσης του Βοτανικού Κήπου, οι ομάδες έχουν εμφυσήσει ζωή στο χώρο, που οι θεσμικές αρχές είχαν εγκαταλείψει, και έχουν γίνει αμέτρητες εκδηλώσεις απεύθυνσης στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα στην πολιτεία. Εμμένουμε ακόμα να προτάσσουμε την αυτοδιαχείριση και την αυτοργάνωση˙ την αυτοθέσμιση και την αυτονομία ˙ την άμεση κοινωνική, πολιτισμική, οικολογική και πολιτική δράση.

Σήμερα, που ο πληθυσμός, στην Ελλάδα αλλά και στον πλανήτη, υποβάλλεται σε βάρβαρες καθώς όμως και σε σπασμωδικές διακυβερνήσεις, που ο νεοφιλελευθερισμός τζογάρει πάνω μας τα χρηματιστικά όρια του και το κράτος επανέρχεται στην αυταρχική και ολοκληρωτική του φύση, νοιώθουμε επείγουσα την ανάγκη να αντισταθούμε και να δημιουργήσουμε ελευθεριακά αναχώματα και καταφατικές στάσεις ζωής. Ο αντιφασισμός για μας είναι θέμα καθημερινών πολιτικών και κοινωνικών δράσεων και μέσα από αυτές δείχνουμε ότι έχουμε επιλογές, δυνατότητες και ικανότητες για μια καλύτερη κοινωνία ελεύθερων και σκεπτόμενων ανθρώπων.

Στο 2ο Φεστιβάλ των Ομάδων του Βοτανικού Κήπου, οι δράσεις που διοργανώνουμε εκδηλώνουν την ανησυχία μας για την επέλαση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του νεοναζισμού. Η ομάδα του Εργαστηρίου Γλώσσας καλεί σε Ανοιχτό Μάθημα-Συζήτηση για το πώς αντιμετωπίζει το σύστημα τον Άλλο και τον ονοματίζει χυδαία λαθρομετανάστη. Η ομάδα του Γυάλινου, η οποία καλλιεργεί και διατηρεί τράπεζα σπορών από παραδοσιακές ποικιλίες και δείχνει έμπρακτα πως μπορούμε να δράσουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των σπόρων, διοργανώνει συζήτηση για το θέμα των σπόρων, με καλεσμένους από καλλιεργητικά δίκτυα και ακτιβιστές για το ζήτημα των κοινών. Η συνέλευση της κατάληψης είναι ενεργή στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ως εκ τούτου διοργανώνει εκδήλωση για το πείραμα του αστικού συνεταιρισμού ανακύκλωσης ΜοίκοΝος, με καλεσμένους από τη Μύκονο και την ΠΡΩΣΥΝΑΤ. Επίσης, δεδομένου ότι η συνέλευση έχει επεξεργαστεί διεξόδους από την κρίση μέσω της συνεργατικής και αλληλέγγυας οικονομίας, διοργανώνει συζήτηση για τα αυτοργανωμένα συνεργατικά εγχειρήματα, τη δικτύωση, τα προβλήματα και τις προοπτικές τους.

Η ομάδα του Παιδικού Εργαστηρίου θα παρουσιάσει θεατρική παράσταση και δρώμενα, όπου τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν ενεργά και όχι ως παθητικοί καταναλωτές, καθώς και ταινία φτιαγμένη από τα ίδια τα παιδιά. Η ομάδα της Βιβλιοθήκης θα παρουσιάσει ποιητική βράδια για τους καταραμένους ποιητές, η ομάδα Νήματος καλλιτεχνικές δημιουργίες, η ομάδα Εναέριων Ακροβατικών επιδείξεις, καθώς επίσης θα γίνει σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού και θα υπάρχει έκθεση βιβλίου. Θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών, καθώς και θεατρικός μονόλογος, που αναφέρεται στον αγώνα των καθαριστριών. Κάθε βράδυ θα γίνουν συναυλίες και μουσικά δρώμενα. Το φεστιβάλ θα κλείσει με τη θεατρική παράσταση Αντιγόνη*, διασκευή της τραγωδίας με πολιτικές προεκτάσεις, από την ομάδα theatre de Votanique.

Πέμπτη 19/06

19:00 – 22:00 Εργαστήρι:
Αυτοοργανωμένα Συνεργατικά Εγχειρήματα – Κολεκτίβες: Δικτύωση, προβλήματα, προοπτικές
Ομιλητές:
Βιομε, Εκδόσεις Συναδέλφων κ.α.

22:00 Συναυλία Blues
Nick Tsiamtsikas Blues Band, Daddy’s Work Blues Band, Alpha Bang

Παρασκευή 20/06

10446990_306026469556292_7228033997324732594_n19:00 – 21:00 Ανοιχτό μάθημα Εργαστηρίου Γλώσσας – Εκδήλωση:
Πρόσφυγας, μετανάστης ή “λαθρομετανάστης” ; Πώς το σύστημα αντιμετωπίζει τον ξένο, τον Άλλο
Ομιλητές:Όλγα Λαφαζάνη, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Νασίμ Λομανί, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσεων και ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστίας
21:00 – 22:00 Θεατρικές παραστάσεις:
«Άτομος πορεία» … για την αλλοτριωτική επενέργεια της τοξικοεξάρτησης
«Το κίτρινο σκυλί» του Μισέλ Φάις, θεατρικός μονόλογος.
22:00 Συναυλία Freestyle Industrial Electronica
Hologramme, White Noise Disipline

Σάββατο 21/06

12:00 – 13:00 “Το Πανηγύρι της Φαντασίας” από την ομάδα Teatro – Theama
Εντυπωσιακός ξυλοπόδαρος, ζογκλέρ, animateur και τεράστια φουσκωτή φιγούρα καρτούν ύψους 3,5 μ. που κινείται, χορεύει, παίζει και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, θα δώσουν ρυθμό δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα γεμάτο χρώματα, φαντασία, μουσική και χορό!
Συλλογική κουζίνα
18:00 – 20:00 Σεμινάριο παρασκευής στερεού σαπουνιού από τον Θοδωρή “tkant”

19:00 – 21:00 Εκδήλωση – συζήτηση:
Εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών : Η περίπτωση των ΣΠΟΡΩΝ
Ομιλητές:
Αντώνης Μπρούμας, Χώρος Συνάντησης για τα Κοινά
Κώστας Κουτής, Δίκτυο “Αιγίλοπας”Άρης Παύλος, Πελίτι, ομάδα Αίγινας

21:00 – 22:30 Εκδήλωση – παρουσίαση:
«Καταραμένοι ποιητές …από θεούς και ανθρώπους μισημένοι, σαν άρχοντες που ξέπεσαν νεκροί … » από την ομάδα Βιβλιοθήκης

22:30 Συναυλία Hip Hop
Μόνιμος Κάτοικος (συμμετέχει η Μαρία Καρέτσου)
Think Twice & DJ Madness Key
X–kape
Ατάραχος Ταξιδευτής
DJ Vanilla

Κυριακή 22/06

12:00 – 13:00 “Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα” από την Ντιάνα Καβέτσου και την θεατρική ομάδα Ιπτάμενες Κούκλες.Ένα εντυπωσιακό happening που συνδυάζει την αφήγηση παραμυθιών με γιγαντόκουκλες και μουσική … θα μας θυμίσει κάτι από τις αφηγήσεις της γιαγιάς και θα παρασύρει τα παιδιά στο όνειρο και στη μαγεία …
Συλλογική κουζίνα

19:00 – 21:00 Εκδήλωση – συζήτηση:
Διαχείριση απορριμμάτων – Το πείραμα της Μυκόνου και άλλες πρωτοβουλίεςΟμιλητές:
Βαγγέλης Στογιάννης, ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων)
και εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού ανακύκλωσης ΜΟΙΚΟΝΟΥ

21:00 – 22:30 Θεατρική παράσταση:«Αντιγόνη*» με αφορμή την Αντιγόνη του Σοφοκλή, από την θεατρική ομάδα theatre de Votanique

22:30 Μουσικό θέαμα με κρουστά
QUILOMBO

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης:
Παρουσίαση Ηλιακού Φούρνου από την κολεκτίβα Αυτάρκεια
Επίδειξη από την Ομάδα Εναέριων Ακροβατικών
Έκθεση δημιουργιών από το Εργαστήρι Νήματος
Έκθεση βιβλίων

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Βοτανικός Κήπος
πλατεία Αγ.Δημητρίου στην Πετρούπολη (Αθήνα)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *