Ποιος νοιάζεται για αναγνώστες …

image002Οι κυκλοφορίες πέφτουν. Σαρωτικά. Οι εκδότες κατάφεραν να μειώσουν την αγοραστική δύναμη των εφημερίδων τους ακόμη και την Κυριακή, και από ένα ι. 2οο. οοο φύλλα φθάνουν πλέον να πουλάνε μετά βίας 800.000-900.000.

Η επιλογή των παραδοσιακών εκδοτικών συγκροτημάτων, των Σταύρου Ψυχάρη, Γιώργου Μπόμπολα, Αριστείδη Αλαφούζου, ομίλου Βαρδινογιάννη, τα οποία κατέχουν προνομιακά και την ιδιωτική τηλεόραση, μαζί με τον όμιλο Μίνωα Κυριακού, και επέβαλαν να κυριαρχήσουν και στο ψηφιακό της μέλλον με την αρπαγή όλων των ψηφιακών συχνοτήτων, είναι σαφής. Ουδόλως νοιάζονται για την κυκλοφορία των εφημερίδων τους και τους αναγνώστες τους. Καθόλου δεν ενδιαφέρονται αν στα κανάλια τους υπάρχει τηλεοπτικό πρόγραμμα, ειδήσεις και ψυχαγωγία. Στην παρούσα κρίσιμη φάση ολοκληρωτικού ελέγχου από το τραπεζικό ευρωπαϊκό κεφάλαιο και το ΔNT, σημασία έχει η απόκρυψη ειδήσεων, η δια-στρέβλωση-παραποίηση γεγονότων, η κατασκευή πολιτικών γεγονότων και ο έλεγχος των προσώπων σε θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό.

Επειδή ακριβώς δεν ανησυχούν και ούτε νοιάζονται για την ενημέρωση αλλά και το προϊόν που παράγουν, η είδηση της επίθεσης με σιδερογροθιά στο κεφάλι καθαρίστριας έξω από το υπουργείο Οικονομικών δεν δημοσιεύθηκε στις ελληνικές εφημερίδες, ενώ έγινε πρωτοσέλιδο στη New York Times. Για αυτό χαρακτηριζόμενοι «δημοσιογράφοι» μεγάλων ελληνικών εφημερίδων εγκάλεσαν τις καθαρίστριες που τραβούσαν από το πέτο τους αστυνομικούς, τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι των ξένων εφημερίδων έκαναν ρεπορτάζ για την παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων.

Αυτό που κυρίως νοιάζει τους εκδότες είναι οι χορηγοί τους. Οι τράπεζες για να ανοίξουν το πουγκί και να συνεχίσουν να δίνουν δάνεια με την εγγύηση της ελληνικής κυβέρνησης. Οι πολυεθνικές που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές τους αλλά πληρώνουν πανάκριβα φυλλάδια ως ένθετα στις εφημερίδες. Οι διαπλεκόμενες εταιρίες που θα πληρώσουν μετρητοίς τα φιλανθρωπικά γκαλά ή μπαζάρ των εκδοτικών συγκροτημάτων. Οι διαφημιστικές εταιρίες που κρατούν τα χρήματα των πελατών τους. Και φυσικά τα στελέχη της τρόικα, με τα οποία έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς ποικίλων εξαρτήσεων.

ΠΟΣΟ ΣΤΟΙΧΗΣΕ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ;

Ένα χρόνο μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ κανείς δεν από τους λαλίστατους υποστηρικτές του κλεισίματος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα τι κέρδισε το δημόσιο από την εξαφάνισή της. Απόδειξη μάλιστα αυτού του οικονομικού εγκλήματος είναι πως ο νέος προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ, η οποία ένα χρόνο μετά παραμένει αδειανό κουφάρι, αποτελεί κρατικό μυστικό. Τα στοιχεία της δεν αναρτώνται ούτε στον κατάλογο των ΔΕΚΟ. Και φυσικά εξαφανίστηκαν τα πειστήρια του εγκλήματος και για τα διαθέσιμα εκατομμύρια ευρώ που διάθετε η ΕΡΤ όταν ο Αντώνης Σαμαράς της έβαλε λουκέτο. Κανείς μας δεν θα μάθει πόσο ακριβώς στοίχησε στο κράτος το μόρφωμα της ΔΤ τους δέκα προηγούμενους μήνες.

ΟΙ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ

Για πολλοστή φορά θύματα αστυνομικής βίας έπεσαν φωτορεπόρτερ που καλύπτουν κοινωνικές διαμαρτυρίες. Μετά τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στον Μάριο Λώλο, η φωτογράφος Τατιάνα Μπόλαρη δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τους έξαλλους άνδρες των ΜΑΤ έξω από υπουργείο Οικονομικών. Το φαινόμενο της βίας ειδικά απέναντι στους φωτορεπόρτερ είναι εξηγήσιμο. Εδώ και αρκετά χρόνια έκαναν στροφή και βγήκαν από τα τείχη των ασπίδων των ΜΑΤ, μπήκαν ανάμεσα σε διαδηλωτές και ΜΑΤ. Και το πληρώνουν με επιθέσεις εξαιρετικής βίας. Τα δικά τους ντοκουμέντα, σε αντίθεση με τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που θάβονται στις εφημερίδες και πετιούνται στο καλάθι των αχρήστων στα τηλεοπτικά κανάλια, μεταδίδονται, διαδίδονται και αποκαλύπτουν. Αυτό είναι που ενοχλεί την εξουσία, η δημοσίευση της είδησης.

ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τα λουκέτα στον χώρο του Τύπου συνεχίζονται. Την κατάσταση δεν έσωσε ούτε η στάση πληρωμών στους εργαζόμενους, ούτε η μη απόδοση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η εφημερίδα Κέρδος του Θωμά Λιακουνάκου έκανε αίτηση πτώχευσης, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται η Ναυτεμπορική, που προσδοκά πως θα πάρει το πράσινο φως για δάνειο.

Η NOVA ΝΥΦΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Σε πολύφερνη νύφη εξελίσσεται η συνδρομητική τηλεόραση της Nova για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Η συμφωνία μεταξύ Wind και Vodafone για σύμπραξη στην εξαγορά μετοχών της ιδιοκτήτριας Fortfrnet δείχνει πώς διαμορφώνεται το μέτωπο έναντι του ΟΤΕ, συμφερόντων της Deutsche Telecom. Η 15ετής άδεια λειτουργίας της Nova και το πολύτιμο τηλεοπτικό περιεχόμενο που διαθέτει είναι το δυνατό χαρτί στην επαύριο των τηλεπικοινωνιακών εξελίξεων.

Πηγή: Ματίνα Παπαχριστούδη – Hot Doc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *