Παρέμβαση συγγενών και φίλων κρατούμενων στον υπουργό Δικαιοσύνης

-ftΠαρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι κρατούμενων που συμμετέχουν στην απεργία πείνας ενάντια στο φασιστονομοσχέδιο που δημιουργεί τις φυλακές τύπου Γ. Πενταμελής αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τη δικηγόρο Αννυ Παπαρρούσου, έγινε δεκτή από τον υπουργό Χ. Αθανασίου.

Στη συζήτηση που έγινε ο υπουργός μίλησε μόνο για επουσιώδεις αλλαγές στο νομοσχέδιο (π.χ. τα δέκα χρόνια υποχρεωτικού εγκλεισμού στις φυλακές τύπου Γ να γίνουν οχτώ), έδειξε όμως ανένδοτος στη φιλοσοφία και τις βασικές ρυθμίσεις του φασιστονομοσχεδίου του. Η αντιπροσωπεία του υπέβαλε υπόμνημα, το οποίο παραθέτουμε στη συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί η σύλληψη τριών αγωνιστών πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, που συμμετείχαν στην παρέμβαση. Ο κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Τσακίρ Χουσεΐν, μέλος της αντιπροσωπείας που έγινε δεκτή από τον υπουργό, συνελήφθη γιατί αρνήθηκε να υποστεί εξευτελιστικό έλεγχο στην είσοδο. Του πέρασαν χειροπέδες και τον έστειλαν κατευθείαν σε Τμήμα, διαδίδοντας προβοκατόρικα ότι τον συνέλαβαν επειδή εκκρεμεί καταδίκη σε βάρος του. Καμιά καταδίκη δεν εκκρεμούσε και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Η Φαντίκ Αντιγιαμάν και ο Χασάν Καγιά, πολιτικοί πρόσφυγες και οι δύο, συνελήφθησαν στο δρόμο έξω από το υπουργείο, παρά τις διαμαρτυρίες των συγκεντρωμένων συγγενών, που έλεγαν «γιατί αυτούς και όχι εμάς;». Ο δεύτερος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος, ενώ η γνωστή αγωνίστρια Φαντίκ Αντιγιαμάν κρατείται ακόμη (δικηγόρος μεταβαίνει στη ΓΑΔΑ).

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Αθήνα 27/6/2014

Κε Υπουργέ,

Δεν ζητήσαμε ακρόαση για να διαμαρτυρηθούμε, εκπροσωπώντας κάποιο πολιτικό ή συνδικαλιστικό φορέα ούτε καν μια συντεχνία ή ομάδα συμφερόντων. Απλούστατα είμαστε εμείς οι ίδιοι οι γονείς, συγγενείς και φίλοι αλλά και κομμάτι του ευαισθητοποιημένου νομικού κόσμου της χώρας, που διαμαρτυρόμαστε και αγωνιζόμαστε για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για τις φυλακές ύψιστης ασφαλείας που φέρατε στη Βουλή, που θα οδηγήσει τα παιδιά μας αν εφαρμοστεί, σε φυσική και ψυχική εξόντωση.

Σαν νομικός γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμάς τις συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή ενός τέτοιου θεσμού. Θα δημιουργήσει φυλακισμένους χωρίς ελπίδα, προσδοκία, χωρίς απασχόληση, να καλούνται να εκπληρώσουν εξ ολοκλήρου και χωρίς καμία ευεργετική μείωση την ποινή τους, με ακρωτηριασμένη την επικοινωνία με τους συγγενείς τους. Ανθρώπους απελπισμένους, με διαταραγμένο ψυχισμό, που τα έχουν χάσει όλα και αντιλαμβάνεστε πολύ καλά, πόσο εκρηκτικό είναι αυτό το μείγμα ψυχολογίας που δημιουργείται και πόσο τυφλά μπορεί να στραφεί σε κάθε κατεύθυνση και με απρόβλεπτες συνέπειες.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες κρατούμενοι, τα παιδιά μας, πραγματοποιούν απεργία πείνας. Ασφαλώς δεν γνωρίζετε ότι αρκετά από αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, όπως και ότι ορισμένα έχουν καταπονήσει τον οργανισμό τους με προηγούμενες πολυήμερες απεργίες πείνας που τους είχαν οδηγήσει στο παρελθόν σε νοσηλείες σε Νοσοκομεία.

Μέρα με τη μέρα πληροφορούμαστε ότι η κατάσταση της υγείας τους επιδεινώνεται, χωρίς μάλιστα να υφίσταται ούτε καν η στοιχειώδης υποδομή αντιμετώπισης, από το υπάρχον υγειονομικό προσωπικό της φυλακής.
Σας ζητάμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι ούτε νεκρούς από απεργία πείνας επιθυμείτε να έχετε, ούτε φυλακές σε μόνιμη ένταση και αναταραχή. Για όλα τα παραπάνω σας θέτουμε προ των ευθυνών σας.

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Πηγή: Εφημερίδα “ΚΟΝΤΡΑ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *