Ξεκινάει αύριο (4/7) το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη!

coverΤο πρόγραμμα του 17ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

130 συλλογικότητες, 33 εργαστήρια, 23 μουσικά σχήματα, 14 προβολές, 9 θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, 8 παραστάσεις στον παιδότοπο, 7 ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις, 5 θεματικοί χώροι, 3 βιωματικά εργαστήρια, 2 παραστάσεις χορού, μία μεγάλη γιορτή: το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Αν οι αριθμοί αυτοί έχουν κάποια σημασία, είναι γιατί συμβολίζουν αυτό το όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που τοποθετείται με σαφήνεια από αυτή την πλευρά: από την πλευρά της αλληλεγγύης και της αντίστασης, από την πλευρά των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων.

Μεγαλύτερη όμως σημασία έχει για εμάς το περιεχόμενο κάθε μιας από τις παραπάνω συμμετοχές. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα των εργαστηρίων και των συνελεύσεων, ανάμεσα στις 33 εκδηλώσεις θα ξεχωρίσουμε την κεντρική διεθνιστική εκδήλωση του Σαββάτου, όπου οι ομιλητές και οι ομιλήτριες από την Ουκρανία, την Βοσνία και την Τουρκία θα μεταφέρουν μία εικόνα από όσα μεγάλα γίνονται εκεί, από τα κινήματα αντίστασης και τις εξεγέρσεις της κοινωνίας, ως την κρατική καταστολή και την απειλή του φασισμού. Ακόμα, την επίσης διεθνή εκδήλωση της ΒΙΟ.ΜΕ. για την αυτοδιαχείριση, τη συζήτηση των συνελεύσεων γειτονιών για τα ζητήματα της στέγης, της ΔΕΗ και του φαγητού, τις εκδηλώσεις των Κοινωνικών Ιατρείων και των σχολείων αλληλεγγύης, τις συζητήσεις για την ψυχική υγεία, την αναπηρία και την τοξικοεξάρτηση, τις συζητήσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ και των ανέργων, την εκδήλωση για τη μειονότητα στη Θράκη και το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό, τα εργαστήρια για τους πρόσφατους αντιμεταναστευτικούς νόμους και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ξεχωριστή σημασία δίνεται φυσικά στην αντιφασιστική πάλη, με 8 σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα συγκεντρωθούν σε μία ανοιχτή συνέλευση την Κυριακή.

Στο πρόγραμμα των προβολών περιλαμβάνονται ντοκιμαντέρ για το νερό, την ΕΡΤ, τη ΒΙΟ.ΜΕ., το ρατσισμό, τις οροθετικές, τους αγώνες των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων. Στη θεατρική σκηνή θα δούμε τις θεατρικές ομάδες του Στεκιού Μεταναστών και του σχολείου «Οδυσσέας» με τις φετινές τους παραγωγές, το σχήμα KONTRA-Ro και τη θεατρική ομάδα “Ο επιπόλαιος Φρεντ”, καθώς και την performance για την αναπηρία από ομάδα σωματικού θεάτρου “πτώση – πτήση”. Στο χώρο των εκθέσεων θα φιλοξενηθούν ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίες από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και slide shows, εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις, σύντομες μουσικοθεατρικές παραστάσεις, performance και ποιητικά αναλόγια.

Εξίσου πλούσιο είναι και το πρόγραμμα του παιδότοπου, ο οποίος θα λειτουργεί καθημερινά από τις 7 και θα περιλαμβάνει παραστάσεις κουκλοθεάτρου και ζογκλερικών και πολλά συλλογικά παιχνίδια: περιβαλλοντικά, παιχνίδια ρόλων, μουσικής, κυνήγι θησαυρού.

Όσον αφορά τώρα τη μουσική, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μουσικές σκηνές, την Ανατολική με ελληνικούς, μεσογειακούς και ανατολίτικους ρυθμούς και στη Δυτική με πιο rock, reggae, punk, ηλεκτρονικά και άλλα ακούσματα.
Στη Δυτική Σκηνή, την Παρασκευή 4/7 εμφανίζεται το αγαπημένο funk συγκρότημα της πόλης, οι Nasa Funk, οι Bionics σε reggae ρυθμούς, οι Ekmek με ελληνο-ισπανο-μεξικάνικους ήχους και ελληνικό στίχο και οι Τούρι Μπέρι με «έντεχνες μεν – punk δε» διαθέσεις, αποτελούμενοι από μέλη των αγαπημένων Skaribas, Δρ Δρακατώρ και Βίδα. Το Σάββατο κατακλύζεται από σκληρούς ήχους με headliners τα αστέρια της rock stoner σκηνής της Αθήνας, 1000Mods, του επίσης αθηναίους Beggar’s Blues Diary και τους επίσης πολύ δυνατούς και ανερχόμενους θεσσαλονικείς, Chinese Basement και The Rundays με indie rock, post psychedelic punk μουσική. Η Κυριακή είναι αφιερωμένη στον ηλεκτρονικό ήχο, με τους εξαιρετικούς Broken Tempo σε trip-hop ρυθμούς, τον «Ήρωα» έναν από τους αγαπημένους hip-hopper της πόλης, και τον διεθνούς φήμης DJ FLeCK που υπόσχεται να απογειώσει τη βραδιά με jungle-dub-dubstep ρυθμούς.

Στην Ανατολική Σκηνή αντίστοιχα, την Παρασκευή εμφανίζεται το εξαιρετικό νεοεμφανιζόμενο σύνολο «Ηλιοδρόμιο» με δικές τους συνθέσεις βασισμένες στην παράδοση, οι Ούτε Σπόντα σε έντεχνους και χορευτικούς ρυθμούς, οι Βόμβοι επίσης βασισμένοι στην παράδοση, με ποντιακή λύρα, νταούλι αλλά και χιπ-χοπ φωνητικά και τη βραδιά κορυφώνει με γνήσιο ρεμπέτικο γλέντι που αναμένεται να κρατήσει μέχρι το πρωί, η Βάσω Βασιλειάδου με την παρέα της.

Το Σάββατο τη σκυτάλη παίρνουν οι ΠλανΏδειες, ένα καινούριο πολυφωνικό σχήμα αποτελούμενο από 5 νέες κοπέλες, οι Kazzura (σκατζόχοιρος στα ρομανί) – σύνολο νέων ρομά με τουμπελέκια σε τσιγγάνικους ρυθμούς, οι Medleys σε ξέφρενο musical πανηγύρι και τέλος οι «Από Πριν και Από Μετά» από την Αριδαία που θα κρατήσουν το κέφι με αγαπημένα έντεχνα, ρεμπέτικα και δικά τους τραγούδια. Το μουσικό πρόγραμμα στην Ανατολική σκηνή ολοκληρώνεται την Κυριακή με τους Kalma σε έθνικ μελωδίες, τους Reggetiko Project που παντρεύουν το ρεμπέτικο και τη reggae με ελαφρώς ηλεκτρονικά πειράγματα, τους Λάργκο με ένα κράμα βαλκανικών κ ελληνικών παραδοσιακών ακουσμάτων με ηλεκτρικούς ήχους σε δικές τους συνθέσεις και τέλος το σχήμα Ζέφυρος σε έντεχνους και παραδοσιακούς κρητικούς ρυθμούς που όπως και τις προηγούμενες μέρες θα κρατήσει το κέφι και το γλέντι μέχρι τις πρώτες, δεύτερες, ίσως και τρίτες πρωινές ώρες.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα βιωματικά εργαστήρια, χορούς από τη Γεωργία και τραγούδια από τη Ρωσία, μαθήματα αυτοάμυνας, όπως και το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στις ομάδες των συλλόγων μεταναστών και των άλλων δομών αλληλεγγύης. Στο χώρο θα βρούμε επίσης τα περίπτερα των δεκάδων συλλογικοτήτων, βιβλιοπωλείο και κουζίνες από τις μεταναστευτικές κοινότητες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να το βρει κανείς σ’ αυτή την  σελίδα, αλλά και στη σελίδα της Αντιρατσιστικής  Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης στο Facebook, μαζί με πολλές άλλες πληροφορίες για το φεστιβάλ.

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία:

Αντώνης Γαζάκης, 6974517418, gazakas1@gmail.com
Νίκος Νικήσιανης, 6976629310, nnikisia@bio.auth.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *