Με την “ναζιστικής έμπνευσης “συλλογική τιμωρία” το Ισραήλ εκδικείται

palestine-revista.gr_Με πρόσχημα την απαγωγή και δολοφονία τριών Εβραίων εφήβων, που από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Νετανιάχου καταλόγισε στη Χαμάς, το κράτος τρομοκράτης της Μέσης Ανατολής και οι ακροδεξιοί έποικοι δολοφονούν και τρομοκρατούν αδίστακτα. Η μακρόχρονη κατοχή της Παλαιστίνης πρέπει να διαιωνιστεί. Η κατεχόμενη Παλαιστίνη ζει μέρες «Μεγάλων Μαχαιριών», με την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ να βομβαρδίζει αμάχους, δολοφονώντας παιδιά και αμάχους, οι στρατιώτες απαγάγουν και δολοφονούν μετά από φρικτά βασανιστήρια έναν 17χρονο έφηβο, ενώ ομάδες εποίκων ξεχύνονται με τα αυτοκίνητα τους και σκοτώνουν παιδιά.

Είναι η εφαρμογή της από καιρό σχεδιασμένης στρατιωτικής επιχείρησης «Προστάτης του Αδελφού» (“Brother’s Keeper”). Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι απήχθησαν, ανάμεσά τους πολλοί κρατούμενοι που είχαν απελευθερωθεί με την συμφωνία του 2011, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και πάνω από είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν, μέσα σε δύο βδομάδες. Η βαρβαρότητα του Ισραήλ μοιάζει ασυγκράτητη, καθώς ξεχύνεται ενάντια στο καθεστώς Απαρχάιντ, στη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου που έχουν δημιουργήσει τα Τείχη της Ντροπής, επιχειρώντας την ναζιστικής έμπνευσης «συλλογική τιμωρία» ενός ολόκληρου λαού.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο βασικός υπεύθυνος της πολεμικής σύγκρουσης είναι το Ισραήλ και φέρνουν στο προσκήνιο κοινή ατζέντα με τεράστιο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον από την Ουκρανία έως το Ιράν, από τα χωρικά ύδατα της Γάζας έως τον Περσικό Κόλπο. Με παρανομαστές τον γιγαντιαίο ενεργειακό ανταγωνισμό, την συνέχιση «του πολέμου κατά της τρομοκρατίας» που αναζογοωνεί τη νομιμοποίηση του δαιμονοποιώντας το μουσουλμανικό κόσμο, ενώ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενίοτε συνεργάζονται με τις πιο ακραία φονταμενταλιστικές δυνάμεις για να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους. Στις ασύμμετρες απειλές των Δογμάτων Άμυνας/Ασφάλειας του κράτους διαρκούς έκτακτης ανάγκης του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού συμπεριλαμβάνονται τα κοινωνικά κινήματα.

Το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου αποδεικνύει ότι η λύση για το λαο της Παλαιστίνης δε βρίσκεται στην όποια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», με την κυριαρχία του Αμπάς και της Φατάχ που συνδιαλέγεται ανοικτά με τον κατακτητή και τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-Ε.Ε., αλλά στην νέα ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ που απαιτεί η εποχή μας για να αμφισβητήσει τόσο την ξένη κατοχή όσο και το αστικό Παλαιστινιακό κατεστημένο. Ένας διπλά απελευθερωτικός αγώνας που απαιτεί την έμπρακτη εργατική διεθνιστική αλληλεγγύη μας και πρώτα από όλα την πάλη των Ελλήνων εργαζομένων ενάντια στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το αστικό κατεστημένο που συνεργάζεται σε όλα τα επίπεδα με το κράτος Τρομοκράτη Ισραήλ. Να ανατραπεί τώρα επομένως η στρατηγικού χαρακτήρα στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ και να συντριβούν τα Μεγαλοιδεατικά σχέδια των Ελλήνων αστών που διεκδικούν αναβάθμιση του ρόλου τους στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας σε συμμαχίες-εκστρατείες που βουτούν τους λαούς στο αίμα, πνίγουν τους πρόσφυγες που προκαλούν οι επεμβάσεις τους στο Αιγαίο και γονατίζουν τον κόσμο της εργασίας επιβάλλοντας τη δουλοποίηση τους και άγρια φορολογία.

Παλαιστίνη: Βομβαρδίζουν την εθνική ενότητα: Να βυθίσει στο αίμα την κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων επιχειρεί η ισραηλινή κυβέρνηση με την κλιμάκωση των επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη. Μόνο την Παρασκευή η ισραηλινή αεροπορία σκότωσε δυο παλαιστίνιους και τραυμάτισε σοβαρά ένα ακόμη άτομο, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα την ίδια ημέρα αρκετοί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από την επίθεση που πραγματοποίησαν ισραηλινά άρματα μάχης στο νότιο τμήμα των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε τους μιναρέδες από μουσουλμανικό τέμενος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και ένα παιδί 11 χρόνων. Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατό είχε σκοτώσει ένα ακόμη έφηβο και αρκετά άλλα άτομα σε επιθέσεις που πραγματοποίησε στη Χεβρώνα και την Τζενίν.

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων γίνεται με πρόσχημα την εξαφάνιση τριών νεαρών Ισραηλινών από παράνομο εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης αν και η επιλογή των στόχων δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Η ισραηλινή κατάφερε μέσα σε μια σχεδόν εβδομάδα να πάρει πίσω ακόμη και τα ψίχουλα παραχωρήσεων που είχε προσφέρει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τις επιθέσεις σαν πρόσχημα για να συλλάβει και πάλι Παλαιστίνιους που είχαν αφεθεί ελεύθεροι ύστερα από μακροχρόνια παραμονή σαν πολιτικοί κρατούμενοι. Το τελευταίο διάστημα περίπου 540 Παλαιστίνιοι απήχθησαν από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση στους ίδιους και τους δικηγόρους τους αφού σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση οι «συλλήψεις» πραγματοποιούνται βάσει «μυστικών στοιχείων» τα οποία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Η κατάσταση στα ισραηλινά κολαστήρια επιδεινώνεται ύστερα και από την απεργία πείνας 63 ημερών που πραγματοποίησαν δεκάδες κρατούμενοι, οι οποίοι κρατούνται χωρίς να τους έχει αποδοθεί καμία κατηγορία. Προκειμένου να αντιμετωπίσει παρόμοια μελλοντικά περιστατικά η ισραηλινή κυβέρνηση προωθεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στο προσωπικό των φυλακών να ταΐζει δια της βίας τους κρατούμενους – πρακτική η οποία χαρακτηρίζεται σαν βασανιστήριο από τα Ηνωμένα Έθνη και οποία χρησιμοποιείται στο Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ. Παράλληλα η κυβέρνηση Νετανιάχου απάντησε στην είδηση του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων ανακοινώνοντας την δημιουργία 1500 νέων οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αυτή είναι η ενδεδειγμένη σιωνιστική απάντηση» δήλωσε ο υπουργός εποικισμού του Ισραήλ συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Η αδιαλλαξία της ισραηλινής πλευράς, η άρνησή της ακόμη και να συζητήσει το ενδεχόμενο τερματισμού των εβραϊκών εποικισμών και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων έδωσε τη χαριστική βολή και στην αμερικανική μεσολαβητική προσπάθεια. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή Μάρτιν Ίντικ, από το ίδρυμα ερευνών Μπρόυκινγκς, ο οποίος μόνο για φιλοπαλαιστινιακές θέσεις δεν μπορεί να κατηγορηθεί, αναγκάστηκε να υποβάλλει την παραίτησή του πριν από την τυπική ολοκλήρωση των συνομιλιών και να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον. H προσέγγιση ΗΠΑ-Ισραήλ σε ό,τι αφορά την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετες θέσεις καθώς η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ο παλαιστινιακός συνασπισμός ελέγχεται από την Φατάχ του Αμπάς και συνεπώς θα υποταχθεί στις εντολές των ΗΠΑ αλλά και του Ισραήλ. Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ, εμμένοντας στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε, επιχειρεί να ακυρώσει με κάθε μέσο την συμφωνία των δυο μεγαλύτερων Παλαιστινιακών οργανώσεων. Σε κάθε περίπτωση η διάσταση απόψεων Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ επιβεβαιώνει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί η ισραηλινή διπλωματία μετά την προσέγγιση των ΗΠΑ με το Ιράν, η οποία θεωρητικά μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών στη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, έδωσε αρκετά δείγματα γραφής για το πως εννοεί ο Αμπάς μια κυβέρνηση για όλους τους Παλαιστίνιους. Δυνάμεις της Παλαιστινιακής αρχής επιτέθηκαν σε ομάδες γυναικών που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη μελών της Χαμάς, χτύπησαν ανεξάρτητους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που κάλυπτα τη συγκέντρωση. Ανάλογες κατηγορίες για επιθέσεις σε δημοσιογράφους έχουν υπάρξει και για δυνάμεις που πρόσκεινται στη Χαμάς. Οι νέες ισορροπίες μεταξύ των Παλαιστινίων αντικατοπτρίζουν και τις συνθήκες που δημιουργεί στη Γάζα η επιθετική στάση της αιγυπτιακής χούντας, η οποία συντάσσεται με απροκάλυπτο πλέον τρόπο στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ότι αφορά το Παλαιστινιακό. Το οριστικό κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων και η καταστροφή των υπόγειων τούνελ που αποτελούσαν πλέον τη βασική πηγή ανεφοδιασμού των αποκλεισμένων κατοίκων της Γάζας ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που ώθησαν τη Χαμάς σε συνθηκολόγηση με την Παλαιστινιακή αρχή και όπως όλα δείχνουν αύξησαν τον αυταρχισμό της τελευταίας.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν και όσους προέβλεπαν ότι η λύση των δυο κρατών, που προωθούνταν και από μεγάλο μέρος παλαιστινιακών οργανώσεων και λάμβανε την ανοχή της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ, οδηγείται σε νέο αδιέξοδο. «Θα πρέπει να να μάθουμε να σκεφτόμαστε έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο» εξηγούσε σε πρόσφατη ανάλυσή του ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και ειδικός παρατηρητής του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Φόλκ παρουσιάζοντας σειρά προτάσεων για την επίλυση των διαφορών στη βάση ενός κράτους που θα περιλαμβάνει ισραηλινούς και παλαιστίνιους ή ειδικών συμφωνιών για την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού. Οι εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο, με την προσέγγιση ΗΠΑ – Ιράν αλλά και την ενίσχυση της αιγυπτιακής δικτατορίας φαίνεται ότι ασκούν παράλληλες πιέσεις σε ισραηλινούς και παλαιστίνιους. Προς το παρόν όμως αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί για μια ακόμη φορά είναι η ωμή βία του ισραηλινού στρατού απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *