60 υποθέσεις «δένουν» τη Χρυσή Αυγή

Του Δημήτρη Ψαρρά – “Εφημερίδα των Συντακτών”

xrysi-aygi-kosmos-300x199Δημοσιεύουμε εξήντα από τις πολύ περισσότερες (πάνω από εκατό) υποθέσεις που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη και σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή – Ο κατάλογος αυτός είναι πράγματι εντυπωσιακός, όχι μόνο επειδή αφορά κάθε πτυχή της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, αλλά και επειδή καταγράφει υποθέσεις από όλη την Ελλάδα.

Κάθε λίγο και λιγάκι επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή το ερώτημα αν είναι «δεμένη» η υπόθεση. Η προσχηματική επιχειρηματολογία των υποστηρικτών της θεωρίας Μπαλτάκου έχει δηλητηριάσει ακόμα και καλόπιστους πολίτες, οι οποίοι απλώς έχουν συνηθίσει να είναι δύσπιστοι απέναντι στους κατασταλτικούς και τους δικαστικούς μηχανισμούς.

Δημοσιεύουμε σήμερα τη συντριπτική απάντηση. Επιλέξαμε και παρουσιάζουμε εξήντα από τις πολύ περισσότερες (πάνω από εκατό) υποθέσεις που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη και σχετίζονται με τη Χρυσή Αυγή. Ο κατάλογος αυτός είναι πράγματι εντυπωσιακός.

Οχι μόνο επειδή αφορά κάθε πτυχή της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, αλλά και επειδή καταγράφει υποθέσεις από όλη την Ελλάδα και αναφέρεται σε πολλών ειδών αδικήματα. Πολλές απ’ αυτές τις υποθέσεις συσχετίστηκαν τώρα τελευταία με τη Χρυσή Αυγή, εφόσον όταν διαπράχθηκαν τα συγκεκριμένα αδικήματα δεν είχε ξεκινήσει η έρευνα για την εγκληματική οργάνωση.

 30/06/2008: Επίθεση στο Στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα. Πράξεις: Απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατηγορούμενοι: Σιατούνης Βασίλειος, Στράτος Αθανάσιος Εξέλιξη υπόθεσης: Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χ.Α. Η υπόθεση θα δικαστεί στο ΜΟΔ Αθήνας στις 19/09/2014.

 18/04/2010: Επεισόδια σε συγκέντρωση της Χ.Α. στη Λάρισα. Πράξεις: Στάση, διακεκριμένη στάση, οπλοφορία. Κατηγορούμενοι: Σαρρής Γεώργιος, Παναγιώταρος Ηλίας, Χάμος Αστέριος, Ρήγας Νικόλαος, Κολτσίδας Δημήτριος Εξέλιξη υπόθεσης: Τα μέλη της Χ.Α. χρησιμοποίησαν, καθοδηγούμενα από τα κατηγορούμενα στελέχη της Χ.Α., σκυλιά πιτ-μπουλ εναντίον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Τελευταία αναβολή: 12/06/2013, λόγω ασυλίας Παναγιώταρου.

03/07/2010: Ληστεία σε βάρος Μπαγκλαντεσιανού στην πλατεία Κλαυθμώνος. Πράξεις: Ληστεία, σωματική βλάβη, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Παναγιώταρος Ηλίας, Αγνωστοι δράστες Εξέλιξη υπόθεσης: Ο ληστευθείς είχε καταθέσει από το 2010 τον αριθμό των πινακίδων του ΙΧ τύπου Smart από το οποίο βγήκαν τα άτομα που τον λήστεψαν και τον χτύπησαν. Η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη του οχήματος – που είναι τελικά ο Ηλίας Παναγιώταρος – έγινε μόνον αφού ο τελευταίος εξελέγη βουλευτής. Η υπόθεση εκκρεμεί.

 04/10/2010: Επίθεση με ρόπαλα σε υπήκοο Σερβίας στη Θεσσαλονίκη. Πράξεις: Σωματική βλάβη, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Ρήγας Νικόλαος, Ξυπόλητος Ραφαήλ, Πέτρου Αθανάσιος Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Νίκος Ρήγας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χ.Α., υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα Δημοτικές 2010, υποψήφιος βουλευτής Χ.Α.λκιδικής το 2012.

 22/10/2010: Επίθεση σε Αλ. Αλαβάνο στον Αγιο Παντελεήμονα. Πράξεις: Εξύβριση, απειλή, σωματική βλάβη κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Σκορδέλη Θέμις, Παπαδάκη Αλίκη, Σοφιάς Ανδρέας-Ιάσων, Δήμου Γεώργιος, Γιαννάτος Σπυριδων Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

 10/05/2011: Σύλληψη υποψήφιου βουλευτή της Χ.Α. στην πλατεία Βικτωρίας. Πράξεις: Φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη κοινής ειρηνης, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Κολιόπουλος Ηλίας Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Κολιόπουλος καταδικάστηκε από το Β’ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε 12 μήνες φυλάκιση για σπάσιμο καταστήματος Αφγανού μετανάστη στην Πλατεία Βικτωρίας. Αποδείχτηκε μέλος και υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α.

 12/05/2011: Πογκρόμ μετα τη δολοφονία Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας. Πράξεις: Ανθρωποκτονία, απόπειρες ανθρωποκτονίας, σωματικές βλάβες, εγκληματική οργάνωση. Κατηγορούμενοι: Αγνώστων στοιχείων. Εξέλιξη υπόθεσης: Κατατέθηκε αναφορά στον Άρειο Πάγο από τους δικηγόρους Καμπαγιάννη Θανάση, Ζώτο Τάκη και Σκαρμέα Κώστα.

16/09/2011: Επιθέσεις σε Αφγανούς πρόσφυγες στον Αγιο Παντελεήμονα. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Σκορδέλη Θέμις, Λουκιανός Ιωάννης, Μαρκουλάκης Γεώργιος. Εξέλιξη υπόθεσης: Αναβλήθηκε αορίστως κατά τη δικάσιμο της 18/06/2014.

 28/10/2011: Επίθεση σε δύο γυναίκες από την Αλβανία (ελληνικής καταγωγής) στο Μεταξουργείο. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Βόσσος Νικόλαος, Μπίτζα Ανδριάννα, Μπαντέμης Παναγιώτης, Alexander Seven-James, Φούρναρος Γεώργιος Εξέλιξη υπόθεσης: Οι Βόσσος, Μπίτζα και Φούρναρος βρέθηκαν ένοχοι για σωματικές βλάβες από το Δικαστήριο Ανηλίκων (η επίθεση κρίθηκε ως ρατσιστική). Ο Μπαντέμης που ήταν ο πυρηνάρχης της Χ.Α. στη Δράμα και τώρα μεταπήδησε στο Εθνικό Μέτωπο.

 04/01/2012: Πογκρόμ κατά Ρομά με εμπρησμούς οικιών, κ.λπ., στο Αιτωλικό. Πράξεις: Διατάραξη κοινής ειρήνης, εμπρησμός, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Γκιάφης Ελευθέριος, Μπερέρης Δημήτριος, Κράνης Νικόλαος, Καρβέλης Σωτήριος, Βαλαμόντης Γεώργιος, Μπότας Δημήτριος, Καραδήμας Ιωάννης, Μπαρχάμπας Δημήτριος, Σταμούλης Παναγιώτης Εξέλιξη υπόθεσης: Οι Γκιάφης, Μπερέρης και Καραδήμας είναι αποδεδειγμενα μέλη της οργάνωσης και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου στις εκλογές του 2014 με υποψήφιο δήμαρχο τον αστυνομικό Μακρή.

 22/05/2012: Επίθεση κατά αστυνομικών στην Πειραϊκή Πατραϊκή. Πράξεις: Εμπρησμός, σωματικές βλάβες, διακεκριμένες φθορές, διατάραξη κοινής ειρήνης, περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Ρούλιας Θεοφάνης, Μιχαλόπουλος Παύλος, Ξυδιάς Βασίλειος, Κρουστάλλης Στέφανος, Καστριώτης Παναγιώτης Εξέλιξη υπόθεσης: Οργανωμένη δράση της Χ.Α. έξω από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής στην Πάτρα.

 09/06/2012: Επίθεση σε αντιφασίστες σε καφενείο στην Βέροια από 20 μέλη της Χρυσής Αυγής με κράνη και ρόπαλα. Πράξεις: Φθορές, εξύβριση, σωματικές βλάβες, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Τολιόπουλος Ιωάννης κ.λπ. Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Τολιόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Χ.Α., καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 4 μήνες φυλακή για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

 12/06/2012: Επίθεση μελών της Χ.Α. σε περίπτερο μελών του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή και τραυματισμός του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ Γ. Τσιμπουκάκη. Πράξεις: Σωματικές βλάβες κ.λπ. Κατηγορούμενος: Στεφανάκης Ευάγγελος Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Στεφανάκης, άνθρωπος της νύχτας και μέλος της Χ.Α. κατά δήλωση του πατέρα του, έγινε γνωστός στο πανελληνιο από τη δολοφονία της φίλης του Φαίης ΜπλάΧ.Α., για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια.

 12/06/2012: Επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα από μέλη της Χ.Α. Πράξεις: Απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατηγορούμενοι: Πανταζής Αναστάσιος, Ευγενικός Μάρκος, Αγριόγιαννης Δημήτρης, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Μαριάς Θωμάς, Νικητοπούλου Ελένη-Χριστίνα Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Πανταζής ήταν ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα. Η επίθεση είχε προαναγγελθεί την προηγουμένη από τον Λαγό σε ομιλία του στο Πέραμα.

 17/06/2012: Επίθεση ομάδας μελών της Χ.Α. στον δικηγόρο και δημ. σύμβουλο Ιωάννη Καρδάρα στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά. Πράξεις: Σωματικές βλάβες. Κατηγορούμενοι: Αγνωστων στοιχείων. Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

 24/06/2012: Ξυλοδαρμός Τυνήσιου μετανάστη Abudee Beldi στην Πάτρα. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Μούζος Διονυσιος, Αγνωστοι δράστες. Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Μούζος είναι, κατά την ΕΛ.ΑΣ., μέλος της Χ.Α.

 22/08/2012: Ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος Κύπριου υπηκόου στο Σύνταγμα. Πράξεις: Σωματική βλάβη, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Αγνώστων στοιχείων Εξέλιξη υπόθεσης: Η ομάδα των Χρυσαυγιτών που επιτέθηκε στον Κύπριο πολίτη θεώρησε ότι το θύμα ήταν αλλοδαπός.

 08/09/2012: Αντιποίηση αρχής από μέλη και βουλευτή της Χ.Α. και αστυνομικούς-φρουρους τους σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι. Πράξεις: Αντιποίηση αρχής, απρόκλητη φθορά ξενης ιδιοκτησίας,παράνομη βία, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, Μακρής Δημήτριος (αστυνομικός), Μπερερής Δημήτριος, Μακούλης Κωνσταντίνος, Βαλαμόντης Ιωάννης, Σταραμόπουλος Παύλος, Καραδήμας Ιωάννης, Φλωροσκούφης Σπυρίδων, Καραγιάννης Ευάγγελος, Σταθόπουλος Λεωνίδας, Ηajdhi Robert Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Μακρής ήταν ο αποσπασμένος αστυνομικός στη φρουρά του Μπαρμπαρούση. Εχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος της Χ.Α. στο Μεσολόγγι.

 10/09/2012 και 22/09/2012: Εμπρησμός κομμωτηρίου στη Μεταμόρφωση (10/09) και δολοφονικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών σε Λυκόβρυση, Νέο Ηράκλειο και Μεταμόρφωση (22/09). Πράξεις: Απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμός, έκρηξη, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Κοντομούς Κων/νος, Αγνώστων στοιχείων Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Κοντομούς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 χρόνων πρωτόδικα από το ΜΟΔ Αθήνας.

 11/09/2012: Αντιποίηση αρχής από μέλη της Χ.Α. σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι. Πράξεις: Αντιποίηση αρχης, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Φλωροσκούφης Σπυρίδων, Χατζής Βασίλειος, Καραγιάννης Ευάγγελος, Jani Seleni του Gkergki Εξέλιξη υπόθεσης: Καταδικαστική απόφαση 1465/2012 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου για τον πρώτο και δεύτερο των κατηγορουμένων. Ο Φλωροσκούφης είναι μέλος της Χ.Α. εμπλεκόμενο σε επιθέσεις κατά νεαρών αντιφασιστών στο Αγρίνιο.

 15/09/2012: Επίθεση σε εξόρμηση Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά. Πράξεις: Απρόκλητη σωματική βλάβη, εξύβριση, απειλή. Κατηγορούμενοι: Αποστόλου Νικόλαος, Σαλούφας Νεκτάριος Εξέλιξη υπόθεσης: Εκδικάζεται την 20/10/2014. Ο Αποστόλου είναι στέλεχος της Χ.Α. στον Πειραιά και κατηγορείται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

 20/09/2012: Εμπρησμός οικίας προέδρου των Ρομά στο Αιτωλικό. Πράξεις: Εμπρησμός, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Καραδήμας Ιωάννης Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Καραδήμας είναι μέλος της Χ.Α.

 05/10/2012: Επίθεση σε 3 Πακιστανούς εργάτες στο Λαύριο Αττικής από ομάδα αντρών με μπλούζες της Χ.Α. και καλυμμένα Χ.Α.ρακτηριστικά. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Κωνσταντόπουλος Ευστάθιος, Γεωργάκης Ιωάννης, Ζαμπάκας Ιωάννης Εξέλιξη υπόθεσης: Οι κατηγορούμενοι ως δράστες είναι μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χ.Α. στην Ανάβυσσο.

 07/11/2012: Επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στον Λαγκαδά, Θεσσαλονίκη. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Δικταπανίδης Τριαντάφυλλος, Παναγιωτίδης Ιωάννης Εξέλιξη υπόθεσης: Οι Δικταπανίδης και Παναγιωτίδης είναι μέλη της Χ.Α. στον Λαγκαδά.

15/11/2012: Επίθεση σε Αλβανίδα υπήκοο στη Νέα Ραιδεστό, Θεσσαλονίκη. Πράξεις: Απόπειρα παράνομης βίας, απειλή, εξύβριση, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Σεκερτζής Παναγιώτης, Ταμπάκη Αγαθή Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Σεκερτζής είναι κοινοβουλευτικός συνεργάτης του βουλευτή της Χ.Α. Γρέγου.

15/11/2012: Απόπειρα εμπρησμού τζαμιού στο Βόλο από 3 υποστηρικτές της Χ.Α. Πράξεις: Κατοχή εκρηκτικών υλών, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Μανθογιάνης Ζήνων, Δοδόλιας Κωνσταντίνος, Καλισόπουλος Μάριος Εξέλιξη υπόθεσης: Οι τρεις βρέθηκαν από αστυνομικούς μέσα σε αυτοκίνητο κοντά στο τζαμί του Βόλου (οδός Αδμήτου) με βόμβες μολότοφ. Συναντήθηκαν, κατά δήλωσή τους, στα γραφεία της Χ.Α. και είΧ.Α.ν μαζί τους υλικό της οργάνωσης.

 25/11/2012: Απειλή και εξυβριση αστυνομικού οργάνου από Κασιδιάρη στη Χερσόνησο Κρητης. Πράξεις: Απειλή, εξύβριση. Κατηγορούμενος: Κασιδιάρης Ηλίας. Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

 08/12/2012: Επίθεση σε νεαρό ημεδαπό από 3 χρυσαυγίτες στην Κομοτηνή τη μέρα των εγκαινίων των γραφείων τους. Πράξεις: Επίκινδυνη σωματική βλάβη, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Αγνωστοι δράστες. Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

 17/01/2013: Δολοφονία Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Πράξεις: Ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία Κατηγορούμενοι: Λιακόπουλος Διονύσιος, Στεργιόπουλος Χρήστος Εξέλιξη υπόθεσης: Οι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Στα σπίτια και των δύο βρέθηκαν μαΧ.Α.ίρια, ρόπαλα, κ.λπ., και φυλλάδια της Χ.Α. (τα τελευταία στο σπίτι του Λιακόπουλου).

 28/01/2013: Απόπειρα ανθρωποκτονίας 16χρονου μαθητή στο Π. Φάληρο. Πράξεις: Απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κατηγορούμενοι: Αποστολίδης Γεώργιος, Χ.Α.τζηπαυλίδης Αλ. Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Αποστολίδης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο Αποστολόπουλος κατηγορείται και ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

 13/02/2013: Επίθεση σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα. Πράξεις: Επικίνδυνες σωματικές βλάβες, απειλές, περί όπλων. Κατηγορούμενοι: Γαροφαλάκης Σάββας, Πετράκης Γεώργιος, Δασκαλάκης Αριστόδημος, Μαυρικάκης Εμμανουήλ, Ψύλλακης Εμμανουήλ Εξέλιξη υπόθεσης: Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους μέλη του τοπικού πυρήνα της Χ.Α. στην Ιεράπετρα, αντιμετωπίζουν πλέον κατηγορίες και για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

 28/03/2013: Επίθεση με μολότοφ σε τραπεζα στον Βόλο. Πράξεις: Φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εκρηκτικές ύλες, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Ανδρέου Ορφέας, Κιουμουρτζόγλου Χρήστος, Παπαγιαννόπουλος Αριστείδης-Δαυίδ, Αθανασαράκη Αγνή Εξέλιξη υπόθεσης: Στα σπίτια τους βρέθηκαν τυπικά οπλοστάσια της Χ.Α. (φλόμπερ, σιδηρογροθιές, μπαστούνια baseball, κ.λπ.), υλικό και μπλούζες της Χ.Α., φωτογραφίες του Χίτλερ, σβάστικες, κ.λπ.

 13/05/2013: Εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής στην Αθήνα. Πράξεις: Εμπρησμός από πρόθεση, κοινός κίνδυνος, απειλή, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Περρής Γιώργος, Παπαβασιλείου Νικόλαος, Μπολέτης Αντώνιος, Καλαντζής Θεόδωρος, Οκσουζόγλου Ευάγγελος Εξέλιξη υπόθεσης: Περρής και Παπαβασιλείου έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα, με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινητρου (α.79ΠΚ). Ο Παπαβασιλείου ήταν μέλος της Χ.Α. Νίκαιας. Οι δύο τους, μαζί με τον Μπολέτη, κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

 15/05/2013: Επίθεση και ληστεία από 2 μέλη της Χ.Α. σε βάρος Νιγηριανού στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα. Πράξεις: Ληστεία, σωματικές βλάβες, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Βασιλάκης Αλέξανδρος, Γεωργόπουλος Αγγελος-Ευθύμιος Εξέλιξη υπόθεσης: Πάνω στους δράστες βρέθηκαν φυλλάδια της Χ.Α., αγκυλωτοί σταυροί, φωτογραφίες του Χίτλερ, κ.λπ.

 17/05/2013: Προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους με την ανάρτηση ελληνικής σημαίας με τον μαίανδρο στα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων. Πράξεις: Προσβολή συμβόλων (181ΠΚ). Κατηγορούμενος: Νόμιμος εκπρόσωπος. Εξέλιξη υπόθεσης: Διενεργείται προκαταρκτική.

 03/07/2013: Ξυλοδαρμός σε βάρος νεαρού ημεδαπού στην Αλεξανδρούπολη. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Αλεξάκης Νικόλαος Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

 05/07/2013: Επίθεση από ομάδα ατόμων της Χρυσής Αυγής σε αντιφασιστική συναυλία στην Καλλιθέα. Πράξεις: Εκρηξη, εκρηκτικές ύλες, επικίνδυνη σωματική βλάβη, περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Αγνώστων στοιχείων. Εξέλιξη υπόθεσης: Η εμπλοκή δραστών με τα διακριτικά της Χ.Α. προκύπτει από μαρτυρίες αστυνομικών.

 10/07/2013: Επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής υπό την ηγεσία του Λαγού στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, περί όπλων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Γαλανάκης Χρηστος, Μπαρέκας Θωμάς, Σταμπέλος Γεώργιος Εξέλιξη υπόθεσης: Το κινητό του Λαγού και τα στοιχεία από τους σκληρούς δίσκους μελών της Χ.Α. αποδεικνύουν ακράδαντα την κεντρική σχεδίαση της συγκεκριμένης επίθεσης από την εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

 07/08/2013: Επίθεση 3 αντρών με διακριτικά της Χρυσής Αυγής σε βάρος 18χρονου Πατρινού. Πράξεις: Σωματική βλάβη, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Αγνώστων στοιχείων. Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

23/08/2013: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων της Χρυσής Αυγής Ρόδου υπό την καθοδήγηση του αστυνομικού Σπυρίδη Σάββα. Πράξεις: Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Κατηγορούμενος: Σπυρίδης Σάββας Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Σπυρίδης, ο οποίος αρχικά δήλωνε άσχετος με τη δράση της οργάνωσης, εκλέχτηκε εν τω μεταξύ περιφερειακός σύμβουλος της Χ.Α. Το όνομά του περιλαμβάνεται στους 10 αστυνομικούς που το Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως συνδεδεμένους με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

 29/08/2013: Εύρεση στην κατοχή του βουλευτή της Χ.Α. Κουκούτση του όπλου του αστυνομικού-φρουρού του Λούντζη, στη Μεσσηνία. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενοι: Λούντζης Δημήτριος, Κουκούτσης Δημήτριος Εξέλιξη υπόθεσης: Διεξάγεται ανάκριση.

 07/09/2013: Ξυλοδαρμός και απειλές κατα Jalili Abdul Sabur από μέλη της Χ.Α. Πράξεις: Σωματικές βλάβες, απειλές, κ.λπ. Κατηγορούμενη: Δημοπούλου Γεωργία Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία. Η Δημοπούλου είναι στέλεχος της Χ.Α.

 12/09/2013: Επίθεση σε συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα. Πράξεις: Απόπειρα ανθρωποκτονίας Κατηγορούμενοι: Πανταζής Αναστασιος, Χ.Α.τζηδάκης Χρήστος, Αντωνακόπουλος Κυριάκος, Καστρινός Ιωάννης Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Πανταζής ήταν ο πυρηνάρχης της Χ.Α. στο Πέραμα. Η επίθεση σχεδιάστηκε στα πλαίσια της δημιουργίας εργοδοτικού σωματείου στη Ζώνη, υπό την κεντρική καθοδήγηση της οργάνωσης.

 17/09/2013: Δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Πράξεις: Ανθρωποκτονία από πρόθεση. Κατηγορούμενοι: Ρουπακιάς Γεώργιος, Καζαντζόγλου Ιωάννης κ.λπ. Εξέλιξη υπόθεσης: Η δολοφονία Φύσσα έγινε κατόπιν οργανωμένης κινητοποίησης της τοπικής της Νίκαιας. Φυσικοί της αυτουργοί ήταν τα μέλη της τοπικής ηγεσίας.

 20/09/2013: Σύλληψη μελών της Χ.Α. με όπλα στη Θεσσαλονίκη. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενοι: Κρητίδης Ιωάννης, Ξενιτόπουλος Σολομών, Τζαμαλίδης Ιωάννης, Βαλάκος Ευστάθιος, Γκολόης Ελευθέριος Εξέλιξη υπόθεσης: Τα μέλη της Χ.Α. συνελήφθησαν 50 μέτρα μακριά απο τα γραφεία τους να περιπολούν ένοπλα.

24/09/2013: Εύρεση οπλοστασίου στην κατοχή μέλους της Χ.Α. στο Ρέθυμνο. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενος: Καμαρίτης Κωνσταντινος Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Καμαρίτης είναι γνωστό μέλος της Χ.Α. στο Ρέθυμνο.

 28/09/2013: Εύρεση όπλων στην οικία αστυνομικού, υπηρετούντος στον αρχηγό της οργάνωσης Μιχαλολιάκο. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενος: Χρόνης Αναστάσιος Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

28/09/2013: Εύρεση όπλων στην οικία του αστυνομικού, υπηρετούντος στον αρχηγό της οργάνωσης Μιχαλολιάκο. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενος: Λαλιώτης Γεώργιος Εξέλιξη υπόθεσης: Το όνομά του περιλαμβάνεται στους 10 αστυνομικούς που το Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως συνδεδεμένους με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

28/09/2013: Εύρεση όπλων στην οικία του αστυνομικού , υπηρετούντος στον βουλευτή της οργάνωσης Π. Ηλιόπουλο. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενος: Κοντογιάννης Σπυρίδων. Εξέλιξη υπόθεσης: Το όνομά του περιλαμβάνεται στους 10 αστυνομικούς που το Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως συνδεδεμένους με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

 29/09/2013: Εύρεση όπλων στην οικία του αστυνομικού, υπηρετούντος στον αρχηγό της οργάνωσης Μιχαλολιάκο. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενος: Γαλάνης Απόστολος Εξέλιξη υπόθεσης: Το όνομά του περιλαμβάνεται στους 10 αστυνομικούς που το Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως συνδεδεμένους με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

 30/09/2013: Εύρεση όπλων στην οικία αστυνομικού, στη Θεσσαλονίκη. Πράξεις: Περί όπλων. Κατηγορούμενος: Μαριόγλου Σωκράτης Εξέλιξη υπόθεσης: Το όνομά του περιλαμβάνεται στους 10 αστυνομικούς που το Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως συνδεδεμένους με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

 30/09/2013: Εύρεση όπλων και πλαστών αντικειμένων στην οικία του αστυνομικού, υπηρετούντος στον βουλευτή της Χ.Α. Γερμενή. Πράξεις: Περί όπλων, Πλαστογραφία, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Πουλέλης Βασίλειος Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Πουλέλης καταγγέλλεται ότι λάμβανε μέρος στις δράσεις της Χ.Α. (επιθέσεις στο πανηγύρι της Ραφήνας, ξυλοδαρμούς μεταναστών, κ.λπ.).

30/09/2013: Σύλληψη αστυνομικού Σκάρα Αθανασιου, πρωην διοικητή στο ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα. Πράξεις: Περί όπλων, έσοδα από εγκληματική δραστηριότητα (προστασία καταστημάτων) κ.λπ. Κατηγορούμενος: Σκάρας Αθανάσιος, Κυρνατζοπούλου Λευκοθέα, Σταθόπουλος Ιωάννης, Σκορδέλη Θέμις Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία. Ο Σκάρας φέρεται συνεργαζόμενος με την Σκορδέλη και μέλη της συμμορίας σε προστασία καταστημάτων της περιοχής, ληστείες από μετανάστες, κατοχή και χρήση πλαστών, κ.λπ. Το όνομά του περιλαμβάνεται στους 10 αστυνομικούς που το Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. αξιολογεί ως συνδεδεμένους με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χ.Α.

02/10/2013: Κατοχή όπλων κατόπιν ερευνών σε οικίες μελών της Χ.Α. στην Πάτρα. Πράξεις: Περί όπλων, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Κασπίρης Γεώργιος, Τσογγίδης-Τσονακίδης Στέφανος, Νάκος Ανδρέας, Φαλτσετας Κωνσταντίνος Εξέλιξη υπόθεσης: Σχηματίστηκε δικογραφία.

04/10/2013: Εύρεση πλαστών στην οικία Θ. Σκορδέλη στην Αθήνα. Πράξεις: Πλαστογραφία, παράβαση Τελωνειακού κώδικα, κ.λπ. Κατηγορούμενη: Σκορδέλη Θέμις Εξέλιξη υπόθεσης: Η Σκορδέλη είχε στο σπίτι της πλήθος από πλαστά cd, τσάντες, κ.λπ., είναι δε κατηγορούμενη μαζί με τον διοικητή του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα Σκάρα για εγκληματική δράση με σκοπό το κέρδος.

05/12/2013: Κατοχή όπλων και πυρομαχικών για ανεφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Πράξεις: Περί όπλων, εγκληματική οργάνωση, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Μπούκουρας Ευστάθιος Εξέλιξη υπόθεσης: Απαγγέλθηκε συμπληρωματική κατηγορία στα πλαίσια της υπόθεσης για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

05/12/2013: Κατοχή όπλων και πυρομαχικών για ανεφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Πράξεις: Περί όπλων, εγκληματική οργάνωση, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Γερμενής Γεώργιος Εξέλιξη υπόθεσης: Απαγγέλθηκε συμπληρωματική κατηγορία στα πλαίσια της υπόθεσης για την εγκληματική οργάνωση Χ.Α.

15/12/2013: Εύρεση πλαστογραφημένης ταυτότητας του αστυνομικού Χαλάστρα Κωνσταντίνου με τα στοιχεία «Αλεξανδρος Κασιδιάρης» (αδελφός του βουλευτή της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρη). Πράξεις: Πλαστογραφία, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Χαλάστρας Κωνσταντίνος Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Χαλάστρας ήταν αποσπασμένος αστυνομικός στην φρουρά του Μιχαλολιάκου. Από τα ευρήματα στο σπίτι του προκύπτει συμμετοχή του στη Χ.Α. και σε πλήθος αξιόποινων πράξεων.

07/01/2014: Ακινητοποίηση οχήματος σε δημόσιο δρόμο από μέλος της Χ.Α. και έλεγχος εθνικότητας οδηγού. Πράξεις: Παράνομη βία, κ.λπ. Κατηγορούμενος: Χούστης Γεώργιος-Νεκτάριος. Εξέλιξη υπόθεσης: Ο Χούστης φορούσε μπλούζα της Χ.Α., στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα και υλικό της οργάνωσης. Αποδέχτηκε την κατηγορία, αλλά δήλωσε ότι διέπραξε την ενέργεια υπό την επήρεια αλκοόλ.

25/01/2014: Επίθεση στον κοινωνικό χώρο Ρεσάλτο στο Κερατσίνι. Πράξεις: Φθορες ξένης ιδιοκτησίας, εγκληματική οργάνωση, κ.λπ. Κατηγορούμενοι: Κούζηλος Νίκος, Αγνωστων στοιχείων Εξέλιξη υπόθεσης: Στην επίθεση στο Ρεσάλτο, με ξύλα, πέτρες, τούβλα, κ.λπ., συμμετείχε ενεργά, όπως προκυπτει από βιντεοκοπημένο υλικό, ο βουλευτής της Χ.Α. Ν. Κούζηλος, ο οποίος και προφυλακίστηκε.

Δείτε αναλυτικά τις 60 υποθέσεις της Χρυσής Αυγής εδώ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σε κατ’ οίκον περιορισμό και ο Μίχος

Διαφωνία μεταξύ ανακριτριών και εισαγγελέα, που θα αρθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες ημέρες, προέκυψε χθες σχετικά με την προφυλάκιση ή μη του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μίχου.

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος, που απολογήθηκε συμπληρωματικά στις αρμόδιες ανακρίτριες (για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής και το πλημμέλημα της κατοχής ναρκωτικών ουσιών), ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, μετά την απολογία του βουλευτή, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων, ενώ αντίθετα οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου ετάχθησαν υπέρ της προφυλάκισής του.

Ετσι, μέχρι την έκδοση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου, που θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη του Νίκου Μίχου, ο τελευταίος θα παραμείνει φρουρούμενος σε κατ’ οίκον περιορισμό, έχοντας μόνο τη δυνατότητα να μεταβεί αν χρειαστεί στη Βουλή.

Εξερχόμενος του Εφετείου, ο Ν. Μίχος είπε στους δημοσιογράφους ότι απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στις ανακρίτριες και ο Ηλίας Κασιδιάρης για διακεκριμένη οπλοκατοχή (κακούργημα).

 Μαρ.Δ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *