Τρίτος θάνατος στην Αμυγδαλέζα

getImage.doΗ ελλιπής περίθαλψη στα κέντρα κράτησης στοίχισε τη ζωή Πακιστανού.

Από εισρόφηση έχασε τη ζωή του χθες το απόγευμα, στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, ένας πενηντάχρονος κρατούμενος, πακιστανικής υπηκοότητας. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο κρατουμένου σε κέντρο κράτησης, που οφείλεται σε παθολογικούς λόγους.

Γύρω στις 4 το απόγευμα, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Αμυγδαλέζας με εισρόφηση. Οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν ανάνηψη με απινιδωτή και με καρδιακή αναζωογόνηση, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο κρατούμενος κατέληξε και η σορός του μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα».

Διευκρινίσεις για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του θανάτου θα δώσει η ιατροδικαστική εξέταση, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται τη Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως έχουν σημειώσει αλλεπάλληλες εκθέσεις οργανώσεων και φορέων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κέντρων κράτησης και των κρατητηρίων είναι ελλιπής και οι συνθήκες κράτησης νοσογόνες.

Η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στοίχισε τη ζωή δύο κρατουμένων το 2013. Ενας κρατούμενος πέθανε στο «Σισμανόγλειο» από νόσημα που δεν διαγνώστηκε και δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Αλλος ένας είχε πεθάνει στον «Ευαγγελισμό» λόγω σοβαρής ασθένειας, που κι αυτή δεν αντιμετωπίστηκε στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου.

«Συχνά και μεγάλα κενά στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στα κέντρα κράτησης μεταναστών, όπως επίσης και η απουσία ιατρικής εκτίμησης μετά τη σύλληψη, οδηγούν στο να παραμελούνται ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και μερικές φορές ακόμα και να διακόπτεται η θεραπεία τους. […] Στην ουσία, οι αστυνομικοί αναγκάζονται να αναλάβουν καθήκοντα ιατρικής φύσεως, καθώς είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος χρειάζεται ιατρική φροντίδα, πόσο επείγον είναι το ιατρικό πρόβλημα, αν, πότε και πώς θα γίνει παραπομπή σε δομή υγείας. Ο κίνδυνος να παραμεληθούν σοβαρά ιατρικά περιστατικά είναι συνεπώς υψηλός, διότι το αστυνομικό προσωπικό δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ιατρικών περιστατικών», διαπίστωνε πρόσφατη αναφορά των «Γιατρών χωρίς Σύνορα».

Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ίδια, αν δεν έχει επιδεινωθεί. Απουσιάζουν σήμερα από τα περισσότερα κέντρα κράτησης ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και μεταφραστές, που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τους. Η απουσία τους δυσχεραίνει, μεταξύ άλλων, την επικοινωνία κρατούμενων και γιατρών. Πολύ μεγάλο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στην προμήθεια και παροχή φαρμάκων, καθώς το ΕΚΕΠΥ, που ανέλαβε πρόσφατα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των κέντρων κράτησης, δεν έχει καταφέρει να εκταμιεύσει τους πόρους που προβλέπονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης – “Εφημερίδα των Συντακτών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *