Τι σηματοδοτεί η αλλαγή ηγεσίας στο επαναστατημένο Ντονιέτσκ;

untitledΜε τις στρατιωτικο-πολιτικές ανακατατάξεις που επήλθαν μετά την έξοδο από την περικύκλωση των στρατευμάτων των ανταρτών στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ, συνδέεται μεταξύ άλλων και η παραίτηση του Ντενίς Πουσίλιν από το Ανώτατο Σοβιέτ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

Από 23 Ιουλίου του 14 στο αξίωμα αυτό εξελέγη ο κομμουνιστής Μπορίς Αλεξέγιεβιτς Λιτβίνοφ. Μέχρι πρότινος γραμματέας του κομματικού πυρήνα της περιφέρειας Κίροφ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στην πόλη Ντονέτσκ. Η εναλλαγή αυτή στα ανώτατα όργανα της εξεργεμένης Λαϊκής Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαδιακή. Ο Λιτβίνοφ είναι ο συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (7.4.2014), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: “Η Δημοκρατία διασφαλίζει τους όρους για την ελεύθερη ανάπτυξη και προστασία των συνταγματικώς αναγνωρισμένων μορφών ιδιοκτησίας, οι οποίες αποκλείουν την οικειοποίηση των αποτελεσμάτων ξένης εργασίας, ενώ θεωρεί πρωτεύουσας σημασίας τις συλλογικές μορφές ιδιοκτησίας”.

Ο προκάτοχός του συνδέεται με τις παλινωδίες αναφορικά με την εθνικοποίηση των επιχειρήσεων της ολιγαρχίας του κεφαλαίου. Η κλιμάκωση του ένοπλου αγώνα στην επαναστατημένη “Νέα Ρωσία” συνοδεύεται με απαλλαγή από ιδεολογικοπολιτικές ασάφειες, απροσδιοριστία και αυταπάτες, με όλο και πιο σαφή κοινωνικό – ταξικό προσανατολισμό της πολιτικής και της ηγεσίας της. Αυτό υπαγορεύει η λογική της ένοπλης εξέγερσης και της επανάστασης. Σε αυτή την κατεύθυνση “συμβάλλει” και η όλο και πιο σαφής αποστασιοποίηση της κυβέρνησης της Μόσχας από τους εξεγερμένους.
Η αλλαγή αυτή στην ηγεσία λαμβάνει χώρα τη στιγμή που σε πεδίο μαχών έχουν ήδη μετατραπεί τα περίχωρα της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Η πολεμική μηχανή της φασιστικής χούντας με τους μισθοφόρους φονιάδες στην πρώτη γραμμή και την απροκάλυπτη οικονομική, πολιτική, στρατιωτική, τεχνική και οργανωτική στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, κλιμακώνει μαζικούς βομβαρδισμούς από αέρος, με βαρύ πυροβολικό και με συστοιχίες πυραύλων, αξιοποιώντας τη συντριπτική υλική υπεροχή της. Χρησιμοποιήσει σε ευρεία κλίμακα απαγορευμένα όπλα που πλήττουν κυρίως τον άμαχο πληθυσμό: βόμβες διασποράς, εμπρηστικές βόμβες φωσφόρου και χημικά όπλα (βλ. π.χ. Ukraine: Atrocities committed by the US-Supported Ukrainian National Guard http://www.youtube.com/watch?v=WN_Mbe9u-vE , Killing Civilians in Eastern Ukraine: Ukrainian Democracy? http://www.youtube.com/watch?v=1WC0V_WXyvc). Με τον αριθμό των θυμάτων και το πρωτοφανές κύμα προσφύγων που προκαλεί, στοιχειοθετεί ένα έγκλημα γενοκτονίας.

Η μαζική τρομοκρατία δεν περιορίζεται στην εμπόλεμη ζώνη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Καταλαμβάνει το σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας. Και δεν είναι μόνο η απαγόρευση και διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος με την παράλληλη ενεργοποίηση πάνω από 380 ποινικών διώξεων κατά των κομμουνιστών.

untitled(2)Εάν προπηλακίζεται έτσι δημοσίως εντός της βουλής ο ηγέτης κόμματος με 30 βουλευτές, μπορεί να φανταστεί κανείς το τι γίνεται πίσω απ’ το φως της δημοσιότητας.
Τραμπούκικες επιθέσεις ομάδων κρούσης, εκβιασμοί και απειλές, συλλήψεις, βασανιστήρια, εμπρησμοί και ανατινάξεις σπιτιών και αυτοκινήτων, στυγερές δολοφονίες αντιφρονούντων είναι η καθημερινότητα της ευρωπαϊκής επιλογής της χούντας του Κιέβου…

untitled(3)Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοσιογράφου της εφημερίδας “Θέλω την Ε.Σ.Σ.Δ.!” Σεργκέι Ντολγκόφ. Τον απήγαγαν οι ταγματασφαλίτες του μισθοφορικού τάγματος «Δνείπερος-1» του ολιγάρχη Κολομόισκι από την κατεχόμενη Μαριούπολη και τον μετέφεραν στο Ντνεπροπετρόφσκ στις 18 Ιουνίου. Μετά από ανακρίσεις, το πτώμα του βρέθηκε σε άλσος στα περίχωρα της πόλης… Πλήρωσε με τη ζωή του τις αντιφασιστικές του πολιτικές ιδέες.

Εν τω μεταξύ, η εφαρμογή της τρίτης επιστράτευσης του καθεστώτος του Κιέβου προσκρούει σε όλο και πιο μαζικές και ριζοσπαστικές αντιδράσεις (από διαμαρτυρίες μέχρι βομβιστικές επιθέσεις σε στρατολογικά γραφεία), ενώ γενικεύεται το κίνημα μητέρων, συζύγων και αδελφών στρατευμένων. Ακόμα πιο τραγική είναι η τύχη εκείνων των προσφύγων από τον Ντονμπάς που κατέφυγαν σε μη εμπόλεμες ζώνες της ίδιας της Ουκρανίας. Η χούντα του Κιέβου οργανώνει την άμεση επιστράτευση όλων των ανδρών προσφύγων από τον Ντονμπάς, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, και την άμεση αποστολή τους στην πρώτη γραμμή, με τις κάννες των μεταμφιεσμένων σε ¨εθνοφρουρά¨ φασιστών του δεξιού τομέα στις πλάτες τους.

Όπως και το 1936, όταν επέλαυναν οι φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο και του τότε άξονα κατά της Μαδρίτης, την ηγεσία ανέλαβαν οι κομμουνιστές…

Εκεί βρίσκονται κομμουνιστικές δυνάμεις για να ηγηθούν του μετωπικού αγώνα ζωής ή θανάτου κατά του άξονα ΗΠΑ – ΕΕ και της τοπικής ολιγαρχίας του κεφαλαίου. Εδώ;

Δ. Πατέλης
Κερατσίνι 28.7.2014

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *