Συνέντευξη τύπου της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου Ρεθύμνου

ygeiaΣυνέντευξη τύπου της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου Ρεθύμνου Πέμπτη 12 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο

Η στελέχωση του Νοσοκομείου – Ελλείψεις προσωπικού – Διώξεις από την διοίκηση

Το πρόβλημα λειτουργίας της παιδιατρικής κλινικής

Οι αξιολογήσεις

Παράνομες εντολές για εφημέρευση

29/07/2014
Τραγικές ελλείψεις παιδιάτρων στα νοσοκομεία της περιφέρειας(ΟnMed.gr)
Μέγα ζήτημα έχει προκύψει με τις τραγικές ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία, και ειδικά στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων και των θερινών αδειών, υπάρχουν μεγάλες κλινικές στα νοσοκομεία της περιφέρειας που λειτουργούν με 2 ή 3 γιατρούς, ακόμα και με έναν, σε μία περίοδο που η ανάγκη για υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία, ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα, είναι αυξημένη.

Μετά τα επεισόδια που έγιναν στο νοσοκομείο Μεσολογγίου προκειμένου να παραμείνει ο ένας και μοναδικός καρδιολόγος και την αναστάτωση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας που προκλήθηκε από την πρόσληψη και την ίδια στιγμή μετάθεση ενός χειρουργού, στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Ελλείψεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις βασικές ειδικότητες, αλλά το πρόβλημα εμφανίζεται πιο έντονο με τους παιδιάτρους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρη Βαρνάβα, στους νομούς Μαγνησίας και Τρικάλων, από 16 και 9 παιδιάτρους αντίστοιχα, παρέμειναν μόνον 3, στο Νομό Καρδίτσας μόνον 1.
Αυτό είχε ως δραματική συνέπεια, να μην υπάρχει εφημερεύων παιδίατρος το Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας και τα θεσμικά και μη όργανα Διοίκησης κατέφυγαν σε σπασμωδικές ιλαροτραγικές ενέργειες, ψάχνοντας λύσεις ανακατανομής της μιζέριας με το Νοσοκομείο Τρικάλων, όπως καταγγέλλει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Τρικάλων.

Ο κ. Δ. Βαρνάβας σημειώνει ότι “το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει επιπόλαιες «λύσεις». Απαιτείται επειγόντως ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των παιδιατρικών περιστατικών και εφημερίας για όλα τα περιστατικά στις δημόσιες δομές της χώρας, που οπωσδήποτε χρειάζεται και άμεσες προσλήψεις στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στις Μονάδες του Π.Ε.Δ.Υ.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον νέο υπουργό Υγείας ότι στη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας στη χώρα, δεν μπορεί να επικαλείται ούτε τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα, ούτε ότι «μελετά» ακόμη τα εκρηκτικά υγειονομικά ζητήματα”.
Η εικόνα της υγείας στη Θεσσαλία
Σύμφωνα με στοιχεία των Ενώσεων Γιατρών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχει ως εξής:

1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχει στο Νοσοκομείο Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Δερματολόγος.
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: μόνον 1 ειδικευμένος γιατρός
ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ : μόνον 1 ειδικός, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 1 ειδικός
ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί
ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ: μόνον 1 επικουρικός και αποσπασμένοι Γενικοί Γιατροί και Παθολόγος

2. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: 2 γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη και αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας.
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος.
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ- ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ: μόνον 2 γιατροί με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό.
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ : Ένας. Η αναμενόμενη δημιουργία ειδικού ανοιχτού τμήματος έχει μνημονιακά απολεσθεί.
Η στοχευμένη έλλειψη τμημάτων όπως πνευμονολογικού, γαστρεντερολογικού, ογκολογικού δημιουργεί προβλήματα μετακίνησης – ταλαιπωρίας των ασθενών και υπερφόρτωση στη λειτουργία των Νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ η Ιατρική υποστελέχωση αποτελεί εμπόδιο στην πλήρη ανάπτυξη του ακτινολογικού τμήματος

3. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Από οργανική δύναμη 150 ειδικών έμειναν 75. Δεν υπάρχει Πνευμονολογική Κλινική και Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, δεν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος, δεν υπάρχει Ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του Νοσοκομείου έμειναν πλέον οι μισοί γιατροί.
ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ – ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ: μόνον 1 Αιματολόγος και 1 επικουρικός που φεύγει,
ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ: από 16 ειδικούς στον Νομό Μαγνησίας έμειναν 2 στο Νοσοκομείο και 1 στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου,
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ: από 6 ειδικούς έμεινε 1, ΩΡΛ: από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγουν οι 2 επικουρικοί.
ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ : από 5 ειδικούς έμεινε 1, φεύγει 1 επικουρικός.
ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ-ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ : από 4 ειδικούς έμειναν 2.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΟ: μόνον 2 επικουρικοί, φεύγει ο 1
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ: μόνον 2 ειδικοί

4. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δεν υπάρχουν: Αιματολόγος, Ψυχίατρος, Γαστρεντερολόγος, Νευροχειρουργός Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική-γυναικολογική, Ωρλ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό, Δερματολογικό.
5. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μεγάλα κενά στις Κλινικές – Τμήματα : Παιδιατρική, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικο, Αγειοχειρουργικό, Νευροχειρουργικό, Δερματολογικό, Ψυχιατρικό, Μικροβιολογικο-Βιοπαθολογίας, Γαστρεντερολογικό ( σε συνάρτηση με τις τεράστιες ελλείψεις και στα αντίστοιχα Τμήματα των άλλων Νοσοκομείων της Θεσσαλίας ).

Η Παιδιατρική Κλινική του ΓΝ Τρικάλων στο στόχαστρο(ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ)

Η ιατρική υποστελέχωση έχει επιπτώσεις που βιώνουμε καθημερινά ως γιατροί μαζί με τους ασθενείς μας. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε τις ζήσαμε με δραματικό τρόπο και αφορούσαν το κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΚαρδίτσας
Οι υπηρετούντες παιδίατροι του ΓΝΤρικάλων είναι τρεις ( ο ένας μετακινούμενος από το ΚΥ Φαρκαδόνας ) και την συγκεκριμένη στιγμή λόγω άδειας του ενός συναδέλφου οι άλλοι δύο εναλλάσσονταν εφημερεύοντας καθημερινά.
Την Παρασκευή 25/7 εφημέρευε η κ. Κόνιαρη με επόμενες εφημερίες της Κυριακή και Δευτέρα. Το απόγευμα της Παρασκευής της ζητείται τηλεφωνικά και πιεστικά από ειδικευόμενη ιατρό ! του ΓΝΚαρδίτσας να καλύψει την εφημερία του Σαββάτου χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επίσημη εντολή για την συγκεκριμένη εφημεριακή κάλυψη.Το πρωί του Σάββατου η κυρία Κόνιαρη λόγω της κόπωσης και των πιέσεων υπέστη υπερτασική κρίση και της δόθηκε τριήμερη αναρρωτική άδεια από τον εφημερεύοντα διευθυντή της Α΄ Παθολογικής Κλινικής κ. Ζορμπά. Κατά την διάρκεια της ημέρας οι πιέσεις συνεχίστηκαν από τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας της Καρδίτσας κ.Κόγια και στάλθηκε νομίατρος ? για να ελέγξει την κατάστασή της.Η γιατρός υφίσταται νέο επεισόδιο και εισάγεται στην Μονάδα Βραχείας νοσηλείας από τους καρδιολόγους όπου παραμένει για λίγες ώρες

Λόγω της ασθενείας της κ.Κόνιαρη ο εφημερεύων παιδίατρος του Σαββάτου κ.Χουλιάρας παραμένει και την Κυριακή, δεχόμενος πιέσεις από την εφημερεύουσα νοσηλεύτρια !!! του Νοσοκομείου Καρδίτσας, την Διοικήτρια και τον υπάλληλο της ΥΠΕ κ.Γκογκογιάννη.Τι ζητούσαν από τον εφημερεύοντα γιατρό? Να εγκαταλείψει την θέση εφημερίας του και τους ασθενείς του για να καλύψει την εφημερία στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας ! Η Διοικήτρια μάλιστα δήλωσε στον κ.Χουλιάρα ότι καταγράφει την τηλεφωνική συνομιλία μαζί του,γεγονός που συνιστά ποινικό αδίκημα.
Αυτές οι μεθοδεύσεις είναι απαράδεκτες και απειλούν με κλείσιμο και την Παιδιατρική Κλινική των Τρικάλων.Οι συνάδελφοι παιδίατροι έχουν υπερβεί τα όρια αντοχής τους- ο τρίτος παιδίατρος έχει την πρόθεση να παραιτηθεί μετά το τέλος της άδειάς του

Ζητάμε από όλος τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες να δώσουν λύση στο φλέγον θέμα της υποστελέχωσης και λειτουργίας όλων των Κλινικών και τμημάτων των δύο Νοσοκομείων. Οποιαδήποτε άλλη αντιδεοντολογική και παράνομη τακτική και συμπεριφορά δημιουργεί φαινόμενα διαλυτικά στην νοσοκομειακή περίθαλψη των πολιτών και των δύο νομών

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου-ΚΥ Τρικάλων
29/07/2014
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: Μ’ εντολή της διοίκησης οι εφημερίες των γιατρών στην Παιδιατρική(ΠΑΤΡΙΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ))
Εξώδικο από τους εργαζόμενους που ενημέρωσαν τον εισαγγελέα
Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Με “εντέλεσθε”, δηλαδή με εντολή της διοίκησης, εφημερεύουν πλένο οι γιατροί στην Παιδιατρική Κλινική του Βενιζελείου οι οποίοι έστειλαν εξώδικο και ενημέρωσαν χθες τον εισαγγελέα υπηρεσίας ζητώντας την παρέμβαση του.

“Είναι παράνομο αυτό που έκανε η διοίκηση γιατί αναγκάζει τους εναπομείναντες γιατρούς να υπερβούν το πλαφόν των εφημεριών τους για να μπορέσει να λειτουργήσει η Παιδιατρική” είπε στην “Π” ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Γιώργος Κωστάκης υπογραμμίζοντας:

“Αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι αρμόδιοι δεν δίνουν λύσεις η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και με τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού. Δεν είναι δυνατόν να φθάνουνε στο σημείο οι γιατροί να εφημερεύουν με εντολές”. “Διαλύονται όλα, οι παιδίατροι εφημερεύουν με “εντέλεσθε”. Δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση” σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρηγόρης Πασπάτης.

Η επιστολή αγωνίας για το “λουκέτο”

Οι γιατροί της Παιδιατρικής με επιστολή τους που έχει παρουσιάσει η “Π” προειδοποίησαν για το λουκέτο με το οποίο κινδυνεύει η κλινική τονίζοντας:

“Μετά από την αποχώρηση τεσσάρων παιδιάτρων λόγω συνταξιοδότησης από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου μας, προκύπτει μεγάλο κενό ιατρικού προσωπικού, τόσο για την πρωινή λειτουργία της Κλινικής, όσο και για την εκτέλεση του ασφαλούς προγράμματος των εφημεριών. Όπως γνωρίζετε, λειτουργούν εξειδικευμένα ιατρεία, τα οποία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κρητικό πληθυσμό.

Με γνώμονα τη διατήρηση της Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η οποία έχει προσφέρει για δεκαετίες σημαντικές υπηρεσίες σε ολοκληρη την Κρήτη, ζητούμε την οριστική λύση του προβλήματος με άμεση ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το επείγον του προβλήματος και άμεση προκήρυξη τεσσάρων θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες χρειάζεται άμεση πρόσληψη δύο επικουρικών παιδιάτρων και σταθερή συμμετοχή στο πρόγραμμα των εφημεριών, με τέσσερις εφημερίες ο καθένας, των Παιδιάτρων από τα κέντρα υγείας Βιάννου, Χάρακα, Μοιρών.

Τέλος,επισημαίνομε ότι το κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου είναι μεγάλη απόφαση, η οποία επιβαρύνει τον παιδιατρικό πληθυσμό της Κρήτης και τους ιατρούς που περιμένουν στη λίστα για ειδίκευση και σίγουρα θα βρει αντίθετους όλους τους Ηρακλειώτες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *