ΗΠΑ Νέες λαϊκές διαμαρτυρίες για την εκτέλεση 18χρονου από αστυνομικό

10577014_4591057549746_2179350800797480756_nΟύτε οι υποκριτικές «πυροσβεστικές» εκκλήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για «σύνεση» και «ηρεμία» αλλά ούτε και ο διορισμός του Ρον Τζόνσον, ντόπιου Αφροαμερικανού, ως επικεφαλής των πολιτειακών αστυνομικών δυνάμεων που ανέλαβαν από τα μέσα της περασμένης βδομάδας την αστυνόμευση στο προάστιο Φέργκιουσον του Μισούρι κατάφεραν να σταματήσουν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, η οποία παραμένει σε αναβρασμό 10 μέρες μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού άοπλου νεαρού Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.

Η προσπάθεια της τοπικής αστυνομίας στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, όπου ανήκει το προάστιο Φέργκιουσον, να στοχοποιήσει, μετά θάνατον, τον αδικοσκοτωμένο νεαρό δημιουργώντας υπόνοιες με ένα αμφιλεγόμενο βίντεο πως ήταν ύποπτος κλοπής μερικών πακέτων πούρων, παρατείνει τις αντιδράσεις και τροφοδοτεί τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας. Οχι μόνο για τον άδικο χαμό ενός ακόμη νέου από ρατσιστικά κίνητρα, αλλά και για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, που δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όπλα και τοξικά αέρια που έχουν απαγορευτεί για χρήση σε πεδία συρράξεων και την ασύδοτη αστυνομική βία που συχνά τροφοδοτείται από ρατσιστικά κίνητρα, όπως συνέβη στην τοπική κοινωνία του Φέργκιουσον, η οποία μαστίζεται (όπως πολλές άλλες) από ταξικές ανισότητες, φτώχεια και διακρίσεις διαφόρων ειδών.

Στο Φέργκιουσον συνεχίστηκαν χτες, για τρίτο βράδυ, η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της πόλης και οι «προληπτικές» ρίψεις δακρυγόνων σε κεντρικούς δρόμους από την πλευρά των αστυνομικών, σε μία προσπάθεια να αποθαρρυνθούν νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον, σημειώθηκαν πυροβολισμοί τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, λίγο μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας μερικών εκατοντάδων νεαρών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ατόμων. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πανό καταγγέλλοντας την αστυνομική βία, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Πολλοί είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά, ένδειξη ότι παραδίδονται, όπως και ο αδικοσκοτωμένος Μάικλ Μπράουν λίγα δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονία του.

Πλήρως αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δόθηκαν χτες κατά τη συνέντευξη του δικηγόρου και του ιατροδικαστή της οικογένειας του θύματος. Ο νεαρός χτυπήθηκε 4 φορές στο δεξί χέρι και 2 στο κεφάλι, δηλαδή εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τον αστυνομικό δολοφόνο και ρατσιστή.

Και η Εθνοφρουρά στους δρόμους…

Στο πλαίσιο κλιμάκωσης των μέτρων αστυνόμευσης και καταστολής ο κυβερνήτης του Μισούρι, Τζέι Νίξον, διέταξε χτες την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Σεντ Λούις του Μισούρι για να βοηθήσει τάχα «στην αποκατάσταση της τάξης και της ειρήνης σε αυτήν την κοινότητα».

Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ, αναγκάστηκε να διατάξει διενέργεια νέας νεκροψίας από ανεξάρτητο ομοσπονδιακό ιατροδικαστή μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» που κατέδειξε το αποτέλεσμα της νεκροψίας που διενεργήθηκε με αίτημα της οικογένειας του θύματος.

Το βαρύ κλίμα τροφοδοτήθηκε εκ νέου και από την προχτεσινή αισχρή ανακοίνωση παραρτήματος της ρατσιστικής φασιστικής οργάνωσης «Κου Κλουξ Κλαν» στη Νότια Καρολίνα, που συνεχάρη τον «λευκό ήρωα αστυνομικό» Ντάρεν Γουίλσον για την οικτρή δολοφονία «μαύρου αλήτη», προτρέποντας τα μέλη της να συμμετάσχουν σε έρανο για οικονομική ενίσχυση του φονιά!

Πηγή: ¨Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *