Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν κολυμβητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης

Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν κολυμβητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, αθλητές, προπονητές και πολίτες, το Σάββατο, μια που το Εθνικό και το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο της πόλης οδεύουν ολοταχώς για «αναστολή λειτουργίας».

Λόγω χρέους στην εταιρεία παροχής αερίου 440 χιλιάδων ευρώ, η παροχή διακόπηκε τις προηγούμενες ημέρες και χθες δόθηκε η διαβεβαίωση -όχι όμως χρήματα- απ’ τη Γ.Γ.Α. ότι το χρέος θα πληρωθεί. Η ΕΠΑ τόνισε ότι θα ανοίξει σήμερα πάλι τις «κάνουλες» για να ζεσταθούν τα κολυμβητήρια, όμως το πρόβλημα όσο δεν υπάρχουν χρήματα θα παραμένει και ο κίνδυνος «για λουκέτο» είναι υπαρκτός.
Ολα αυτά, ενώ τα κολυμβητήρια παραμένουν χωρίς νέες διοικούσες επιτροπές -γι’ αυτό και οι διαμαρτυρίες και τα προβλήματα «φουντώνουν».
Η πορεία θα ξεκινήσει απ’ το Ποσειδώνιο και θα έχει προορισμό τον Λευκό Πύργο

SOS εκπέμπουν το Ποσειδώνιο και το Εθνικό Κολυμβητήριο στη Θεσσαλονίκη

Βουλιάζει από τα οικονομικά προβλήματα και τις ελλείψεις το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του, την κακή συντήρηση και την ελλιπή φύλαξη και καθαριότητα του χώρου.

Από τις 79 οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στο «Ποσειδώνιο» και στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης καλύπτονται μόλις οι 18.

Μέσα σε διάστημα δέκα ετών αποχώρησαν από την εργασία τους 61 υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μένουν μόλις 18 εργαζόμενοι για να φροντίσουν τη λειτουργία του Ποσειδώνιου αλλά και του Εθνικού Κολυμβητήριου.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΡΘ ο Δημήτρης Κατραντσιώτης, εργαζόμενος στο «Ποσειδώνιο» και γγ Σωματείου Εργαζομένων Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Βορείου Ελλάδας….

στο Ποσειδώνιο, όπου λειτουργούν δύο κλειστές και μία ανοιχτή πισίνα κι αθλούνται περισσότεροι από 3.000 αθλητές δεν υπάρχει υδραυλικός.

Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που επικρατεί, όπως τονίζει ο κ Κατραντσιώτης, είναι ότι δεν έχει ακόμη διοριστεί διοίκηση στο Κέντρο κι άρα κανείς δεν μπορεί να αναλάβει τα μεγάλα χρέη που βαραίνουν τον οργανισμό.

Πρόκειται για χρέη προς του προμηθευτές, τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο τα οποία αν δεν καλυφθούν σύντομα κινδυνεύουν να κόψουν τις παροχές τους προς τα δύο κολυμβητήρια.

Εικόνα εγκατάλειψης αντικρίζουν καθημερινά οι αθλητές σε όλους τους χώρους του κέντρου.

Χαλασμένα ντουζ, σπασμένα πλακάκια και ξεχαρβαλωμένα ντουλάπια. Διαλυμένα όργανα γυμναστικής.
Την ίδια ώρα το σύνολο του μηχανοστασίου χρειάζεται άμεσα συντήρηση ενώ οι σωλήνες έχουν σαπίσει και πρέπει να αλλαχτούν. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται διαρροές απ’ τις πισίνες.

Για όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν υπάρχει καμια σαφής απάντηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στην οποία υπάγεται το Κέντρο, για το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη και με τις ελλείψεις προσωπικού που βάζουν σε κίνδυνου τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, υπογράμμισε ο κ Κατραντσιώτης.

“Βάζουν λουκέτο στον αθλητισμό, είναι κρίμα και ντροπή αυτό που συμβαίνει, δεν το περίμενα ποτέ, παρά τα προβλήματα που τόσα χρόνια αντιμετωπίζουμε” τονίζει ο ομοσπονδιακός προπονητής της κολύμβησης, Χρυσάφης Βαγγελακάκης, που μεταξύ άλλων πρωταθλητών, ανδρών και γυναικών, προπονεί και τον Άρη Γρηγοριάδη.

“Κάθε πρωί υποδεχόμαστε χιλιάδες παιδιά, και τώρα έρχονται παιδιά και γονείς απ’ το Κιλκίς και τη Χαλκιδική και τους διώχνουμε. Έκλεισαν τα κολυμβητήρια, δεν είναι δυνατόν!”, είναι η κραυγή αγωνίας που δε βγαίνει μόνο απ’ τα δικά του χείλη.

Οι πρωταθλητές Γρηγοριάδης, Μάτσα και μαζί τους δεκάδες πρωταθλητές, αλλά και πολίτες, συγκεντρώθηκαν σήμερα (Πέμπτη) στο Εθνικό και οργανώνουν διαμαρτυρία το Σάββατο, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί αγώνες (ημερίδα γκραν πρι).

Το χρέος των 440 χιλιάδων ευρώ στην εταιρία του φυσικού αερίου τακτοποιήθηκε μέχρι στιγμής με… λόγια απ’ τη γενική γραμματεία. Χθες, ο γ.γ. Παναγιώτης Μπιτσαξής διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα διευθετηθεί, αλλά σήμερα οι πισίνες ήταν παγωμένες.

“Δεν μας νοιάζει ο πρωταθλητισμός. Μας νοιάζει ο αθλητισμός, οι απλοί πολίτες που έχουν την κολύμβηση στη ζωή τους και η ανάγκη να τη βάλουν και οι υπόλοιποι.

Έχουμε 16000 χιλιόμετρα ακτές και δεν ξέρουμε να κολυμπάμε και ο Ευρωπαίος πρώτα μαθαίνει να κολυμπά και μετά να… περπατά. Θεωρούμε γελοίο το λόγο που κλείνουν τα κολυμβητήρια, είναι ένα δείγμα της παρακμής της ζωής μας, αλλά θα προσπαθήσουμε να τη σταματήσουμε.

Η Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεύει το 30-40% του υγρού στίβου στην Ελλάδα σε επίπεδο σωματείων και αθλητών, οπότε δε μπορεί να συμβαίνει αυτό και κάποιοι να μας κοροϊδεύουν” λέει ο κ. Βαγγελακάκης.

Οι διεργασίες για τη διευθέτηση του προβλήματος, με έργα και όχι με υποσχέσεις, εξελίσσονται σήμερα, ενώ οι αγώνες του Σαββατοκύριακου – ούτως ή άλλως – θα αποτελέσουν ένα εφαλτήριο διαμαρτυρίας για την, όπως τονίζουν, “εγκατάλειψη του αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη”.

2 απαντήσεις στο “Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν κολυμβητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης”

  1. Διαμαρτυρία στα κολυμβητήρια αύριο!

    Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Βόρειας Ελλάδας και οι ενώσεις των προπονητών και των σωματείων κάνουν αύριο Σάββατο στις 9 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Κολυμβητήριο με βασικό αίτημα να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία των κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης.
    Περίπου 3.000 αθλητές, προπονητές και παράγοντες θα συμμετέχουν στη διαμαρτυρία που…
    διοργανώνεται λίγο πριν αρχίσουν οι αγώνες κολύμβησης με τη συμμετοχή αθλητών από την Κεντρική Μακεδονία.
    Οι παράγοντες καταγγέλλουν ότι τα κολυμβητήρια της Θεσσαλονικής έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την κυβέρνηση, δεν χρηματοδοτούνται με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα. Τα αθλητικά κολυμβητικά κέντρα δεν έχουν διοικήσεις, αφού το υφυπουργείο Αθλητισμού δεν αντικατέστησε όσους παραιτήθηκαν μετά τις εθνικές εκλογές.
    Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι τα κολυμβητήρια να χρωστούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε προμηθευτές, ενώ η τελευταία ρύθμιση που επετεύχθη με την εταιρία του φυσικού αερίου για τη θέρμανση των εγκαταστάσεων είναι προσωρινή και το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι οξύτερο σε 15 ημέρε

  2. Η περίπτωση του Ποσειδώνιου κολυμβητήριου της Θεσσαλονίκης, είναι ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα που τους διαψεύδουν παταγωδώς.

    Κρατικές αθλητικές εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται στη τύχη τους, σε τριτοκοσμική κατάσταση γιατί η κυβέρνηση αρνείται να καταβάλει τα λειτουργικά έξοδα τους. Τίθεται ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών που αθλούνται και των εργαζόμενων.

    Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση κόβει τις επιχορηγήσεις γιατί πρέπει να παρουσιάσει «συμμαζεμένο προϋπολογισμό» στη τρόϊκα, την ίδια ώρα που υπόσχεται 2,5 δις. Ευρώ στους βιομήχανους για να μη πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους οι ίδιοι.

    Να που το μνημόνιο επηρεάζει και τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα, που δεν ξεκόβονται από τα γενικά γιατί δεν μπορεί ο άνθρωπος να τεμαχιστεί σε δυστυχισμένο άνεργο το πρωί και σε ευτυχισμένο κάτοικο της γειτονιάς το βράδυ.

    Με το πέρασμα των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Καλλικρατικούς Δήμους και Περιφέρειες, με το ψαλίδι των επιχορηγήσεων η τύχη αυτών των χώρων θα είναι

    * Ή συρρίκνωση, απαξίωση και κλείσιμο
    * Ή βαριά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για να λειτουργήσουν
    * Ή παράδοση τους σε ιδιώτες πάλι με κόστος για τις λαϊκές οικογένειες.

    Πάντως εμείς ανησυχούμε για κάτι που δικαιολογημένα κυκλοφορεί :

    Η τοποθεσία του Ποσειδώνιου, για τα μεγάλα συμφέροντα είναι φιλέτο.

    Και είναι απόλυτα σημερινή, επείγουσα, ουσιαστική η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης να ορθώσουμε τείχος προστασίας της πόλης από τα συμφέροντα αυτά, να αφεθεί η πόλη στα χέρια των κατοίκων της και όχι των συμφερόντων.
    ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *