Καταγγελία κρατουμένων γυναικών Κορυδαλλού για συνθήκες κράτησης και προκλήσεις χρυσαυγιτών

korydallosΤις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης τους, αλλά και την σε βάρος τους συμπεριφορά των προφυλακισμένων φασιστών της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλουν γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η Επιτροπή Αγώνα Γυναικείων Φυλακών με ανακοίνωση της, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι οι, ούτως ή άλλως, απαράδεκτες συνθήκες κράτησης γίνονται χειρότερες μετά την απόφαση για τη μεταφορά των γυναικών που κρατούνται στη Β” Πτέρυγα, στο δεύτερο όροφο της πτέρυγας. «Θέλουν να μας στοιβάξουν την μια πάνω στην άλλη, για να μην ενοχλήσουν τους έξι της Χρυσής Αυγής που μοιράζονται έναν ολόκληρο όροφο» τονίζουν. «Δηλαδή», εξηγούν, «σε δύο ορόφους ίδιας χωρητικότητας θέλουν στον έναν να βάλουν εκατό γυναίκες κρατούμενες την μια πάνω στην άλλη, ενώ στον άλλον όροφο θα μείνουν οι 6 χρυσαυγίτες βουλευτές».

Όσον αφορά στη χυδαία και ρατσιστική συμπεριφορά των φασιστών, η Επιτροπή Αγώνα Γυναικείων Φυλακών σημειώνει ότι επανειλημμένως οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκαλούν τις κρατούμενες με υβριστικά και σεξιστικά σχόλια, ενώ καταγγέλλει ότι ««οι νεοναζί απαίτησαν να τους σερβίρουν το φαγητό μόνο Ελληνίδες κρατούμενες και όχι μετανάστριες προφανώς θεωρώντας τις κατώτερα όντα»!

«Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», τονίζεται στην ανακοίνωση, «γιατί εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα μας αμαχητί…».

Η ανακοίνωση των κρατουμένων γυναικών

Το πλήρες κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Γυναικείων Φυλακών έχει ως εξής:

«Πριν λίγο καιρό ενημερωθήκαμε ότι σχεδιάζεται η έκτακτη μεταγωγή μας απ” την πτέρυγα Β των γυναικείων φυλακών στον όροφο της πτέρυγας που κρατούνται οι νεοναζί βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η πτέρυγα των χρυσαυγιτών αρχικά προοριζόταν για εμάς τις γυναίκες κρατούμενες, τώρα όμως θέλουν να μας στριμώξουν σαν τα ποντίκια στον έναν όροφο για να μην χάσουν τα προνόμια τους οι χρυσαυγίτες. Δηλαδή σε 2 ορόφους ίδιας χωρητικότητας θέλουν στον έναν να βάλουν εκατό γυναίκες κρατούμενες την μια πάνω στην άλλη, ενώ στον άλλον όροφο θα μείνουν οι 6 χρυσαυγίτες βουλευτές . Φυσικά το προαύλιο θα παραμένει στα χέρια των χρυσαυγιτών ενώ εμείς θα πρέπει να προαυλιζόμαστε στο παλιό προαύλιο περνώντας μέσα από τα μαγειρεία κι άλλους κοινόχρηστους χώρους. Επίσης επειδή υπάρχει οπτική επαφή με τους νεοναζί θα είμαστε εκτεθειμένες στα υβριστικά και σεξιστικά σχόλια τους καθώς η συμπεριφορά τους παραμένει ρατσιστική και χυδαία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι νεοναζί απαίτησαν να τους σερβίρουν το φαγητό μόνο Ελληνίδες κρατούμενες κι όχι μετανάστριες προφανώς θεωρώντας τις κατώτερα όντα. Την ίδια στιγμή που θέλουν να μας στριμώξουν στον πάνω όροφο ,το υπουργείο αδιαφορεί προκλητικά, για τις ανάπηρες συγκρατούμενες μας οι οποίες έχουν κινητικά προβλήματα και δε θα μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες για να μετακινηθούν στο νοσοκομείο ώστε να τους παρέχεται η ιατροφαρμακευτική φροντίδα που χρειάζονται. Παράλληλα για να μειώσουν τον αριθμό μας ώστε να καταφέρουν να μας στριμώξουν στον όροφο, πραγματοποιούν δεκάδες μεταγωγές στις φυλακές της Θήβας που ήδη έχει σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό απ” τις προδιαγραφές της, με τις κρατούμενες να κρατούνται σε άθλιες συνθήκες.

Όμως αν το υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί ότι θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να παραβιάζουν τα δικαιώματα μας το ένα μετά το άλλο, είναι βαθιά γελασμένο. Δεν πρόκειται να μείνουμε παθητικοί θεατές στην αδικία, ούτε να αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις του υπουργείου και των χρυσαυγιτών. Αυτή η ανακοίνωση είναι η πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στη φασιστική λογική του διαχωρισμού των κρατουμένων σε α” και β” κατηγορίας. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους ,γιατί εμείς δεν πρόκειται να παραδώσουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα μας αμαχητί… Καλούμε τον υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου και το γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνο Σκανδάμη να επισκεφτούν τις φυλακές και να δώσουν λύση στο δίκαιο αίτημα μας για την ακύρωση αυτής της άδικης μεταφοράς των γυναικών κρατουμένων σε συνθήκες που μας προσβάλουν τόσο ως γυναίκες όσο και ως κρατούμενες».

Πηγή: ¨Ημεροδρόμος”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *