Ψήφισμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης για αλληλεγγύη στην αντιφασιστική αντίσταση στην Ουκρανία

2222Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (ΙΜΤ) αλληλέγγυο με την αντιφασιστική αντίσταση στην Ουκρανία!

Το αντεπαναστατικό κίνημα του Μαιντάν στην Ουκρανία έφερε στην εξουσία μια δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση που συμπεριλαμβάνει ακροδεξιά νεοφασιστικά στοιχεία. Οι προκλητικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης απέναντι στο ρωσόφωνο πληθυσμό της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας τον έσπρωξαν στην απόσχιση. Η αντιδραστική καπιταλιστική Ρώσικη κυβέρνηση του Πούτιν εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα.

Η κυβέρνηση των Yatseniuk-Turchynov-Poroshenko, με την πλήρη στήριξη της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και του Βερολίνου, έχει επιβάλει μια πολιτική περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και διεξάγει μια υποτιθέμενη «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση» ενάντια στον ίδιο τον λαό της στο Ντονμπάς, που συμπεριλαμβάνει βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και άμαχου πληθυσμού.

Φασιστικές και ναζιστικές παραστρατιωτικές συμμορίες και ιδιωτικοί στρατοί χρηματοδοτούμενοι-ες από ιδιώτες ολιγάρχες έχουν ενσωματωθεί στον κρατικό μηχανισμό και τους παρέχεται ατιμωρησία για τις βίαιες δραστηριότητες τους. Αριστεροί, κομμουνιστές και συνδικαλιστές αγωνιστές έχουν δεχθεί επίθεση, έχουν απαχθεί και δολοφονηθεί, τα γραφεία τους έχουν δεχθεί επιδρομές, έχουν καταστραφεί και πυρποληθεί, και οι οργανώσεις τους έχουν βγει στην παρανομία. Αυτό κλιμακώθηκε με την σφαγή στην Οδησσό, κατά την οποία τουλάχιστον 48 άνθρωποι (ανάμεσα τους μέλη του ΚΚΟΥ, της Κομσομόλ και της Μποροτμπά) δολοφονήθηκαν από φασιστικές παραστρατιωτικές συμμορίες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας- μια οργάνωση που έλαβε 2,6 εκατομμύρια ψήφους στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές- δέχτηκε νομικούς περιορισμούς- με δηλωμένο σκοπό να απαγορευθεί το κόμμα και τα σύμβολα του. Η κομμουνιστική οργάνωση Μποροτμπά έχει ήδη αναγκαστεί να βγει την παρανομία μετά από επιδρομές στα γραφεία της και απόπειρες απαγωγής ηγετικών της στελεχών.

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της με την αντιφασιστική αντίσταση στην Ουκρανία και δεσμεύεται να κινητοποιήσει όσο μπορεί τα πλατύτερα στρώματα του εργατικού κινήματος και της νεολαίας σε όλο τον κόσμο για να υπερασπίσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα όσων παλεύουν ενάντια στις αρχές του Κιέβου.

Την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ένα αυθεντικό αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να χτιστεί μόνο πάνω στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό. Η μόνη λύση για τον εργαζόμενο λαό της Ουκρανίας βρίσκεται όχι στον εθνικισμό (είτε Ουκρανικό είτε Ρώσικο), που τον διαιρεί και επιτρέπει στους ολιγάρχες να επιβάλλουν τις πολιτικές τους, αλλά στην αδελφική ενότητα των εργατών των διαφορετικών εθνικοτήτων και γλωσσικών ομάδων, βασισμένη στην αμοιβαία αναγνώριση και τον σεβασμό των πολιτιστικών και γλωσσικών τους δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει την απαλλοτρίωση των ολιγαρχών, την παλινόρθωση της συλλογικής ιδιοκτησίας και την κατάργηση του καπιταλισμού στην Ουκρανία, που θα είχε πανίσχυρη επίδραση στη ίδια τη Ρωσία.

– Αλληλεγγύη με την αντιφασιστική αντίσταση στην Ουκρανία
– Κάτω το υποστηριζόμενο από ΕΕ και ΝΑΤΟ καθεστώς του Κιέβου που πολεμάει τον ίδιο του τον λαό.
– Να σταματήσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς.
– Για την ενότητα της εργατικής τάξης, ειλικρινά στηριγμένη στον προλεταριακό διεθνισμό.
– Για την απαλλοτρίωση των ολιγαρχών και την οικοδόμηση μιας σχεδιασμένης οικονομίας κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο των εργαζόμενων.
– Για μια Σοσιαλιστική Ουκρανία, για μια Σοσιαλιστική Ρωσία – προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (29 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2014).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *