Μνημείο για τους ψυχασθενείς που δολοφόνησαν οι ναζί

Τ4Μνημείο από μπλε γυαλί μήκους 24 μέτρων εγκαινιάστηκε προχθές, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, στο Βερολίνο, εκεί όπου στεγάζονταν τα γραφεία του “Συντονισμού και Υλοποίησης της Ευθανασίας”, κατά την περίοδο του Γ΄ Ράιχ.

Υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι με ψυχικά και νοητικά προβλήματα, σχεδόν στο σύνολό τους Γερμανοί, δολοφονήθηκαν από τους ναζί, στο πλαίσιο της ρατσιστικής Επιχείρησης Τ4, που πήρε το όνομά της ακριβώς από τα γραφεία αυτά, της Tiergartenstrasse 4.

Χαρακτηριστική της ιδεολογικής προετοιμασίας του γερμανικού λαού, ώστε να συναινέσει στην εξόντωση των ανθρώπων αυτών, ήταν η πολύχρονη εκστρατεία “διαφώτισης”, κατά την οποία αφίσες του ναζιστικού κράτους ενημέρωναν τον πληθυσμό για το πόσο στοιχίζει η περίθαλψή τους και πόσο σημαντικό οικονομικό όφελος θα προέκυπτε από τον θανάτωσή τους. Η προπαγάνδα διεξαγόταν ακόμη και μέσω των βιβλίων αριθμητικής στα δημοτικά σχολεία.

Η δολοφονία αυτών των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων γινόταν σε θαλάμους αερίων, αλλά και με τη χρησιμοποίησή τους ως πειραματόζωων, κυρίως για τη δοκιμή νέων φαρμάκων. Δεκάδες χιλιάδες ήταν και αυτοί που αφέθηκαν να πεθάνουν από την πείνα κατά τους τελευταίους μήνες της ναζιστικής κυριαρχίας, το 1945.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστοι γιατροί τιμωρήθηκαν μεταπολεμικά για τα εγκλήματά τους αυτά, ενώ καμία από τις οικογένειες των θυμάτων δεν αποζημιώθηκε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *