“Έσπασε η εκεχειρία στη Μαριούπολη” ή πώς χαλκεύονται οι ειδήσεις…

μαριούπολη

του Γιώργου Αλεξάτου

Η είδηση είναι ότι το βράδυ ακούστηκαν εκρήξεις στη Μαριούπολη, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και των εξεγερμένων αντιφασιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Την είδηση μετέδωσε το Ρόιτερς, χωρίς αναφορές σε αντιφασίστες και άλλα τέτοια “αποπροσανατολιστικά”, και αναπαράγεται σχεδόν αυτούσια σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, δεξιού, αλλά και αριστερού ή “αριστερού” προσανατολισμού.

Προσεκτικό το διεθνές πρακορείο ειδήσεων, αποφεύγει να αποδώσει ανοιχτά στους αντιφασίστες (τους “ρωσόφιλους αυτονομιστές”, όπως χαρακτηρίζονται από τη δυτική δημοσιογραφία) την ευθύνη για το σπάσιμο της εκεχειρίας. Κάνει όμως κάτι που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών. Δημοσιεύει δηλώσεις εκπροσώπου της κυβέρνησης του Κιέβου:  «Υπήρξε μια επίθεση πυροβολικού. Έχουμε κάποια προβλήματα αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με θύματα».

Καθώς η δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί τη δημοσίευση της άποψης και της άλλης πλευράς, ούτε αυτή απουσιάζει από το ρεπορτάζ. Μόνο που δεν πρόκειται για κάποιες δηλώσεις μετά από το γεγονός που αναφέρεται, αλλά για κάτι που ειπώθηκε πολύ πριν από αυτό:

«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει αλλά ξέρουμε ότι (η ουκρανική πλευρά) τη χρησιμοποιεί για να φέρει εδώ περισσότερες δυνάμεις και πυρομαχικά και στη συνέχεια να μας χτυπήσει με ισχυρές δυνάμεις», γράφεται πως είπε ένας διοικητής των ανταρτών στο Ντονέτσκ, γνωστός με το προσωνύμιο Μοντάνα.

Είναι σαφές: οι αντάρτες έσπασαν την εκεχειρία. Μας είχε προϊδεάσει άλλωστε και ο Μοντάνα. Δεν μπήκαμε στον κόπο να βρούμε τον ίδιο ή κάποιον άλλον στη συνέχεια, να μάθουμε τι λένε γι’ αυτό που συνέβη. Δεν υπάρχει λόγος. Αρκεί που μας τα είπε ο εκπρόσωπος του Κιέβου. Αρκεί που ο Μοντάνα δήλωνε ότι φοβάται αξιοποίηση της εκεχειρίας από το Κίεβο…

Ή αλλιώς, η δημοσιογραφία των έγκυρων δυτικών ΜΜΕ σε όλο της το μεγαλείο. Και ο σεβασμός στην ενημέρωση. Και στον κόσμο που ενδιαφέρεται γι’ αυτήν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *