Παλαιστίνιοι του Βελγίου σκοπεύουν να υποβάλλουν καταγγελίες εναντίον Ισραηλινών για εγκλήματα πολέμου

ΜαανΣύμφωνα με το βελγικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ma’an, το σχετικό άρθρο του οποίου μετέφρασε το intifadagr, βέλγοι πολίτες παλαιστινιακής καταγωγής έχουν αρχίσει να συμβουλεύονται δικηγόρους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την υποβολή καταγγελιών σε βελγικά δικαστήρια κατά ισραηλινών στρατιωτικών και πολιτών για εγκλήματα πολέμου.

 

Συγκεκριμένα επιδιώκουν την απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ιδιαίτερα κατά την τελευταία στρατιωτική επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Ανακοίνωση του τμήματος Διασποράς της PLO αναφέρει ότι ο επικεφαλής της παλαιστινιακής κοινότητας στο Βέλγιο δήλωσε πως οι Βέλγοι δικηγόροι επιβεβαιώνουν ότι τέτοιες καταγγελίες είναι εφικτές στη χώρα.

Ο Hamdan Dmeiri είπε ότι σύμφωνα με τους βελγικούς νόμους καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μπορούν να κατατεθούν στο Βέλγιο ακόμη και αν τα καταγγελλόμενα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε άλλες χώρες.

Ωστόσο, τέτοιου είδους καταγγελίες δεν μπορούν να υποβληθούν παρά μόνο αν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και στην περίπτωση της Γάζας «το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία επειδή το κράτος της Παλαιστίνης δεν έχει ενταχθεί».

Ο Dmeiri επεσήμανε τέλος ότι κάθε Παλαιστίνιος με βελγική υπηκοότητα ή που του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στη χώρα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει καταγγελία για εγκλήματα πολέμου κατά Ισραηλινών αξιωματούχων. Οι Παλαιστίνιοι που ζουν νόμιμα για τουλάχιστον τρία χρόνια στο Βέλγιο επίσης έχουν αυτό το δικαίωμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *