Κάλεσμα στα Γιάννενα στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Φύσσα. Για την υποστήριξη του αντιφασιστικού αγώνα στην Ουκρανία

Καλούμε όλο το γιαννιώτικο λαό να στελεχώσει την αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική επιτροπή

Καλούμε όλους σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/9 στις 7:00μμ από την Περιφέρεια. Θα ακολουθήσει σύσκεψη της επιτροπής στο Εργατικό Κέντρo

Kαλούμε όλους στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18/9 στις 7:00μμ από την Περιφέρεια, ημέρα που κλείνουμε ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

teliki3Ο αντιφασιστικός αγώνας και η δράση όλων γίνεται επιτακτικός σε εποχές όπου η σκιά του ναζισμού, των πιο αποκρουστικών πολιτικών πρακτικών στην ιστορία, πέφτει σήμερα πάνω από την Ευρώπη. Δεν είναι μόνο τα ανησυχητικά ποσοστά που καταγράφουν φασιστικά – νεοναζιστικά κόμματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της χώρας μας. Είναι και οι σχέσεις που τα κόμματα αυτά έχουν με διεθνή κέντρα εξουσίας και κυβερνήσεις χωρών, χωρίς η δική μας να αποτελεί εξαίρεση. Είναι πολύ περισσότερο η χρησιμοποίηση τέτοιων φασιστικών συμμοριών, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην Ουκρανία, κατ΄ επιταγή των Αμερικάνων και την ανοχή της ΕΕ.

Τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με επικεφαλής την Αμερική παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες των λαών. Αφού το μέτωπο του διαρκούς πολέμου έναντι στο Ισλάμ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, το μέτωπο διευρύνεται και σήμερα στοχοποιεί τη Ρωσία. Στην προσπάθειά να αναδιατάξουν τις σφαίρες επιρροής δε διατάζουν να οδηγήσουν τους λαούς σε εμφύλιες διαμάχες, να σκορπίσουν το διχασμό και το μίσος αναμεταξύ τους. Και ποιος ο καλύτερος σύμμαχος στα σχέδια αυτά από τις διάφορες ακροδεξιές – φασιστικές ομάδες που δρουν στην περιοχή.

Η Ουκρανία αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πραγματικά πολυπολιτισμικής χώρας, όπου διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες και κουλτούρες συναντώνται. Η γεωστρατηγική της θέση, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί σημαντικό κόμβο ενεργειακών ροών για ολόκληρη την Ευρώπη την καθιστά μια χώρα ιδιαίτερα κρίσιμη για τον έλεγχο των ενεργειακών ροών από πλευράς της Ρωσίας στην περιοχή. Ένα ρόλο που καιρό τώρα ΗΠΑ και ΕΕ δε μπορούν να δεχτούν. Για το λόγο αυτό μεθοδεύεται η ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ, ώστε να αποκοπή από σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Και για να είναι καλύτερος και ο έλεγχός της μεθοδεύτηκε και η υπαγωγή της στο ΔΝΤ, προκειμένου να ξεπουληθούν όλες οι πλουτοπαραγωγικές της πηγές και να τεθούν κάτω από τον έλεγχο αμερικάνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Και όταν η κυβέρνηση Γιανούκοβιτς, μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, στράφηκε προς τη Ρωσία για δανεισμό, προκειμένου να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο που είχε περιέλθει η χώρα, οι ηγέτες της δύσης αποφάσισαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, ανατρέποντας ουσιαστικά πραξικοπηματικά με τη βοήθεια ακροδεξιών ομάδων την κυβέρνηση και επιβάλλοντας ένα συνασπισμό δεξιών και φασιστών προκειμένου να εντάξει τη χώρα στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Το μήνυμα είναι σαφές. Κανείς δεν πρέπει να αντιστέκεται στη νέα τάξη πραγμάτων, που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Το μόνο που τους έμενε ήταν να κάμψουν και την αντίσταση του λαού της ανατολικής Ουκρανίας που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στους νέους κατακτητές.

Αντίστοιχα είναι τα παραδείγματα των αποτελεσμάτων που είχε η Αμερικανική παρεμβατικότητα με την ανοχή της ΕΕ στις χώρες τις μέσης Ανατολής. Πρόσφατη σε εμάς είναι η νέα εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, ενώ συνεχίζει να εξελίσσονται και οι επιχειρήσεις των Τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ. Κοινό τους χαρακτηριστικό και των τριών οι ιδεολογίες του μίσους και οι κατασκευή τεχνιτών αντιπάλων προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Επίσης κοινό χαρακτηριστικό, ότι τόσο οι φασίστες στην Ουκρανία, οι τζιχαντιστές στο Ιράκ και το κράτος του Ισραήλ στηρίχθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους Αμερικάνους το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Είναι γνωστός ο ρόλο του Ισραήλ για την εξυπηρέτηση των αμερικάνικών συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και ότι οι τζιχαντιστές στο Ιράκ όλο το προηγούμενο διάστημα βοηθήθηκαν και εξοπλίστηκαν για να βοηθήσουν στην ανατροπή του καθεστώτος Ασάντ.

Αυτό που όμως δεν έχουν υπολογίσει είναι η αντίσταση των λαών που παλεύουν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Ο ηρωικός αγώνας του λαού της Παλαιστίνης, που με ηρωισμό, μάχεται δεκαετίες τώρα απέναντι σε έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, χρησιμοποιώντας και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο, αλλά και την αντιστροφή του κλίματος στο εσωτερικό του Ισραήλ, κατάφερε να πετύχει μια εκεχυρία με κάποιες παραχωρήσεις από την πλευρά του Ισραήλ, χωρίς να έχουμε αυταπάτες ότι η Ισραηλινή επιθετικότητα θα τελειώσει εδώ.

Παράδειγμα για τους λαούς, αποτελεί ο τρόπος οργάνωσης και συγκρότησης της Ουκρανικής αντίστασης, που μέσα σε λίγο διάστημα κατάφερε να συγκροτήσει λαϊκές πολιτοφυλακές που υπερασπίστηκαν τις περιοχές και τα εδάφη τους, απέναντι στα φασιστικά τάγματα εφόδου, και τον Ουκρανικό στρατό, που κατά κύριο λόγο χτυπάνε άμαχο πληθυσμό και βομβάρδιζε στα τυφλά πόλεις. Μια αντίσταση που γρήγορα κατάφερε να περάσει στην αντεπίθεση εξοπλιζόμενη από τις ηρωικές νίκες που πέτυχε στο πεδίο της μάχης απέναντι στον Ουκρανικό στρατό, και να τον αναγκάσει να συνθηκολογήσει σε κατάπαυση του πυρός αναγνωρίζοντας στην περιοχή της Νοβορωσίας ειδικό καθεστώς ανεξαρτησίας, προκειμένου ο λαϊκός στρατός της Ανατολικής Ουκρανίας να σταματήσει την επέλασή του. Ας ελπίσουμε ότι δε θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι στελεχών του λαϊκού στρατού που υποστηρίζουν ότι η παράνομη κυβέρνηση της Ουκρανίας δε σκοπεύει να τηρήσει την εκεχειρία αλλά θα την χρησιμοποιήσει για να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να επιτεθεί πάλι.

Χρέος δικό μας είναι να στηρίξουμε τον αγώνα του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας, όπως στηρίξαμε και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εξεγερμένων για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή δικαιοσύνη όπως περιγράφεται στα αιτήματα που θέτονται στο Μανιφέστο του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Ουκρανίας, της Νοβορόσιας και της Ρουθηνίας:

«Η Κοινωνική Λαϊκή Δημοκρατία είναι η πολιτική μορφή οργάνωσης της κοινωνίας στην οποία:

  • Τα συμφέροντα του λαού και η ολόπλευρη ανάπτυξή του – πνευματική, διανοητική, κοινωνική, φυσική – είναι ύψιστοι σκοποί και καθήκοντα του κράτους
  • Όλη η εξουσία ανήκει στο λαό και ασκείται από αυτόν, μέσω των αιρετών οργάνων άμεσης εκπροσώπησής του.
  • Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα στην υγεία-περίθαλψη, στην παιδεία, σε συνταξιοδοτική και κοινωνική ασφάλιση με πόρους του κράτους
  • Καταβάλλονται αξιοπρεπείς συντάξεις, και όλοι οι πολίτες έχουν όλες τις εγγυήσεις πλήρους κοινωνικής προστασίας σε περίπτωση απώλειας της εργασίας, προσωρινής ή μόνιμης απώλειας της ικανότητας προς εργασία
  • Επιτρέπεται οποιαδήποτε ιδιωτική ή συλλογική πρωτοβουλία προς όφελος του λαού και της ανάπτυξής του
  • Απαγορεύεται ο τοκογλυφικός τραπεζικός καπιταλισμός, που παρασιτεί μέσω των επιτοκίων δανειοδότησης – το χρήματα δεν θα πρέπει να κερδίζεται μέσω της δουλείας του χρέους κάποιων, αλλά με την πραγματοποίηση επιτυχημένων έργων.
  • Κράτος το οποίο ενεργεί εξ ονόματος του λαού και ελέγχεται από τους εκπροσώπους του, είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος κεφαλαίου και ελέγχει τους στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας
  • Επιτρέπεται η ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά οι μεγάλες περιουσίες και η επένδυση από αυτές στην πολιτική και στην οικονομία είναι υπό τον έλεγχο της κοινωνίας – δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εκμεταλλεύεται παρασιτικά το λαό, να δημιουργεί αυτοκρατορίες της ολιγαρχίας του πλούτου και να κυριαρχεί επί των ανθρώπων, μέσω της δημιουργίας μια τεχνητής κατάστασης μονοπωλίου»

Θεωρούμε τα αιτήματα αυτά και την καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους θεωρούν ότι η εξέγερση αυτή υποκινείται από τη Ρωσία και εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Παροτρύνουμε και το λαό της υπόλοιπης Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό την κατοχή των φασιστικών δυνάμεων να ακολουθήσει το παράδειγμα των εξεγερμένων, καθώς φαίνεται να αποτελεί και το μόνο δρόμο για να παραμείνει η Ουκρανία ένα ενιαίο κράτος.

Χρέος μας, όμως, είναι να καταλάβουμε ότι πέρα από την αλληλεγγύη μας η Ουκρανία αποτελεί και μια υπόθεση που μας αφορά. Η στροφή της Αμερικάνικης επιθετικότητας από τη Μέση Ανατολή στη γειτονιά μας είναι ένα ζήτημα που δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Η Ουκρανία είναι η αρχή και οι σχεδιασμοί τους επιτύχουν εκεί, η απειλή του φασισμού θα πλανάται πάνω από την Ευρώπη με τη χώρα μας μια από τις επόμενες υποψήφιες. Ενώ με το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων στην Ρωσία τινάζεται η ελληνική αγροτική  παραγωγή στο αέρα και οδηγούνται σε χειρότερη φτώχεια οι αγρότες.

Συμπαραστεκόμαστε στον παλαιστινιακό λαό.

Νίκη στον αγώνα των Ανταρτών των λαϊκών δημοκρατιών της Νοβορωσίας

Καλούμε όλο το Γιαννιώτικο λαό να στελεχώσει την αντιφασιστική – αντιιμπεριαλιστική επιτροπή

Καλούμε όλους σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/9 στις 7:00μμ από την περιφέρεια. Θα ακολουθήσει σύσκεψη της επιτροπή στο Εργατικό κέντρo

Kαλούμε όλους στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 18/9 στις 7:00μμ από την περιφέρεια ημέρα που κλείνουμε ένα χρόνο από το δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *