Να θυμόμαστε τους συντρόφους του MIR!

ΜΙΡΣαράντα ένα χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή και η σκέψη πάει σ’ αυτούς που το πρόβλεψαν και αγωνιούσαν για την αποτροπή του.

Οι αγωνιστές και αγωνίστριες του Κινήματος της Επαναστατικής Αριστεράς, του MIR (Movimiento de Izquierda Revolucionaria), στήριξαν την κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, υποστηρίζοντας κάθε μέτρο που έπαιρνε προς όφελος των εργαζομένων. Συνάμα, ασκούσαν δριμύτατη -αν και πάντα συνροφική- κριτική στις παλινωδίες, τις υποχωρήσεις και κυρίως στις αυταπάτες πως θα μπορούσε να υπάρξει ειρηνικό πέρασμα στον σοσιαλισμό. Ότι οι δυνάμεις της χιλιανής αντίδρασης και οι βορειοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές θα παρέδιδαν την εξουσία αμαχητί.

Οι αυταπάτες των χιλιανών σοσιαλιστών, κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της Λαϊκής Ενότητας πληρώθηκαν ακριβά. Τις πλήρωσαν και οι ίδιοι, με πρώτο τον ηρωικό πρόεδρο Αλιέντε. Όπως τις πλήρωσαν και οι αγωνιστές του MIR, που οι προβλέψεις τους επαληθεύτηκαν τραγικά.

Σήμερα η Αριστερά της Λατινικής Αμερικής κάνει μια νέα έφοδο στον ουρανό. Ας ελπίσουμε πως έχει διδαχτεί από το παρελθόν και πως ξέρει ότι η μόνη εγγύηση για μια διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού είναι η στήριξή της στην κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού, στην οργάνωσή του και στη συγκρότηση ισχυρών μαζικών κινημάτων. Που να είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να απαντήσουν στη βία του αντιπάλου με την επαναστατική λαϊκή αντιβία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *