Έκκληση της Κούβας για παγκόσμια εκστρατεία κατά του έμπολα. “Μη δίνεις ό,τι έχει απομείνει, αλλά να μοιραστούμε ό,τι έχουμε”

ΟχεδαΣτην πρωτοπορία της διεθνούς κινητοποίησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του έμπολα στη Δυτική Αφρική βρίσκεται η Κούβα, που απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών. Η κουβανική πρωτοβουλία ανακοινώθηκε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες στη Γενεύη, στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η γενική διευθύντριά του Μάργκαρετ Τσαν και ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Κούβας Ρομπέρτο Μοράλες Οχέδα.

Μεταξύ άλλων, ο σ. Μοράλες Οχέδα αναφέρθηκε και στη σταθερή προσήλωση της Κουβανικής Επανάστασης στην αλληλεγγύη προς τους λαούς όλου του κόσμου, που εκδηλώθηκε ήδη από τα πρώτα χρόνια της νίκης της, παραθέτοντας εξαιρετικά εντυπωσιακά στοιχεία.

Μεταφράσαμε και παραθέτουμε μέρος των όσων είπε ο κουβανός υπουργός:

 

Η κουβανική κυβέρνηση, όπως έχει κάνει πάντα σε αυτά τα 55 χρόνια της επανάστασης, αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια υπό την ηγεσία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για να αντιμετωπίσει τη δραματική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη Δυτική Αφρική. Με τη σειρά της, καλεί τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Υγείας από όλες τις χώρες να ενταχθούν στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Θα συνεργαστεί με μια ταξιαρχία από 165 εργαζόμενους, που αποτελείται από 62 γιατρούς και 103 νοσηλευτές, οι οποίοι έχουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Όλοι έχουν προηγουμένως εμπλακεί σε φυσικές καταστροφές και επιδημιολογικές και ιατρικές αποστολές συνεργασίας και το 23% από αυτούς έχουν περισσότερες από μία διεθνή αποστολή.

Έχουμε λάβει επίσης μέτρα για τη χώρα μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Ελέγχου για την είσοδο και έξοδο των επιβατών, καθώς και για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγιεινής-επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η Κούβα έχει ένα ρεκόρ, που η Επανάσταση δεν περίμενε την εξέλιξη των υπηρεσιών υγείας της για ν’ αρχίσει την παροχή βοήθειας προς τους άλλους λαούς. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη νίκη το 1960, η πρώτη διεθνής ιατρική βοήθεια στη Χιλή προσφέρεται για να βοηθήσει τους πληγέντες από τον σεισμό, και τον Μάιο του 1963 με την πρώτη ιατρική ταξιαρχία στην Αλγερία, που αποτελείται από 55 υπαλλήλους και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για ένα χρόνο.

Η Κούβα έχει συμβάλει, επίσης, στην εκπαίδευση των επαγγελματιών στις ιατρικές επιστήμες για 121 χώρες στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 38.940 γιατροί.

Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τους εκπαιδευτικούς στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της ιατρικής επιστήμης σε 10 χώρες, με την εγγραφή 29. 580 μαθητών.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα και ανθρώπινα προγράμματα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004 με την Επιχείρηση Θαύμα, το οποίο είχε την υποστήριξη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Έχουμε συνεργαστεί με 35 χώρες και έχει βελτιωθεί ή θα έχουν ανακτηθεί η υγεία 2.890.000 ασθενών τους, εκ των οποίων 36.636 είναι από την Αφρική.

Όταν επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα η πόλη της Νέας Ορλεάνης, στις 19 Σεπτέμβρη του 2005, 10 000 γιατροί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον αμερικανικό λαό, αλλά η βοήθεια δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η αναπηρία, ως ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα στις πόλεις μας, οδήγησε από το 2008 σε ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής και κλινικής γενετικής μελέτης αυτού του πληθυσμού, το οποίο φθάνει στα σπίτια των 1.500.000 ατόμων με αναπηρία στη Βενεζουέλα, Εκουαδόρ , τη Νικαράγουα, τη Βολιβία και τον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Στην Αφρική, έως σήμερα, έχουν απασχοληθεί 76.744 συνεργάτες της υγείας σε 39 χώρες. Επί του παρόντος, υπάρχουν 4.048 εργαζόμενοι σε 32 χώρες, εκ των οποίων 2.269 είναι γιατροί.

Η Κούβα είναι πλέον παρούσα σε 66 χώρες με 50.731 εθελοντές, εκ των οποίων το 64,6% είναι γυναίκες και 25.412 γιατρούς.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των χρόνων της αλληλεγγύης και της συνεργασίας έχουν εκπληρωθεί 595.482 αποστολές σε 158 χώρες, με τη συμμετοχή των 325.710 εργαζομένων της υγείας, πολλοί από αυτούς με δύο, τρεις και περισσότερες αποστολές.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων της συνεργασίας έχουν γίνει περισσότερο από 1.207.000.000 ιατρικές επισκέψεις, περισσότερες από 2.028.000 γεννήσεις, 8.000.000 χειρουργικές επεμβάσεις και πάνω από 12.000.000 παιδιά και έγκυες έχουν εμβολιαστεί.empola

Όπως βλέπετε, η συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση του έμπολα στη Δυτική Αφρική δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά μέρος της υποστήριξης και της αλληλεγγύης που η Κούβα έχει παράσχει σε αυτά τα 55 χρόνια από την Επανάσταση σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι επιστήμες και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με την αρχή της «μη δίνεις ό,τι έχει απομείνει, αλλά να μοιραστούμε ό,τι έχουμε».

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Κούβας, επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση για τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Υγείας από όλες τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια, σε μια εποχή που η Αφρική έχει επείγουσα ανάγκη της διεθνούς αλληλεγγύης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *