“Business”

Οι μίζες της νέας γενιάς

thumb
Γράφει η Κουκίδα
Πάει ο παλιός ο χρόνος, πάει και ο παλιός ο τρόπος που τρωγόντουσαν οι μίζες σε αυτή τη χώρα. Μεγαλοεργολάβοι, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες έφαγαν ό,τι έφαγαν και τώρα πρέπει να ζήσουν με ό,τι μάζεψαν (μην ανησυχείτε είναι εξασφαλισμένοι για 10 γενιές).
Το κράτος πτώχευσε και δεν έχει άλλα. Άλλωστε είμαστε ένα βήμα πριν την επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους και όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών, «κόβουμε από παντού, ακόμα και από τα αναγκαία». Ε, αφού είμαστε στο χείλος της καταστροφής, τουλάχιστο γλιτώσαμε από τους μιζαδόρους. Λάθος. Η μίζα στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει, απλά διοχετεύεται με μεθόδους new age και σε καρτέλ new age. Σε μια νέα κάστα διαπλεκόμενων, που αναδύθηκε μέσα από την κρίση.


Την ώρα που τα μέτρα που ελήφθησαν και αυτά που έρχονται θεωρούνται τουλάχιστον αιματηρά, που διαλύθηκαν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, πήξαμε στους φόρους και οι νεόπτωχοι αυξάνονται συνεχώς, εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ τρώγονται μετά μανίας, άνευ ελέγχου και με τις ευλογίες των κυβερνώντων. Αυτά τα εκατομμύρια είναι μέρος όσων εξοικονομούνται από τις συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τους φόρους, από το δάνειο της τρόικας και από τα νέα δάνεια που θα μας «φορέσει» το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα της οικονομικοπολιτικής και κοινωνικής υποδούλωσής μας.
Πώς δίδονται; Με τον πολύ απλό, εξής τρόπο: Πρέπει να επισπευστούν οι αποκρατικοποιήσεις; Συστήνεται μια επιτροπή με εγχώριους και ξένους «ειδήμονες» ώστε να κάνουν την απαραίτητη μελέτη. Πρέπει να κλείσουν ΔΕΚΟ; Κάθε ΔΕΚΟ και μια επιτροπή για το πώς θα γίνει. Πρέπει να γίνουν νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο; Επιτροπή. Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας; Επιτροπή (εδώ τρώγονται και τα περισσότερα). Πρέπει να επιταχυνθούν οι εφαρμογές του μνημονίου; Ειδική επιτροπή για να «συστήσει» στην κυβέρνηση πώς να το κάνει. Περιττό να σας πούμε ότι η κάθε επιτροπή έχει και παρακλάδια. Σε αυτό το πάρτι δεν συμπεριλαμβάνονται οι ειδικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού και των υπουργών. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους και πόσα ακριβώς λαμβάνουν για τις υπηρεσίες τους. Δεν ξέρουμε ποιες και πόσες εταιρίες εντός και εκτός έχουν προσληφθεί για να προσφέρουν τις συμβουλές τους και πώς δρουν.
Και όταν ανοίξει η όρεξη, σιγά μην μείνουν οι ενδιαφερόμενοι στις επιτροπούλες. Υπογείως τα διάφορα κέντρα εξουσίας έχουν μάθει ότι θα έρθει χρήμα κοινοτικό μέσω των κονδυλίων στήριξης για την πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα έργα. Και ετοιμάζονται τα καρτέλ μέσω δικηγορικών γραφείων, να χτυπήσουν. Τα πράσινα έργα είναι το νέο αμάρτημα.
Θα διερωτηθεί κανείς με τόσους ειδήμονες γιατί υπάρχουν οι υπουργοί. Θα το αντι-γυρίσουμε και θα ρωτήσουμε γιατί χρειάζονται οι επιτροπές αφού υπάρχουν οι υπουργοί που υποτίθεται διορίζονται για να κάνουν την συγκεκριμένη δουλειά.
Και όμως. Παρά τον κοινωνικό πανικό που βιώνουμε, το πολιτικό κατεστημένο συνεχίζει να λειτουργεί με τον ακριβώς ίδιο τρόπο που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες και που μας έφερε ως εδώ. Το χάσμα μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών φαντάζει αγεφύρωτο, αλλά η οικογενειοκρατία το .χαβά της.

Την ίδια ώρα:

Οι τέσσερις χάριτες

Στο διεθνή ανοικτό διαγωνισμό που κάνει η ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 50MW στην Μεγαλόπολη τελικά κατατέθηκαν τέσσερις προσφορές από τέσσερις Ελληνικές εταιρείες οι οποίες κατά αλφαβητική σειρά είναι οι: Ιντρακάτ MCC, Ελλάκτωρ Βιοσάρ, Τέρνα και JP ΑΒΑΞ Martifer. Δεν θα μπω στη λογική να ρωτήσω τι σόι διεθνής διαγωνισμός ήταν αυτός και γιατί μεγάλοι και μεσαίοι παίκτες του εξωτερικού δεν κατέβηκαν με προσφορά, διότι απάντηση δεν θα πάρω.
Αυτό που μ’ εντυπωσιάζει είναι ότι οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες που τελικά κατέβηκαν στο διαγωνισμό συνεργάζονται με την Κινέζικη Yingli η οποία είναι πολύ καλή εταιρεία ενώ ο τέταρτος ο Ελλάκτωρ συνεργάζεται με την Κινέζικη SunTech η οποία είναι καλή εταιρεία. Για τους μη γνωρίζοντες το 60% και βάλε του κόστους του έργου είναι τα panel που πουλάνε οι Κινέζικες εταιρείες. Άρα οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες που κατεβαίνουν με την Yingli δηλαδή INKAT, JP ΑΒΑΞ, και ΤΕΡΝΑ θα κατέβουν με το ίδιο κόστος για το 60% και βάλε του έργου ενώ ο Ελλάκτωρ θα έχει ένα διαφορετικό κόστος μικρότερο ή μεγαλύτερο αδιάφορο αφού συνεργάζεται με την SunTech. Τώρα το υπόλοιπο 40% του έργου δεν σηκώνει και πολύ μαγείρεμα που μπορεί να κάνει ο ένας και να μην το κάνει ο άλλος. Οπότε το παιχνίδι θα κριθεί στις λεπτομέρειες αν υπήρξε ποτέ παιχνίδι.

Κατ’ εμένα είναι ξεκάθαρο ότι και κάποιοι μάζεψαν τους τέσσερις παίκτες και τους είπαν κοιτάξτε είστε οι εκλεκτοί, όμως χρωστάω κάτι χάρες στον Κινέζο. Για να είμαι σίγουρος ότι ο Κινέζος θα πάρει το έργο θα κατεβείτε και οι τέσσερις με Κινέζικες εταιρείες και θα φτιάξω τον διαγωνισμό ώστε μόνο με Κινέζικα panel να βγαίνει. Το ποιος θα κερδίσει το έργο μικρή σημασία έχει για εμένα, το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κεντρική καθοδήγηση για ένα έργο αξίας τουλάχιστον 150-160 εκατομμυρίων ευρώ μ’ ένα περιθώριο κέρδους της τάξης του 15% αν και επειδή εδώ πληρώνει η ΔΕΗ βλέπω τα κέρδη να εκτινάσσονται στο 25%. Για να υπάρχει καθοδήγηση και συννενόηση των τεσσάρων χάριτων σημαίνει ότι κι άλλα τέτοια ή μεγαλύτερα έργα έρχονται σύντομα. Άρα και οι τέσσερις εταιρείες θα είναι ευνοημένες και θα μοιραστούν μια τεράστια ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΤΑ που ανοίγεται.
Ο Ελλάκτωρ κατεβαίνει στο διαγωνισμό κι έχει ήδη στα συν τα 10MW που φτιάχνει για την εταιρεία ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, τα οποία panel της εν λόγω εταιρείας είναι Κινέζικα, ενώ η ΙΝΤΡΑΚΑΤ έχει εγκαταστήσει ήδη κάτι παραπάνω 4MW και έχει σε ανεκτέλεστα τα διπλάσια, όμως λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης των έργων από τις Τράπεζες καθυστερεί. Η ΤΕΡΝΑ και ο JP ABAΞ αν και είναι μεγαλύτερες από την ΙΝΚΑΤ δεν έχουν επιδείξει ακόμα κάτι σπουδαίο στην κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων. Στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ αυτή η υστέρηση μπορεί να οφείλετε και στο φιάσκο της με την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος –ΗΡΩΝ ΙΙ– από φυσικό αέριο αξίας 300 και βάλε εκατομμυρίων ευρώ που έχει στήσει στη Βοιωτία και δεν μπορεί να την λειτουργήσει διότι το ρεύμα που παράγει της κοστίζει πολύ παραπάνω από αυτό που πληρώνει η ΔΕΣΜΗΕ μέσω της οριακής τιμής συστήματος οπότε έχει ανάγκη την ΔΕΗ για να υπογράψει ένα PPA (Power Purchase Agreement) που θα της δώσει ανάσα για να μην κλάψει την επένδυσή της. Τέλος στην περίπτωση του JP ΑΒΑΞ ίσως να φταίνε οι έριδες μεταξύ των μεγαλομετόχων. Με λίγα λόγια το παιχνίδι θα παιχτεί με βάση την λογική μεταξύ ΙΝΚΑΤ και ΕΛΑΚΤΩΡ αλλά το αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο τραπέζι.
Σίγουρα ο μεγάλος κερδισμένος στο ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ είναι η ΙΝΚΑΤ πάρει ή δεν πάρει το τρέχων έργο. Το τραπέζι στο οποίο την καλέσαν είναι τέτοιο που η σημερινή κεφαλαιοποίησή της των 15 εκατομμυρίων ευρώ φαντάζει τουλάχιστον 10 φορές πιο μικρή από το τραπέζι και το χρήμα που θα κυκλοφορεί πάνω σ’ αυτό σε κάθε επόμενη συνάντηση. Προφανώς και ο Ελλάκτωρ και οι υπόλοιποι θα είναι κερδισμένοι διότι η μοιρασιά θα είναι τέτοια που να διατηρούνται οι ισορροπίες όμως όταν είσαι μικρός και κάνεις παρέα με ισχυρούς θα γίνεις σίγουρα πολύ μα πολύ μεγαλύτερος έστω για όσο διάστημα σε κάνουν παρέα από ανάγκη πραγματική ή ανάγκη που επιβλήθηκε.
Συμπερασματικά: Δεν ξέρω αν ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην Ελλάδα αλλά σίγουρα υπάρχει σχέδιο οι τέσσερις χάριτες να φάνε τα εναπομείναντα.

Διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ αποφασίζει η Γενική Συνέλευση

Τον διαχωρισμό των δικτύων της ΔΕΗ με την ίδρυση δύο θυγατρικών εταιρειών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, Πέμπτη, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης.

Η εν λόγω πρόταση διαχωρισμού εντάσσεται στο πλαίσιο της Κοινοτικής οδηγίας, η οποία επιβάλλει τον διαχωρισμό των δικτύων από τη δραστηριότητα της παραγωγής ενέργειας.

Ο διαχωρισμός αποτελεί και επιταγή του Μνημονίου στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ενέργειας. Η συγκεκριμένη δε απόφαση δεν επιτρέπει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας των δικτύων σε ιδιώτες, κίνηση που θα αποδυνάμωνε την θέση της ΔΕΗ.

ΕΛΠΕ! ΑΘΟΡΥΒΑ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΛΑΤΣΗ ΤΑ ΕΛΠΕ!

Τον έλεγχο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), φαίνεται πως απέκτησε στα «μουλωχτά» ο όμιλος Λάτση, ο οποίος φέρεται πλέον να κατέχει το 40,9% έναντι 35,48% του Δημοσίου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ προς το Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και τον Δεκέμβριο του 2009 ο όμιλος Λάτση, διά της εταιρίας Paneuropean Oil and Industrial Holdings, αύξησε τη συμμετοχή του στα Ελληνικά Πετρέλαια κατά περίπου 3% και έτσι έως το τέλος του προηγούμενου έτους ήλεγχε το 39,023%.
Εντός του 2010 όμως, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, υπήρξε μεταβολή στην αλυσίδα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων, μέσω των οποίων κατέχονται τα δικαιώματα ψήφου και το ποσοστό συμμετοχής του ομίλου Λάτση στα ΕΛΠΕ.
Έτσι πλέον ο όμιλος Λάτση έχει στην κατοχή του 125.262.955 κοινές ονομαστικές μετοχές, μέσω της Paneuropean Oil and Industrial Investment Limited.
Η ενίσχυση του ποσοστού του ομίλου Λάτση δεν φαίνεται να σηματοδοτεί αλλαγές στο διοικητικό σχήμα των ΕΛΠΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια (και μετά την απόκτηση του δικαιώματος από τον όμιλο Λάτση να ορίζει το μάνατζμεντ της εταιρίας) λειτουργεί άτυπη συμφωνία με τον όμιλο Λάτση να ορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο που και το δημόσιο τον πρόεδρο. Κανείς όμως δεν μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον….
Πηγή: iskra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *