Should I stay or should I go? now? Το δημοψήφισμα στη Σκωτία απειλεί με πολιτικό σεισμό

Δεν είναι μόνο η κραταιά Μεγάλη Βρετανία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη που απειλείται με σπασμούς αν επικρατήσει το «Ναι» στη Σκωτία στις 18 Σεπτεμβρίου. Μέσα στη Σκωτία, αν εξαιρέσει κανείς την «Αριστερά» του βρετανικού Εργατικού Κόμματος όλη η υπόλοιπη Αριστερά έχει συνταχθεί ριζοσπαστικά και πρωτοστατήσει υπέρ του «Ναι». Σε επίπεδο κοινωνικών τάξεων η κατανομή είναι κι εδώ εύγλωττη. Με το «Ναι» συντάσσονται τα πιο λαϊκά στρώματα. Σε πολιτικό επίπεδο έχουμε τη συμμαχία λαϊκών και αριστερών δυνάμεων με έναν ήπιο εθνικισμό, εν μέρει προοδευτικό. Σκάνδαλο! Η πανικόβλητη βρετανική πολιτική μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σπεύδει να παρέμβει τελευταία στιγμή μόνο για να κάνει τα πράγματα χειρότερα με την υστερία της, όπως συνήθως συμβαίνει. Ένα «Όχι» θα δώσει πίστωση χρόνου σε ένα σεισμό που οι κινητήριες δυνάμεις του σχετίζονται με την αντίδραση στις επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης μέσα σε κραταιά, ισχυρά καπιταλιστικά αλλά πολυεθνικά κράτη, δυνάμεις που δεν θα καταλαγιάσουν.σκωτια 2

«Θα πρέπει η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητη χώρα;»
Αυτό είναι το ερώτημα της 18ης Σεπτεμβρίου -Δύο αντικρουόμενα οράματα πίσω από το Ναι και το Όχι
του JF Conway*

Η εκστρατεία για το «ναι» είναι θετική, αισιόδοξη. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα γνωρίσει οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Θα απελευθερωθεί από το βαρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης. Για πρώτη φορά μετά την Ένωση, τα σκωτικά συμφέροντα θα έρχονται πρώτα. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα απορρίψει τις περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα κοινωνικά προγράμματα και στις συντάξεις – το τοπικό κοινοβούλιο έχει ήδη προστατεύσει τους Σκωτσέζους από τις χειρότερες περικοπές στο ΕΣΥ, στα συνταγογραφούμενα φάρμακα και στη φροντίδα των ηλικιωμένων. Δεν θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στο σκωτσέζικο έδαφος. Η βάση του πυρηνικού υποβρυχίου Trident του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να φύγει. Ο σκωτσέζικος στρατός θα είναι μικρός (ως εκ τούτου θα απελευθερωθούν δαπάνες) και τα στρατεύματα θα χρησιμοποιούνται μόνο για υποχρεώσεις του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός και επικεφαλής του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, Άλεξ Σάλμοντ, ζητά από τους Σκωτσέζους να αγνοήσουν την «κινδυνολογία και το φόβο» της εκστρατείας για το «όχι» και να αγκαλιάσουν το θετικό όραμα μιας ανεξάρτητης Σκωτίας. Το 90% του πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Θάλασσα βρίσκεται σε αυτά που θα γίνουν σκωτσέζικα χωρικά ύδατα.
Η πλευρά του «όχι» υποστηρίζει ότι την Ανεξαρτησία θα ακολουθήσει ύφεση 7 ετών, μαζική ανεργία και περικοπές στα προγράμματα για την υγεία και την κοινωνική προστασία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σκωτία θα λάβουν ειδοποιητήρια απόλυσης. Τα σκωτσέζικα προϊόντα θα αντιμετωπίσουν μποϊκοτάζ στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Το εθνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο. Δεν θα υπάρξει νομισματική ενοποίηση. Τα κοιτάσματα πετρελαίου εμφανίζουν ταχύ ρυθμό εξάντλησης και δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα. Το τραπεζικό σύστημα σε κρίση. Μια ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα είναι ευπρόσδεκτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Όπως σχολίασε και ένας κωμικός, το μόνο πράγμα που δεν επικαλούνται είναι ο ισχυρισμός ότι οι οδηγοί θα αναγκαστούν να οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου!

* Ο JF Conway είναι πολιτικός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ρετζίνα του Καναδά. Επέστρεψε πρόσφατα, μετά από 10 ημέρες στο Εδιμβούργο. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Bullet
Μετάφραση: Νατάσσα Ακριβάκη

Από τους Πολέμους της Ανεξαρτησίας μέχρι το δημοψήφισμα
Η Σκωτία δεν κατακτήθηκε ποτέ ολοκληρωτικά. Οι επανειλημμένες προσπάθειες της Αγγλίας για την κατάκτησή της με τους χωρίς τέλος Πολέμους της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη για τη Σκωτία, το 1314. Τα Highlands ποτέ δεν υποτάχθηκαν εύκολα (οι Ρωμαίοι απέτυχαν) ακόμη και μετά από τη συμμαχία των πεδινών Σκωτσέζων του Νότου με τους Άγγλους. Τελικά νικήθηκαν το 1746 στο Culloden. Η ήττα ήταν καθολική και οι βάρβαρες συνέπειές της εξασφάλισαν το ότι τα Highlands ποτέ δεν θα αντιστέκονταν ξανά: Μαζικές εκτελέσεις των ηγετών και μεταφορά των υπόλοιπων πολεμιστών στις αποικίες• νομική καταστολή του φυλετικού συστήματος, και της Σκωτικής Γαελικής γλώσσας• αφαίρεση των όπλων από το σύνολο του πληθυσμού.
Αλλά τα Highlands δεν υποτάχθηκαν ποτέ εντελώς μέχρι τις Εκκαθαρίσεις, που περιλάμβαναν στέρηση γης και αναγκαστική μετανάστευση στις αποικίες. Στη γη της Σκωτίας οι άνθρωποι αντικαταστάθηκαν από τα πρόβατα με το μαλλί που θα τροφοδοτήσουν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Όσοι απέμειναν πάλευαν να επιβιώσουν ως κολίγοι, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσαν μια έτοιμη πηγή τροφής για τα κανόνια της βρετανικής στρατιωτικής μηχανής και φθηνό εργατικό δυναμικό για τα νέα εργοστάσια στον Νότο.
Οι Πράξεις της Ένωσης –υπογράφηκαν στο Λονδίνο το 1706 και στο Εδιμβούργο το 1707– δημιούργησαν τη Μεγάλη Βρετανία. Στη Σκωτία υπήρξαν βίαιες λαϊκές διαδηλώσεις κατά της ένωσης. Ακόμα και οι ίδιοι οι πράκτορες της κυβέρνησης ανέφεραν ότι το 80% έως 90% του πληθυσμού ήταν βαθιά αντίθετο.
Παρ’ όλα αυτά, το Κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε το μέτρο. Επρόκειτο για ένα Κοινοβούλιο που εκλέχτηκε από λιγότερους από 5.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους (οι περιορισμοί για το δικαίωμα ψήφου σε σχέση με την ιδιοκτησία ήταν υψηλοί) σε έναν πληθυσμό περίπου 1,3 εκατομμυρίων. Αμέσως μετά την υπογραφή επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Μεταγενέστερα στοιχεία αποκάλυψαν τεράστιες δωροδοκίες σε μετρητά που καταβλήθηκαν στα μέλη του Κοινοβουλίου. Αυτή η προδοσία έγινε ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο λαϊκό τραγούδι και στην ποίηση μέχρι σήμερα.
Κατά το παρελθόν στη Σκωτία είχαν διεξαχθεί δύο δημοψηφίσματα για την εκχώρηση εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση. Το 1979, αν και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υποστήριξε την αποκέντρωση, δεν επιτεύχθηκε το απαιτούμενο ποσοστό του 40% του εκλογικού σώματος. Το 1997 το δημοψήφισμα ήταν επιτυχές και έτσι το νέο Κοινοβούλιο της Σκωτίας εξελέγη τον Μάιο του 1999 με εξουσίες επί του φόρου εισοδήματος, της Εκπαίδευσης και της Υγείας. Το 2011 το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) σχημάτισε τοπική κυβέρνηση πλειοψηφίας και άρχισε την προετοιμασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Η βρετανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Σκωτίας έχουν φτάσει σε μια ξεκάθαρη συμφωνία. Αν το δημοψήφισμα βγάλει απλή πλειοψηφία υπέρ του «ναι», τότε οι διαπραγματεύσεις για την πραγματοποίηση της απόσχισης θα αρχίσουν αμέσως.
Οι Σκωτσέζοι θα απολαμβάνουν το προνόμιο της διπλής υπηκοότητας. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, αλλά λογικές, σεβόμενες το Διεθνές Δίκαιο και τα δεδικασμένα, για έναν ειρηνικό δρόμο προς την ανεξαρτησία.

 

Πηγή: .e-dromos

Μία απάντηση στο “Should I stay or should I go? now? Το δημοψήφισμα στη Σκωτία απειλεί με πολιτικό σεισμό”

  1. Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση! Μικρή διόρθωση, η διεύθυνση μας δεν είναι e-dromos, αλλά edromos.gr. Έτσι αν την γράφετε, θα είναι και ενεργός ο σύνδεσμος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *