Ετοιμάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση για το μπλοκαρισμένο γήπεδο Μελισσανίδη

Οι αποκαλύψεις που κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα (δείτε εδώ) και ιδίως η αποκάλυψη ότι η ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ έχει στείλει από τις 29 Αυγούστου επιστολή στη «Δικέφαλος 1924» ΑΕ, με την οποία αμφισβητεί το δικαίωμά της να υποβάλει αίτηση για Εγκριση και Αδεια Δόμησης του γηπέδου-εμπορική επιχείρηση, προκάλεσαν αναταραχή στο επιτελείο Μελισσανίδη.


αεκΗ πρώτη αντίδραση ήταν καθαρά πανικόβλητη. Ο άνθρωπος του Μελισσανίδη Νίκος Στράτος δήλωσε στο οπαδικό σάιτ aek24hours.gr«Δεν μας έχει σταλεί κανένα έγγραφο που να μας ζητά να καταθέσουμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οικοδομική άδεια του γηπέδου. Ολα τα έγγραφα που μας ζήτησαν τα έχουμε καταθέσει». Οταν αργότερα του είπαν ότι το έγγραφο έχει ήδη δημοσιευτεί, προσπάθησε με γελοίο τρόπο να διορθώσει την αρχική ψευτιά, με νέα δήλωση στο ίδιο σάιτ:«Ολα τα έγγραφα έχουν σταλεί και δεν έχουμε λάβει κανένα mail»! Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι δεν τους στάλθηκε κανένα mail. Γιατί απλούστατα οι δημόσιες υπηρεσίες δεν επικοινωνούν με τους πολίτες με mail, αλλά με έγγραφα τα οποία στέλνουν με το ταχυδρομείο. Ο δυστυχής Ν. Στράτος ξέρει πολύ καλά ότι έχει λάβει μια εγγραφάρα… νααα (μετά συγχωρήσεως). Και βέβαια, αντιμετωπίζει τους οπαδούς ως Χαχόλους, κοροϊδεύοντάς τους χονδροειδέστατα.

Από την άλλη… πολύ λίγος, ρε παιδί μου, ο «παράγοντας». Διαψεύδεις, ωρέ Στράτο, κάτι πριν το ψάξεις; Θα πέσει μετά και θα σε πλακώσει. Οπως σε πλάκωσε. Το aek24hours.gr, πάντως, προσπάθησε να κάνει ρεπορτάζ, επικοινώνησε και με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, δεν πήρε καμιά συγκεκριμένη απάντηση και συνέχισε να σκορπάει σκεπτικισμό (για να μην πούμε φόβο) στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Μετά τον αρχικό πανικό, οι υπάλληλοι του Μελισσανίδη στα σάιτ και την οπαδική φυλλάδα άρχισαν να γράφουν καθησυχαστικά «άρθρα» με τη μέθοδο του «καρμπόν»: όλα ίδια, όπως ακριβώς τους τα σερβίριζαν, για να μην κουράζονται να τα παραλάξουν. Με τα δημοσιεύματα-καρμπόν διαβεβαίωναν τους οπαδούς (που είχαν αρχίσει να παραπαίουν από τη ζαλάδα), ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι οι άνθρωποι του Μελισσανίδη βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τη ΔΟΚΚ και ότι τον Οκτώβρη… μπαίνουν μπουλντόζες (αυτό το δήλωσε ο Στράτος, παραλείποντας να πει σε ποιας χρονιάς τον Οκτώβρη αναφέρεται)!

Πέρα από τα γέλια που μας προκάλεσε η «επιχειρηματολογία» των «υπαλληλικών» Μέσων, υπάρχει και ένα σημείο που μας προκάλεσε και οργή. Μιας και δεν μπορούσαν να διαψεύσουν το δημοσίευμά μας (είχαμε δημοσιεύσει, βλέπετε, φωτογραφία του εγγράφου, το οποίο μας είχε αποσταλεί νομίμως), τα έβαλαν με τη ΔΟΚΚ και τον προϊστάμενό της. Εγραψε το aek365. gr: «Δηλαδή, αν τα ελληνικά μας είναι καλά, η ΔΟΚΚ ζητάει από την ΑΕΚ να αποδείξει ότι βάσει νόμου δικαιούται να καταθέσει φάκελο και να εκδώσει άδεια. Το πιθανότερο είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση έγινε με στόχο να είναι τυπικά καλυμμένη η υπηρεσία απέναντι στους… καταγγέλλοντες, όμως είναι τουλάχιστον αστείο να ζητά μια κρατική υπηρεσία από την ΑΕΚ να την ενημερώσει για τους νόμους του κράτους, αντί να ερευνήσει και να διαπιστώσει εκείνη τι πραγματικά ισχύει. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι χειρισμοί από την ΔΟΚΚ (ως προς τις εντυπώσεις που δημιουργούν) προκάλεσαν δυσαρέσκεια στην ΑΕΚ, η οποία μεταφέρθηκε σε κορυφαίο επίπεδο στο ΥΠΕΚΑ».

Η λογική είναι η λογική της ρουφιανιάς και του «ποιος είσαι εσύ, ρε, που τολμάς να κουνηθείς στον Τίγρη;». Ο Μελισσανίδης, λέει, αντί να πιει ξυδάκι που συστήνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μετέφερε τη δυσαρέσκειά του (sic!) στην πολιτική ηγεσία, στον υπουργό. Βέβαια, τα παπαγαλάκια τα μπέρδεψαν και είναι απολύτως λογικό για ανθρώπους που μπερδεύουν «τη θεωρία» με «τα θεωρεία» και γράφουν τη θεωρία με έψιλον ιώτα (αυτά κάνουν οι αυτόματοι διορθωτές του Μπιλ Γκέιτς: ο κάθε αγράμματος νομίζει πως μπορεί να μοστράρει για εγγράμματος)! Η ΔΟΚΚ δεν έστειλε στον Μελισσανίδη κάποιο έγγραφο ζητώντας «να την ενημερώσει για τους νόμους του κράτους». Στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις έστειλε τέτοιο έγγραφο. Κι αν δεν πάρει απαντήσεις, δεν προχωρά, γιατί –όπως έχουμε ξαναπεί– η ΔΟΚΚ είναι μια εφαρμοστική Διεύθυνση. Και η πολιτική ηγεσία ακόμη δεν έχει απαντήσει, μολονότι πέρασε ένας μήνας και 11 μέρες (μέχρι σήμερα). Αλλο έγγραφο έστειλε η ΔΟΚΚ στον Μελισσανίδη, το οποίο σε διασκευή θα μπορούσε να αποδοθεί με το γνωστό σκυλοσουξέ: «συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;».

Τα παπαγαλάκια έγραψαν τα περί μεταφοράς της δυσαρέσκειας σε κορυφαίο επίπεδο στο ΥΠΕΚΑ, για να πείσουν τους Χαχόλους ότι ο Μελισσανίδης είναι τόσο δυνατός που μιλάει μόνο με υπουργούς κι όχι με κάθε «υπαλληλάκο», ο οποίος σύντομα θα φάει καμιά μετάθεση για το Σουφλί, για να μάθει να κάνει κόνξες στον «τίγραρο».

Να ενημερώσουμε, λοιπόν, εμείς (παιδιά, να μας πιστεύετε, γιατί όπως έχετε δει, ό,τι λέμε βγαίνει αληθινό!), πως καμιά τέτοια παρέμβαση δεν έγινε και  -κατά συνέπεια- καμιά δυσαρέσκεια δεν «κατέβηκε» από το «κορυφαίο επίπεδο» προς τη ΔΟΚΚ. Αλλο το παραμύθιασμα των οπαδών και άλλο η πραγματικότητα. Ο Μελισσανίδης ξέρει πολύ καλά πως έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορεί να πάρει άδεια. Ξέρει ότι η ΔΟΚΚ ενεργεί νόμιμα, γι’ αυτό και δεν έκανε καμιά… μεταφορά δυσαρέσκειας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Αλλωστε, και να υπήρχε τέτοια παρέμβαση, η πολιτική ηγεσία δε θα έκανε (και δεν έκανε) τίποτα για να «συνετίσει» τη ΔΟΚΚ, γιατί και αυτή ξέρει ότι οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις είναι άκυρες. Γι’ αυτό, άλλωστε δεν απαντά στη ΔΟΚΚ, μολονότι πέρασε πάνω από μήνας από τότε που της υπέβαλε το σχετικό ερώτημα, ορμώμενη από τα πρώτα δημοσιεύματα της «Κόντρας» (δείτε εδώ καιεδώ).

Ενα οπαδικό σάιτ πάντως (aek-watch.gr), που δεν έχει το χαρακτήρα «ουγκ» που έχουν τα άλλα και χρησιμοποιεί έναν σοφιστικέ λόγο, επιβεβαίωσε πλήρως το ρεπορτάζ μας (κάνοντας διαφορετικές κρίσεις, για ευνόητους λόγους) και έγραψε το εξής ενδιαφέρον: «Η αποκάλυψη (σ.σ. της «Κόντρας»), που έχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι η ΔΟΚΚ με το από 29 Αυγούστου 2014 έγγραφο της ζητά από την “Δικέφαλος 1924 ΑΕ” να της προσκομίσει τ’ απαραίτητα έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται η νομιμοποίησή της να καταθέσει αίτηση για την ανέγερση του γηπέδου. Θυμάστε το περίφημο (και άφαντο) παραχωρητήριο από την Ερασιτεχνική στην “Δικέφαλος 1924 ΑΕ” το οποίο θα επικυρωνόταν από μιά πανηγυρική Γ.Σ.; Αυτό τους ζητά η ΔΟΚΚ να προσκομίσουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί τέτοιο έγγραφο εγκεκριμένο από Γ.Σ. δεν υπάρχει. Τώρα γιατί δεν έχουν τελειώσει εδώ και καιρό αυτή την δουλειά μη μας ρωτάτε γιατί δεν θέλουμε να σας πούμε αυτά που υποψιαζόμαστε και σας στενοχωρήσουμε περισσότερο. Βέβαια στην πορεία δεν ξέρεις τι γίνεται και στο μέλλον (ενδεχομένως και το κοντινό) να αποκαλύψουμε περισσότερα».

Εμείς τα εσωτερικά της ΑΕΚ δεν τα γνωρίζουμε, αλλά δίνουμε βάση σ’ αυτά που έγραψε το aek-watch.gr. Για να το γράφουν κάτι θα ξέρουν, και περιμένουμε με ανδιαφέρον τα «περισσότερα» που υπόσχονται να αποκαλύψουν. Η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ δεν έχει ούτε παραχωρητήριο από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ. Σωστά, λοιπόν, η ΔΟΚΚ λέει στον Μελισσανίδη: «συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε». Και για να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, ο άδειος φάκελος πρέπει να επιστραφεί και ο αριθμός πρωτοκόλλου να παρθεί πίσω, όπως προβλέπεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οχι μόνο γιατί δεν υπάρχει το παραχωρητήριο από την Ερασιτεχνική προς την εταιρία του Μελισσανίδη, αλλά γιατί λείπουν και όλα τα άλλα έγγραφα, άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δικαιολογητικά, σχέδια κτλ., που απαιτούνται για να παραληφθεί ένας φάκελος και να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου (ΚΥΑ υπουργούΕσωτερικών και αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ για τη «Διαδικασία έντυπης υποβολήςΕγκρισηςΔόμησης και Αδειας Δόμησης», ΦΕΚ 251Β’, 13.2.2012).

Το παραχωρητήριο ο Μελισσανίδης μπορεί κάποια στιγμή να το πάρει, γιατί άνθρωποί του ελέγχουν και την Ερασιτεχνική ΑΕΚ (εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο, για το οποίο περιμένουμε να μας ενημερώσει κάποια στιγμή το aek-watch.gr – όχι μόνο λόγια και υπαινιγμοί, κύριοι). Εκείνο που δεν μπορεί να ξεπεράσει είναι η επί της ουσίας κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4277/2014 από τον μεταγενέστερο νόμο 4280/2014, οι διατάξεις του οποίου κατισχύουν.

Ουδέν νεότερον…

Ας περάσουμε τώρα στα δεδομένα του ρεπορτάζ αυτής της εβδομάδας, το οποίο θα μπορούσε να συνοψιστεί στη φράση «ουδέν νεότερον από το δυτικό μέτωπο».

Πρώτον, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ούτε αυτή την εβδομάδα έστειλε καμιά απάντηση στο αίτημα της ΔΟΚΚ να ξεκαθαρίσει τη νομική εμπλοκή που υπάρχει (υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΚΚ επικαλείται τα δημοσιεύματα της «Κόντρας»). Και δεν προβλέπεται να στείλει –σπεύδουμε να συμπληρώσουμε– γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ γνωρίζει ότι οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις δεν ισχύουν πλέον, μετά την ψήφιση του νόμου 4280/2014.

Δεύτερον, η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ δεν έδωσε καμιά απάντηση στο έγγραφο που της έστειλε η ΔΟΚΚ στις 29 Αυγούστου, με το οποίο της ζήτησε να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να δικαιούται να ζητήσει Εγκριση και Αδεια Δόμησης! Κανένας δεν πέρασε από τη ΔΟΚΚ, κανένα έγγραφο δεν στάλθηκε! Αυτή είναι η… καθημερινή επαφή την οποία υποτίθεται ότι έχουν «οι άνθρωποι της ΑΕΚ» με τη ΔΟΚΚ, όπως γράφουν σχεδόν σε καθημερινή βάσητα παπαγαλάκια του Μελισσανίδη, εξακολουθώνταςνα παραμυθιάζουν τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Οπως καταλαβαίνετε, κατόπιν αυτών (καμιά απάντηση από την πολιτική ηγεσία για το νομικό πρόβλημα – καμιά κίνηση από πλευράς Μελισσανίδη για την τυπική νομιμοποίηση της αίτησής της), τα μολύβια στη ΔΟΚΚ εξακολουθούν να είναι κατεβασμένα (σε σχέση με το γήπεδο Μελισσανίδη, φυσικά, μην παρεξηγηθούμε και θεωρηθεί ότι οι υπάλληλοι της ΔΟΚΚ δε δουλεύουν).

Επί τη ευκαιρία να πούμε και κάτι άλλο. Τα παπαγαλάκια έπρεπε να σερβίρουν και κάποιο «σιγουράκι» στους πανικόβλητους (μετά το προηγούμενο δημοσίευμά μας) οπαδούς. Εστυψαν το κεφάλι τους, έβαλαν λίγο μυστήριο και «ενημέρωσαν» ότι οι άνθρωποι του Μελισσανίδη άνοιξαν άρον-άρον μια εταιρία που είχε κλείσει για τις διακοπές του δεκαπενταύγουστου, προκειμένου να πάρουν μια μελέτη και να τη βάλουν στο φάκελο. Γιατί, όμως, δε λένε τι ακριβώς ήταν αυτή η μελέτη; Να ενημερώσουμε, λοιπόν, και πάλι εμείς (παιδιά, το ξαναλέμε, μόνο από εμάς θα μαθαίνετε την αλήθεια), ότι πρόκειται για την περιβόητη άδεια λειτουργικότητας από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την οποία είχαν έτοιμη από καιρό (δεν κόστιζε τίποτα σπουδαίο). Είναι η ίδια άδεια που κράδαινε στη Βουλή ο Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη συμφωνία που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρυφές συναντήσεις με τον Μελισσανίδη (πριν αναγκαστεί από το κίνημα της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας να κάνει κωλοτούμπα και να εγκαταλείψει τη συμφωνία). Αυτή την άδεια, λοιπόν, την έβαλαν στο φάκελο, λίγες μέρες μετά την κατάθεση της αίτησης. Περιττεύει να πούμε ότι αυτή η άδεια δεν είναι από τα σημαντικότερα που πρέπει να έχει ένας φάκελος που συνοδεύει μια αίτηση για Εγκριση και Αδεια Δόμησης ενός ειδικού έργου, όπως είναι ένα γήπεδο (ρίξτε μια ματιά στην ΚΥΑ και θα καταλάβετε πόσα δικαιολογητικά και τι όγκο πρέπει να έχει ένας τέτοιος φάκελος, που στην πραγματικότητα θα είναι δεκάδες ογκώδη ντοσιέ). Γι’ αυτό και εξακολουθούμε να χαρακτηρίζουμε το φάκελο άδειο. Αλλωστε, όταν πρωτοκατατέθηκε, είχε μόνο ένα φύλλο χαρτί, την αίτηση!

Ετοιμάζουν νέα νομοθετική ρύθμιση

Το πιο σημαντικό είναι άλλο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει τροποποιήσεις στο νόμο 4280/2014 (δασικός).
Υπάρχουν κάποια πράγματα που τους «ξέφυγαν» και πρέπει να τα διορθώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ηδη κατέθεσαν την πρώτη τροπολογία αλλαγής του Ν. 4280/ 2014 (σε νομοσχέδιο επικύρωσης μιας σύμβασης μεταξύ του δημοσίου και της KAVALA OIL AE). Παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν ότι έγιναν λάθη  σε διάφορες διατάξεις, τα οποία θα διορθωθούν.

Εκτιμούμε, ότι θα επιχειρήσουν να αλλάξουν και τις διατάξεις των άρθρων 58 και 59 του Ν. 998/1979 (όπως διαμορφώθηκαν πρόσφατα με το Ν. 4280/2014), έτσι που να επιτρέπουν στον Μελισσανίδη ν’ αρπάξει τα 6 στρέμματα από το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, για να μπορεί (εάν και όταν βρει λεφτά) να χτίσει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση. Γιατί σήμερα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν μπορεί να πάρει Εγκριση και Αδεια Δόμησης.

Θα πρόκειται για πρόκληση, η οποία αναμένεται να ξεσηκώσει σάλο στη Βουλή. Η συγκυβέρνηση θα ξεφτιλιστεί για μια ακόμη φορά, καθώς θα κουρελιάσει τη νομοθετική διαδικασία και θα μετατρέψει τους βουλευτές σε delivery boys ενός μεγαλοκαπιταλιστή. Θα φανεί καθαρά σε όλο τον ελληνικό λαό, ότι για να χτίσει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση ο Μελισσανίδης, θα πρέπει να κουρελιαστεί η δασική νομοθεσία, θα πρέπει να εξαφανιστούν οι στοιχειώδεις εγγυήσεις που υπάρχουν για την προστασία των αλσών μέσα στις πόλεις, αυτών των πολύτιμων πνευμόνων για τη ζωή των κατοίκων. Αυτή τη φορά θα πρέπει να τροποποιήσουν ευθέως ένα δασικό νόμο που οι ίδιοι μόλις ψήφισαν. Δε θα μπορούν καν να κρυφτούν μέσα στον κυκεώνα των διατάξεων που περιλάμβανε το νομοσχέδιο για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (πλέον Ν. 4277/2014).

Αυτή η προοπτική επιφορτίζει με νέα καθήκοντα τον κόσμο της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και των γύρω περιοχών. Οχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάσει, αλλά πρέπει να είναι να εντείνει τις προσπάθειές του και να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για συνέχιση του αγώνα, ενάντια και στη νέα νομοθετική ρύθμιση. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτή τη φορά ο αγώνας θα δοθεί από καλύτερες θέσεις. Αλλωστε, ό,τι έχει κατακτηθεί μέχρι τώρα χάρη σ’ αυτόν τον αγώνα κατακτήθηκε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο eksegersi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *