Πρέβεζα: Εκδήλωση μνήμης για τους δολοφονημένους επονίτες

επονιτες 2Μέσα σε φορτισμένο κλίμα συγκίνησης η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κ.Ο. Πρέβεζας του ΚΚΕ διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής στην Παργινόσκαλα εκδήλωση τιμής και μνήμης, για τους δολοφονημένους ήρωες Επονίτες το Σεπτέμβρη του 1944 από τους ντόπιους φασίστες υποτακτικούς των ναζί.

Συγγενείς και φίλοι των δολοφονηθέντων, στελέχη και φίλοι του ΚΚΕ, απλοί πολίτες ήταν εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη τους και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα πως σήμερα ο αγώνας και η θυσία των εκτελεσμένων στην Παργινόσκαλα πρέπει να αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη για τη σημερινή γενιά και να αξιοποιηθεί τώρα που οι καιροί και οι περιστάσεις το επιβάλλουν.

Πέρασαν ακριβώς 70 χρόνια από τότε που τα δολοφονικά χέρια των ντόπιων υποτακτικών των ναζί και με την καθοδήγηση της ντόπιας αστικής τάξης θέλησαν εδώ στην Παργινόσκαλα να πνίξουν, να θάψουν, να εξαφανίσουν από προσώπου γης αυτούς που δεν αποδέχτηκαν νέες αλυσίδες, νέα βάσανα για το λαό. Αυτούς που σήκωσαν ανάστημα στη νέα λαίλαπα, που προετοιμαζόταν. Αλλά μάταια, δεν τα κατάφεραν. Χωράνε τα όνειρα και οι ιδέες, το μπόι που σου δίνουν αυτές, σε τάφους και φυλακές; Και βέβαια όχι! Είναι ελεύθερες και αφήνουν τη σπορά τους παντού. Μπολιάζουν καινούργιο κόσμο, τον αλλάζουν, τον φέρνουν σε μέτρα που δεν χωράνε στις κόκκινες γραμμές τους. Έτσι και αυτοί αλλά και οι υπόλοιποι που εκείνη την περίοδο έδωσαν τη ζωή τους, στύλωσαν τα πόδια τους, σήκωσαν το ανάστημά τους και δεν αποδέχτηκαν να θαφτούν. Σήμερα στη μνήμη μας ζητάνε να τους ακολουθήσουμε στο δρόμο που χάραξαν, στο όνειρό τους. Να παλέψουμε για να αλλάξουμε αυτή την κοινωνία την καπιταλιστική, που μυρίζει θάνατο και σαπίλα. Να παλέψουμε για μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, οι νέοι θα κάνουν κουμάντο σε αυτά που παράγουν , θα είναι κύριοι της ζωής τους, θα είναι πραγματικά ελεύθεροι» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κώστας Ντακοβάνος στην ομιλία του σημειώνοντας πως αυτή θυσία αποτελεί οδηγό για το μέλλον.

Όπως επισήμανε ο κ. Ντακοβάνος η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία αφού συνέπεσε με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μια δολοφονία που διαπράχθηκε από τους απογόνους των δολοφόνων στην Παργινόσκαλα, τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. «Η αστική τάξη της χώρας ξυπνάει πάλι το ναζιστικό τέρας για να αντιμετωπίσει την εργατική τάξη της χώρας μας. Και δηλώνουμε ρητά, δεν ξεχνάμε! Είναι ανάγκη να κάνουμε πράξη τα λόγια του ποιητή «το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισέ τον!»» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακοβάνος σημειώνοντας πως η εκδήλωση δεν γίνεται μόνο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι αλλά και για να δώσει το στίγμα, το έναυσμα, ο οδηγός για τη διεκδίκηση από το λαό μιας άλλης Ελλάδας μιας άλλης κοινωνίας. Για τη δική του πορεία που πρέπει να χαράξει, μέσα από την Κοινωνική του Συμμαχία, για γενικότερες αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία ποιημάτων του Γιάννη Ρίτσου, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Παργινόσκαλας.

επονιτεςΓια την ιστορία οι 48 εκτελεσθέντες στην Παργινόσκαλα ήταν οι:

1. Αβντεσιάν Θεόδωρος

2. Αντωνάτος Σπύρος

3. Βάιος Αρμένης

4. Γιαμάς Δημήτριος

5. Ζαρονίκας Ιωάννης

6. Κακαβούλης Σπύρος

7. Καλομοίρης Φώντας

8. Κανέλος Αριστείδης

9. Καστάνης Ηλίας

10. Κατηνιώτης Παντελής

11. Κατσιγιάννης Ηλίας

12. Κλοντζάρης Ξενοφών

13. Κοντός Χρήστος

14. Μαϊδάτσης Χρήστος

15. Μαρινόπουλος Γεώργιος

16. Μπαρκούζος Κωνσταντίνος

17. Μπίτης Κωνσταντίνος

18. Νικολαϊδης Γεώργιος

19. Πριμηκίρης Αλέξιος

20. Πριμηκίρης Ιωάννης

21. Ρέντζος Κοσμάς

22. Ρέντζος Μιχαήλ

23. Ρέντζος Μιχαήλ

24. Ρόβας Παντελής

25. Σταμουλάκης Νίκος

26. Τάσογλου Πρόδρομος

27. Τραυλός Σπύρος

28. Σπάθης Νίκος

29. Φεραδούρος Τιμόθεος

30. Ηλίας Ηλίας

31. Μεγαλογένης Σπύρος

32. Πετρίτης Γρηγόριος

33. Μπανάκος Θεόδωρος

34. Καββαδίας Θεόδωρος

35. Κοντός Νικόλαος

36. Λεόπουλος Χρήστος

37. Σαμιώτης Νικόλαος

38. Αναγνωστόπουλος Περικλής

39. Καλδάνης Δημήτριος

40. Πανάγος Γεώργιος

41. Πεπόνης Αλέξανδρος

42. Γκόγκας Θεοχάρης

43. Διαμάντης Χαράλαμπος

44. Δρόσος Απόστολος

45. Κύρλας Σιδέρης

46. Δημήτρης Πέτρης

47. Βασίλης Τσούκης

48. Τρομπέτας Δημήτριος

 

Πηγή: .atpreveza.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *