Καθιστική διαμαρτυρία των καθαριστριών έξω από τον Άρειο Πάγο. 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

katharistries-ypourgeio-oikonomikon1Στην τελική ευθεία μπαίνει ο ηρωικός αγώνας των απολυμένων καθαριστριών, καθώς αύριο Τρίτη αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου επί της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε δικαιώσει τον πολύμηνο αγώνα τους, ορίζοντας την επαναπρόσληψή τους.

Από απόψε οι απολυμένες καθαρίστριες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, καλώντας πολίτες, φορείς και συνδικάτα σε συμπαράσταση.

Η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει για αύριο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τον Άρειο Πάγο. Με ανακοινώσεις των εργατικών ομοσπονδιών τους, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, τις εφορίες, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και της β’ βάθμιας εκπαίδευσης ανήγγειλαν ότι θα συμμετάσχουν την Τρίτη στην προγραμματισμένη 24 απεργία.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η εισήγηση αρεοπαγίτη στο αρμόδιο Εργατικό Τμήμα προτείνει να μην επαναπροσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες.

Ειδικότερα, ο αρεοπαγίτης θα προτείνει να γίνει δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών και να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έχει δικαιώσει τις καθαρίστριες.

Σταθερά, εξάλλου, στον ίδιο αντεργατικό μνημονιακό κατηφορο, η κυβέρνηση που αρνείται στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ το δικαίωμά τους στην εργασία και στην αξιοπρέπεια, βρήκε για μια ακόμη φορά ”συμπαράσταση”, στο ”ξήλωμα” κάθε εργατικού δικαιώματος που έχουν δρομολογήσει, τα ελληνικά δικαστήρια, που επιδεικνύουν σταθερά ταξική μεροληψία σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Με μια πρωτοφανή δικαστική απόφαση το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την Πέμπτη (18/9) την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, από την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων, παράνομη και καταχρηστική, απαγορεύοντας την επαναπροκήρυξή της στο μέλλον με τα ίδια αιτήματα και με οποιαδήποτε μορφή! Με μια απόφαση που κινείται στα όρια της δημοκρατικής νομιμοποίησης κυβέρνηση και δικαστήρια είναι προφανές ότι επιχειρούν να δώσουν τη χαριστική βολή στο απεργιακό δικαίωμα.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι με την υπ’ αριθμ. 2902/18.9.2014 απόφασή του, το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αγωγή των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναγνώρισε ότι η εν λόγω απεργία που κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, με την από 21 Αυγούστου 2014 απόφασή του, είναι παράνομη και καταχρηστική και διέταξει την ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων να διακόψει την απεργία και να μην κηρύξει στο μέλλον απεργία με τα ίδια αιτήματα.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις υπογραμμίζου, πιο εμφατικά από ποτέ, την αδήριτη ανάγκη, οι εργαζόμενοι, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, να σχηματίσουν ένα πλατύ, αγωνιστικό ενωτικό μέτωπο πάλης και να αντιταχθούν δυναμικά στην αυθαιρεσία και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, αλλά και στο σύνολο των πολιτικών επιλογών που η κυβέρνηση εργολαβικά υλοποιεί και έχουν στο στόχαστρο τον κόσμο της εργασίας στο σύνολό του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *