Ισπανία: Νίκη του γυναικείου κινήματος. Ελεύθερες οι αμβλώσεις

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ-620x330Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Ρουίθ Γκαγιαρδόν όχι μόνο παραιτήθηκε αλλά και δήλωσε πως αποχωρεί και από την πολιτική!

Το νομοσχέδιο, το οποίο αποτελούσε τροποποίηση στον προηγούμενο νόμο που είχε θεσπίσει το 2010 η σοσιαλιστική κυβέρνηση, περιόριζε σημαντικά το δικαίωμα των γυναικών της Ισπανίας στην άμβλωση, περιλαμβανομένων ακόμη και περιπτώσεων που διαπιστώνονταν δυσμορφίες στο έμβρυο.

Η κυβέρνηση Ραχόι είχε υιοθετήσει τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιτρεπόταν η άμβλωση παρά μόνο σε περίπτωση που διαπιστώνεται αποδεδειγμένα κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία της γυναίκας ή έπειτα από βιασμό. Όμως απέκλειε τις περιπτώσεις όπου έχει εντοπιστεί κάποια δυσμορφία στο έμβρυο.

Αν και εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα επιμέρους περιορισμών στο δικαίωμα στην άμβλωση, η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική νίκη του γυναικείου κινήματος, που σήκωσε το κύριο βάρος του αγώνα για την αποτροπή της περαιτέρω συντηρητικοποίησης της ισπανικής κοινωνίας.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *