24 Σεπτεμβρίου 1944. Η σφαγή της Βασιλικής Καλαμπάκας

βασιλικη

του Γιώργου Αλεξάτου

Ένα από τα τελευταία στυγερά εγκλήματα των ναζί, λίγο πριν αποχωρήσουν από την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, με την εκτέλεση 24 κατοίκων του χωριού Βασιλική της Καλαμπάκας.

Αφορμή για το ναζιστικό έγκλημα αποτέλεσε η επίθεση που δέχτηκε γερμανική φάλαγγα αυτοκινήτων στη θέση Μπίνεσι του δρόμου Τρικάλων – Καλαμπάκας την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, από ομάδα του ΕΛΑΣ, ο οποίος κυριαρχούσε πλέον στην “ανταρτομάνα” περιοχή. Άλλωστε, ήδη από το 1943, το μεγαλύτερο μέρος του νομού Τρικάλων και ιδιαίτερα το ορεινό του τμήμα είχε απελευθερωθεί και αποτελούσε περιοχή της εαμοκρατούμενης Ελεύθερης Ελλάδας.

Ως απάντηση στην επίθεση του ΕΛΑΣ, οι Γερμανοί έβαλαν με όλμους κατά του κοντινού χωριού, της Βασιλικής, σκοτώνοντας κάποιους από τους αμέριμνους κατοίκους, ενώ την επόμενη μέρα εισέβαλαν στο χωριό και συγκέντρωσαν όσους κατοίκους δεν είχαν διαφύγει στα γύρω βουνά, ενώ ταυτόχρονα έβαλαν φωτιά από την οποία κατατσράφηκαν περίπου 100 οικήματα.

Με τη βοήθεια κουκουλοφόρου συνεργάτη τους, ξεχώρισαν 24 άντρες και τους μετέφεραν στον Προφήτη Ηλία της Καλαμπάκας, όπου τους εκτέλεσαν το πρωί της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να σκάψουν τον ομαδικό τους τάφο.

Μαζί με εκείνους που σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό του χωριού, τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας έφτασαν τα 33.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *