Κυρώσεις κατά του Ισραήλ προτείνει ο δανός υπουργός Εξωτερικών

Στην ιστοσελίδα  intifadagr.wordpress.com δημοσιεύεται η είδηση ότι ο δανός υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Λίντεργκααρντ ζήτησε χθες «να ληφθούν νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών των εμπορικών μας σχέσεων με το Ισραήλ», προκειμένου να πιεστεί να κάνει υποχωρήσεις στις συνομιλίες του με τους Παλαιστίνιους. Η εφημερίδα της Δανίας JyllandsPosten αναφέρει ότι ο Λίντεργκααρντ ζήτησε την «επιβολή δανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων στο Ισραήλ» σημειώνοντας ότι οι εμπορικές κυρώσεις είναι «ζωτικές».

 

martin-lidegaard«Αν δεν συμβεί τίποτα στις ειρηνευτικές συνομιλίες αυτή τη φορά και αν δεν δούμε έναν νέο τρόπο ανταπόκρισης από την ισραηλινή πλευρά, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε την πιθανότητα να λάβουμε νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών των εμπορικών μας σχέσεων με το Ισραήλ» δήλωσε. «Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, αλλά πιστεύω ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. οδεύουν προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Λίντεργκααρντ συνέπεσαν με την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα. Η εφημερίδα AlArabiAlJadeed αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο Λίντεργκααρντ σκοπεύει να παρακολουθήσει από κοντά τις εν εξελίξει συνομιλίες μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Στο ίδιο πλαίσιο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Λίντεργκααρντ ταξιδεύει στην Αίγυπτο με προτάσεις, μεταξύ των οποίων ένα σχέδιο για την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη Γάζα και για την άρση της πολιορκίας ώστε να διασφαλιστεί η ελεύθερη κίνηση αγαθών και ανθρώπων από και προς τη Λωρίδα.

Τα σχόλια του Λίντεργκααρντ θεωρούνται πρωτοφανή στη Δανία. Η δανή πρωθυπουργός Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ αρνήθηκε να ασκήσει κριτική στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου που διεξήγαγε στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του Κόκκινο-Πράσινου Κόμματος και μέλος του Κοινοβουλίου της Δανίας Νικολάζ Βίλουμσεν, στήριξε τα σχόλια του Λίντεργκααρντ αποκαλώντας τα «ορθά». Ο Βίλουμσεν δήλωσε ότι αυτό είναι ένα σωστό μέτρο και ότι το κόμμα του θα το υποστήριζε. «Το Ισραήλ πρέπει να καταλάβει τις συνέπειες της καταπάτησης του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Καλούμε τον υπουργό Εξωτερικών να μετουσιώσει τα σχόλιά του σε πράξεις» ανέφερε.

Άλλοι δανοί πολιτικοί ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους για τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών, ενώ άλλοι εναντιώθηκαν σε αυτά και άσκησαν κριτική. Ο επικεφαλής του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Δανίας Λαρς Μπαρφόεντ επέκρινε σφόδρα τα σχόλια του Λίντεργκααρντ και δήλωσε έκπληξη για το γεγονός ότι η πρωθυπουργός παρέμεινε σιωπηλή. Ο Μπαρφόεντ σημείωσε ότι η επιβολή κυρώσεων «στη μοναδική δημοκρατία στην περιοχή είναι λάθος».

Πηγή: intifadagr.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *