Παραβιάσεις της δικονομίας στη δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς

th-purines-tis-fwtias-dikiΕπιδεικνύει τέτοιο πανικό στις τελευταίες συνεδριάσεις ο πρόεδρος του τρομοδικείου Β. Μπάσης, που φτάνει στο σημείο να μη σέβεται δικονομικούς κανόνες, όπως π.χ. τη διάταξη της παρ. 1, εδάφιο β ,του άρθρου 10 του τρομονόμου 2928/2001, που απαγορεύει τη γνωστοποίηση των ονομάτων των δικαστών που μειοψηφούν στις αποφάσεις των τρομοδικείων. Σε προηγούμενη συνεδρίαση απείλησε τη γραμματέα του δικαστηρίου με παραπομπή στο πειθαρχικό και άσκηση ποινικής δίωξης, γιατί υπερασπίστηκε τα εργασιακά της δικαιώματα (αρνήθηκε να διαβάσει το κατηγορητήριο, όπως διατάχθηκε από το τρομοδικείο, μετά από πρόταση του προέδρου, διότι δεν είναι στα καθήκοντά της).

Μετά, ο πρόεδρος τα έβαλε με τους κατηγορούμενους που δεν «προσέρχονται» στις 9 π.μ. στο δικαστήριο, λες και είναι στο χέρι των κρατουμένων να μετάγονται από τις ανδρικές στις γυναικείες φυλακές. Ασε που δεν είναι δυνατόν να έρχονται οι συνήγοροι υπεράσπισης από μακριά στις φυλακές Κορυδαλλού πριν τις 9, ειδικά γι’ αυτό το τρομοδικείο, όταν όλα τα τρομοδικεία ξεκινούν στις 11, ενώ μερικοί συνήγοροι παρίστανται και σε άλλα τρομοδικεία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως και στην προηγούμενη, ο πρόεδρος άρχισε τη διαδικασία χωρίς να έχουν μεταχθεί οι κατηγορούμενοι, παραβιάζοντας έτσι απροκάλυπτα τους δικονομικούς κανόνες. Δεν είχε δήλωση των κατηγορούμενων ότι απέχουν από το δικαστήριο και ότι δεν δέχονται τους συνηγόρους υπεράσπισης. Μόνο μ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσε ο πρόεδρος να διεξάγει τις συνεδριάσεις χωρίς την παρουσία κατηγορούμενων. Μετά από μια διακοπή, το τρομοδικείο επανήλθε στην έδρα και ενώ ακόμη δεν είχαν προσέλθει στην αίθουσα οι κατηγορούμενοι, ο πρόεδρος επεχείρησε να ξεκινήσει τη διαδικασία, την ώρα που ο επικεφαλής της φρουράς τον ενημέρωνε ότι μόλις έφτασαν οι κατηγορούμενοι και σε λίγο θα έρθουν στην αίθουσα. Ο πρόεδρος έκανε σαν να μην άκουσε και ετοιμαζόταν να συνεχίσει τη συνεδρίαση, συζητώντας και αποφασίζοντας για τη μη προσέλευση ενός από τους δύο διορισθέντες συνηγόρους του Α. Τσαβδαρίδη (ο διορισμός έγινε στις 19 Σεπτέμβρη). Τότε ζήτησε το λόγο ο συνήγορος Σπ. Φυτράκης και ανέπτυξε διεξοδικά γιατί δεν μπορεί το δικαστήριο να συνεδριάζει με απουσία των κατηγορούμενων.

Η παρέμβαση ήταν καταλυτική. Ο πρόεδρος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να διακόψει πάλι τη συνεδρίαση. Την ώρα που η έδρα ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, ο επικεφαλής της φρουράς ενημέρωσε τον πρόεδρο για δεύτερη φορά, ότι οι κατηγορούμενοι θα μπουν στην αίθουσα. Φανερά εκνευρισμένος, ο πρόεδρος απάντησε ότι το δικαστήριο διακόπτει και δε θα περιμένει τους κατηγορούμενους. “Οταν έρθουν να μας το πείτε”, συμπλήρωσε μια εφέτης. Ο τρόπος με τον οποίο απάντησε ο πρόεδρος ανέδιδε απαξιωτική συμπεριφορά.

Με την επανάληψη της διαδικασίας, το τρομοδικείο, μετά και από πρόταση της εισαγγελέα Αν. Μασούρα, αποφάσισε να στείλει τα πρακτικά της συνεδρίασης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας για να κάνουν πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του συνηγόρου που διορίστηκε και δεν προσήλθε. Αυτό είναι το δεύτερο κρούσμα παραπομπής δικηγόρου στην Εισαγγελία και στον ΔΣΑ.

Στη συνέχεια, ο Σπ. Φυτράκης υπέβαλε αίτημα οι συνεδριάσεις της Τετάρτης (μέρα επισκεπτήριου για τους κρατούμενους) να αρχίζουν μετά τις 11 π.μ. και τις άλλες μέρες στις 10.30 π.μ. Η επιχειρηματολογία του ήταν πλήρης, ενώ διευκρίνισε ότι προτείνει αυτές τις ώρες πρώτα και κύρια για τους συνηγόρους υπεράσπισης. Η εισαγγελέας συμφώνησε για την ώρα της Τετάρτης, ενώ για τις άλλες συνεδριάσεις πρότεινε τις 10 π.μ. Το τρομοδικείο διέκοψε και όταν επανήλθε ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση: Το δικαστήριο δέχεται εν μέρει, κατά πλειοψηφία, το αίτημα έναρξης της δίκης την ημέρα του επισκεπτηρίου Τετάρτη την 11η π.μ., μειψηφούντος του προέδρου, έχοντος την γνώμη ότι η δίκη πρέπει να αρχίζει στις 9 πμ, και ομοφώνως ως προς τις λοιπές ημέρες συνεδριάσεων ως ώρα έναρξης ορίζει την 9η πμ.

Με την ανακοίνωση ότι μειοψήφισε ο ίδιος, ο πρόεδρος παραβίασε το εδάφιο β της παρ. 1 του άρθρου 10 του τρομονόμου που λέει: «Κατά την προφορική απαγγελία στο ακροατήριο και κατά την κατάρτιση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων, τα ονόματα των δικαστών σε περίπτωση μειοψηφίας παραμένουν μυστικά».

Ευνόητο είναι ότι δεν αναφέρουμε αυτή τη «σκαστή» παραβίαση του νόμου από τον πρόεδρο από διάθεση υπεράσπισης του φασιστοτρομονόμου, αλλά για να αποκαλύψουμε την τακτική του προέδρου. Επειδή φοβάται ότι στις 17 Γενάρη του 2015 θα λήξει το 18μηνο για τους Α. Τσαβδαρίδη και Σ. Μάντυλα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρομοδίκη, θέλει να μεταθέσει την ευθύνη σε τρίτους, μεταξύ των οποίων και οι δύο εφέτες της σύνθεσης. Γνωστοποίησε τη διαφωνία του για να έχει να λέει και θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν στη διάσκεψη που προηγήθηκε γνωστοποίησε στους δύο εφέτες την πρόθεσή του να αποκαλύψει τη διαφωνία του. Αν αυτό συνέβη, αναρωτιόμαστε πώς του το επέτρεψαν.

Εν προκειμένω, όμως, υπάρχει ένα σοβαρότατο ζήτημα ουσίας. Με την εμμονή του να συνυπολογίζει στις κινήσεις του και να εξαρτά τις αποφάσεις του από το πότε λήγει το 18μηνο, ο πρόεδρος καταρρακώνει το περιβόητο τεκμήριο αθωότητας και θεωρεί τους κατηγορούμενους a priori ενόχους, αντιμετωπίζοντάς τους ως πολιτικούς αντιπάλους του καπιταλιστικού συστήματος που πρέπει οπωσδήποτε να καταδικαστούν. Ετσι, η δίκη μετατρέπεται σε διαδικασία διεκπεραίωσης μιας ειλημμένης απόφασης.

Ο πρόεδρος, που εμφανίζεται ως νομιμόφρων και παραπέμπει στο πειθαρχικό τη γραμματέα και δικηγόρους, τι γνώμη έχει για την ενέργειά του αυτή; Αν ήθελε να είναι συνεπής προς την αυστηρότητα που επιδεικνύει προς τους άλλους, θα έπρεπε να ζητήσει την αυτοεξαίρεσή του, μιας και δεν μπορεί να διευθύνει το τρομοδικείο, και την παραπομπή του στο πειθαρχικό. Αν δεν το ζητήσει ο ίδιος, δε θα έπρεπε να το ζητήσουν οι άλλοι δύο εφέτες ή οι συνήγοροι υπεράσπισης ή οι προϊστάμενοί του; Αν παραμείνει, κρίνουμε ότι θα συνεχίσει στο ίδιο στιλ, γεγονός που θα βοηθήσει στην αποκάλυψη των σκοπιμοτήτων αυτής της τρομοδίκης.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη.

Πηγή: http://www.eksegersi.gr

Μία απάντηση στο “Παραβιάσεις της δικονομίας στη δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *