Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του αγώνα των απεργών πείνας μεταναστών

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα που είχε ο σκληρός και μακρόχρονος αγώνας των μεταναστών πείνας παρουσιάζουν σήμερα δυο βδομαδιάτικες εφημερίδες.
«Σημαντική νίκη η δικαίωση των 300 μεταναστών» τιτλοφορεί το άρθρο του ο «Δρόμος της Αριστεράς» που στον υπότιτλο του σημειώνει: «Η πίστη στον αγώνα και η αλληλεγγύη μπορούν να κάμψουν την αυταρχική κυβέρνηση».
Απ’ την πλευρά της η «Κόντρα» κυκλοφορεί πρωτοσέλιδα με τίτλο «Ο αγώνας δεν τελείωσε. Οι κυβερνητικοί απατεώνες αθετούν τη συμφωνία με τους απεργούς πείνας».

Πριν τα δούμε αναλυτικά αυτά τα δημοσιεύματα και αφού προσθέσουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε ανάρτηση με τις δικές μας εκτιμήσεις να προσθέσουμε πώς παρουσίασαν την λήξη της απεργίας πείνας δυο άλλες εφημερίδες. Για «Δικαίωση του αγώνα των μεταναστών εργατών» έκανε λόγο η «Αυγή» για να τονίσει ο «Ριζοσπάστης» ότι «Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τους δώσει “καθεστώς ανοχής” αορίστου χρόνου με δικαίωμα στην εργασία και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων».

Ερχόμαστε τώρα και παραθέτουμε το άρθρο από τον «Δρόμο της Αριστεράς» που υπογράφει ο Λεωνίδας Σακλαμπάνης:

Σημαντική νίκη η δικαίωση των 300 μεταναστών  
Η πίστη στον αγώνα και η αλληλεγγύη μπορούν να κάμψουν την αυταρχική κυβέρνηση.

 Ανάμεσα στο «άσυλο της Νομικής» και το «τελεσίγραφο των 15 ημερών στην Υπατία», τη «βόμβα λοιμώξεων» και την απόπειρα εισβολής του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους εκβιασμούς στα νοσοκομεία και την παρουσία ασφαλιτών, το κρύο και το χιόνι, την τρομοκρατία μέσω της απέλασης, τους γιατρούς – πιόνια της εξουσίας, την εισαγγελία των Αθηνών, τη σύλληψη δύο φοιτητριών αλληλέγγυων, την προπαγάνδα των ΜΜΕ και της πανικόβλητης κυβέρνησης, οι απεργοί πείνας δεν κάμφθηκαν, δεν δείλιασαν και έδειξαν πως χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται ποτέ!

Έπειτα από 44 ημέρες απεργίας πείνας, σε έναν μεγάλο αγώνα διεθνούς κλίμακας και εμβέλειας, οι 300 εργάτες μετανάστες της Υπατίας και του Εργατικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης δικαιώθηκαν, το απόγευμα της Τετάρτης. Η νέα συνάντηση στα γραφεία της ΓΣΕΕ με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Παπουτσής, Λοβέρδος, Νταλάρα) κατέληξε σε συμφωνία, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών, δίνοντας τέλος στη μεγαλύτερη θυσία που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, αυτή της ίδιας του της ζωής.

Γεμάτος συγκίνηση, ένας εκ των εκπροσώπων των απεργών πείνας, ο ΑμπντούλΧατζί, στο πλημμυρισμένο από κόσμο κτίριο της Υπατίας έκανε λόγο για «νίκη όλης της εργατικής τάξης», δίνοντας το έναυσμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τους πρώτους πανηγυρισμούς απέναντι σε μια κυβέρνηση που, λίγες ώρες πριν και για όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έδειχνε άκαμπτη σε σημείο εκδίκησης απέναντι σε όποιον αγωνίζεται.

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν πρωτόγνωρες από τους σκελετωμένους από την πείνα απεργούς πείνας και τον αλληλέγγυο κόσμο: δάκρυα χαράς, τραγούδια, χοροί, φωνές, συνθήματα, αγκαλιές, ένα κλίμα αλληλεγγύης, που πρέπει να αποτυπωθεί σε όλη την εργατική τάξη και που μπορεί να αποτελέσει οδηγό στις (ακόμη πιο) δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι φανερό πως αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, απόρροια της επιμονής των εργατών μεταναστών και του κύματος της αλληλεγγύης που διογκωνόταν συνεχώς. Μπορεί ο υπουργός Εσωτερικών, μία ημέρα μετά, να πήρε σβάρνα τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες, για να αποδείξει πως η κυβέρνηση δεν άλλαξε τα όσα έλεγε τα προηγούμενα 24ωρα, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει -εφόσον υλοποιήσει φυσικά όσα συμφωνήθηκαν.

Επί της ουσίας, όμως, και πίσω από την προπαγάνδα, ο Ραγκούσης βρέθηκε στη γωνία. Από τη μία πλευρά, ο αγώνας μέχρι τέλους των απεργών πείνας και, από την άλλη, οι εσωκομματικές κόντρες στο ΠΑΣΟΚ, ανάγκασαν τον ίδιο σε ένα πισωγύρισμα, που η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση της τρόικας και της καταστολής δεν έχει αναγκαστεί να επαναλάβει.

Τα σημεία της συμφωνίας

Η σημαντική νίκη των απεργών πείνας παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τον αγώνα που έδωσαν οι ίδιοι, αφού η συμφωνία που επιτεύχθηκε αφορά όχι μόνο τους ίδιους, αλλά και χιλιάδες άλλους μετανάστες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως την ίδια ημέρα (Τετάρτη), για πρώτη φορά άνοιξε ο διάλογος για την αλλαγή της ευρωπαϊκής οδηγίας Δουβλίνου, που φυλακίζει επί της ουσίας τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα. Οι 300 θα υπαχθούν στο εξάμηνο «καθεστώς ανοχής», το οποίο θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες -μία διαδικασία που θα διεκπεραιώνουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Κυβερνητική δέσμευση για το δικαίωμα στην εργασία, η οποία θα επιτευχθεί για όλους όσοι υπάγονται στο «καθεστώς ανοχής» με άμεση έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Μείωση του προαπαιτούμενου χρόνου διαμονής από τα 12, που είναι σήμερα, στα 8 χρόνια για τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αίτηση άδειας παραμονής. Μείωση των απαραίτητων ενσήμων σε 120 από 200, που είναι σήμερα, για την ανανέωση των αδειών παραμονής. Δυνατότητα να ταξιδεύουν στις χώρες τους για «ανθρωπιστικούς λόγους» μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση, όπου θα τους δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παραμένουν στην Υπατία

Με ζεστή σούπα και τσάι με μέλι επανέρχονται σταδιακά στη σίτιση οι πρώην πλέον απεργοί πείνας που βρίσκονται σε Αθήνα και θεσσαλονίκη. Οι ίδιοι δήλωσαν, από την αρχή της συμφωνίας, πως θα παραμείνουν στο κτίριο της Πατησίων και του Εργατικού Κέντρου μέχρι να επιστρέψουν οι 82 μετανάστες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, από όπου θα αποχωρήσουν όλοι μαζί. Η διαδικασία της επανασίτισης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο οργανισμός δεν είναι έτοιμος μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να δεχτεί κανονική τροφή, οπότε, σύμφωνα με την ιατρική εκτίμηση, από την Τρίτη θα μπορούν οι απεργοί πείνας να σιτιστούν κανονικά, εφόσον φυσικά δεν παρουσιάσουν κάποια διαταραχή.

Ελπίδα για όλη την κοινωνία

«Η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη», σημειώνει στην ανακοίνωση της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών πείνας για 44 ημέρες: «Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης, να ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των 300 μεταναστών απεργών πείνας, απέδειξε ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται.
Επίσης, έδειξε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου δεν είναι ανίκητη. Το άκαμπτο αγωνιστικό φρόνημα και η πλατιά κοινωνική αλληλεγγύη μπορούν να φέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα».

Ερχόμαστε τώρα να δούμε την διαφορετική προσέγγιση που κάνει για το ίδιο θέμα η εφημερίδα “Κόντρα”. Εκτός από το κείμενο της “Οι κυβερνητικοί απατεώνες αθετούν την συμφωνία με τους απεργούς πείνας” στο κύριο άρθρο της γράφει:

Συνεχίζεται

Ενας αγώνας τελειώνει με νίκη ή με ήττα ή με ενδιάμεσο συμβιβασμό. Σε κάθε περίπτωση τελειώνει όταν το αποτέλεσμα είναι σαφές και καταγεγραμμένο από τα μέρη. Δεν είναι λίγες οι φορές που υπαναχωρήσεις από τα συμφωνηθέντα έχουν οδπγήαει σε νέους γύρους αγώνα,

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (Παρακευή πρωί) αυτή η τελευταία προοπτική είναι η πλέον ορατή για τον αγώνα των 300 απεργών πείνας μεταναστών, καθώς η κυβέρνηση των πολιτικών απατεώνων του ΠΑΣΟΚ υπαναχωρεί απ’ αυτά που 4 υπουργοί της συμφώνησαν με την αντιπροσωπεία των απεργών πείνας, αργά το απόγευμα της Τετάρτης.

Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία, ο Ραγκούσης, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επίθεση που δέχτηκε από τη δεξιά και την ακροδεξιά αλλά στην ουσία θέλοντας να βγει αυτός ως ο πιο ακροδεξιός όλων, εμφανίστηκε στη Βουλή λέγοντας πως τίποτα απ’ όσα ανακοινώθηκαν δεν ισχύει, αλλά η κυβέρνηση νίκησε κατά κράτος τους απεργούς πείνας, αναγκάζοντας τους να δεχτούν αυτό που από την αρχή τους είχε προτείνει, δηλαδή του καθεστώτος “υπό ανοχήν”, όπως ακριβώς περιγράφεται στο νόμο. Τα ίδια επανέλαβε και σε διαδοχικές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του εμφανίσεις, συνεπικουρούμενος από τη Νταλάρα.

Οσοι έσπευσαν ν’ αποδώσουν αυτές τις δηλώσεις σε επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης  σηκώνοντας αδιάφορα τους ώμους, όσοι πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, αναζητώντας νίκες στον αέρα και όχι στο έδαφος, διευκολύνουν την κυβέρνηση να κάνει πράξη την υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της και σκάβουν το λάκο των απεργών πείνας, που επί ενάμιση μήνα έδωσαν έναν ηρωικό αγώνα μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι απεργοί πείνας δεν πρέπει να φύγουν από την Αθήνα με μια συμφωνία στον αέρα, χωρίς κανένα
υλικό περιεχόμενο. Οι απεργοί πείνας πρέπει να φύγουν από την Αθήνα με τα συμφωνηθέντα υλοποιημένα. Αν εγκαταλείψουν το μετερίζι του αγώνα και περιμένουν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων σε κάποιο αόριστο μέλλον, δεν θα τα δουν ποτέ και θ’ αναγκάζονται να τρέχουν σε αστυνομικά τμήματα και άλλες κρατικές αρχές, να ξοδεύονται σε δικηγόρους και παρατρεχάμενους, χωρίς να βρίσκουν λύση.

Ο αγώνας δεν τέλειωσε. Αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει άμεσα τα συμφωνηθέντα, όπως ακριβώς συμφωνήθηκαν ανάμεσα σ’ αυτή και την αντιπροσωπεία των απεργών πείνας οι απεργοί πρέπει να ανασυγκροτηθούν άμεσα και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Γιατί αυτοί τίμησαν την υπογραφή τους.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έχει υποχρέωση να κινηθεί άμεσα στην ίδια κατεύθυνση, στηρίζοντας τον αγώνα των απεργών πείνας, γιατί ήταν και η ίδια δι’ αντιπροσώπου της, παρούσα στη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία, Αν παραιτηθεί απ’αυτό το καθήκον, θα είναι συνένοχη στο πισώπλατο χτύπημα κατά των απεργών πείνας μεταναστών.

Μία απάντηση στο “Εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του αγώνα των απεργών πείνας μεταναστών”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *