ΕΛΕ. Ένα βήμα μπρος ή κατρακύλα στον γκρεμό

Αλιεύσαμε στο “Αριστερό Βήμα” ένα ενδιαφέρον άρθρο – και πάλι καλά που το “Αριστερό Βήμα” το δημοσίευσε (έστω και για “ξεκάρφωμα”), καθώς κριτικάρει (και κατά τη γνώμη μου έχει δίκιο σε αυτά που λέει), την ΕΛΕ, την οποία το “Αριστερό Βήμα” προωθεί.

Η ΕΛΕ φαίνεται να κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελεί πισωγύρισμα από το αίτημα της στάσης πληρωμών, όπως σωστά παρατηρεί και ο συντάκτης του άρθρου:


ΕΛΕ. Ένα βήμα μπρος ή κατρακύλα στον γκρεμό

Στην αρχή, όταν πρωτοδιατυπώθηκε η πρόταση για την δημιουργία της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους, φάνηκε εκ πρώτης όψεως ότι μπορούσε να αφορά και ζητήματα τακτικής. Αφορά δηλαδή την ανάγκη κατανόησης, από την μεριά της εργατικής τάξης, αλλά και ευρύτερων στρωμάτων που πλήττονται από την λαίλαπα της επίθεσης της ελληνικής κυβέρνησης, του προβλήματος του χρέους και πώς αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα. Και όσο η άποψη αυτή εκπορευόταν από κύκλους αστών οικονομολόγων ή μικροαστικά καθηγητικά μαυσωλεία δεν είχε και τόσο μεγάλη σημασία. Όταν όμως αυτό αρχίζει να γίνεται έμμονη ιδέα σε μαρξιστικούς κύκλους και οργανώσεις το ζήτημα παίρνει άλλο χαρακτήρα.

Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς μια σειρά οργανώσεις, που μέχρι χθες υπεράσπιζαν με πάθος την άρνηση πληρωμής του χρέους, υποχώρησαν σήμερα στην προώθηση μιας αμφισβητούμενης υπόθεσης όπως είναι η ΕΛΕ. Τι συμβαίνει; Γιατί όλα αυτά τα ζικ-ζακ και οι απότομες στροφές στις πολιτικές θέσεις, οι οποίες αντί να ξεκαθαρίζουν προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση στους οπαδούς τους;

Τίποτε, όμως, δεν είναι παράξενο. Φαίνεται πως όπως στην αρχή μπήκαν χωρίς κατανόηση στο ζήτημα της υπεράσπισης της άρνησης πληρωμής χρέους, έτσι και σήμερα προσπαθούν να μας πείσουν να προπαγανδίσουμε μια θέση χωρίς καν να μπαίνουν στο κόπο να εξηγήσουν αν αυτό αφορά ζητήματα τακτικής η στρατηγικής. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να καταλάβουμε μόνοι μας τι συμβαίνει.

Το μονοσέλιδο που κυκλοφόρησαν λίγο καιρό πριν ξεκινήσουν την προσπάθεια για τη δημιουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου, θα μας βοηθήσει για μια προσέγγιση.

Στην πρώτη παράγραφο παίρνουμε μια ιδέα. Γράφουν: «η τρέχουσα πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους έχει επιφέρει μεγάλο κοινωνικό κόστος στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια ο ελληνικός λαός έχει δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσει πλήρη πληροφόρηση όσον αφορά το χρέος που είναι δημόσιο, η εγγυημένο από το κράτος».

Εδώ το ζήτημα τακτικής είναι φανερό, κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει. Όσο μεγαλώνει το «κοινωνικό κόστος» τόσο περισσότερες μάζες, από όλες τις κοινωνικές τάξεις που πλήττονται από τα μέτρα, θα μπαίνουν στον αγώνα, με το δημοκρατικό δικαίωμα να απαιτήσουν να μάθουν πως δημιουργήθηκε αυτό το χρέος. Είναι όμως έτσι;

Για να το καταλάβουμε πρέπει να παραθέσουμε τη δεύτερη παράγραφο ολόκληρη.

«Ο σκοπός της ΕΛΕ θα είναι η εξακρίβωση των αιτίων του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και η χρήση των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της η ΕΛΕ θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχτεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές. Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους, επιτρέποντας παράλληλα στη χώρα να διαπραγματευτεί καλύτερα με τους πιστωτές της. Τέλος η ΕΛΕ θα επιχειρήσει να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους».

Εδώ πια είναι φανερό! Η τακτική υποχώρησε σε στρατηγική και μαζί με αυτήν η ιδεολογία κατρακύλησε στην υπεράσπιση της αστικής οικονομίας και κατ’ επέκταση στην υπεράσπιση της αστικής ιδεολογίας. Το χρέος υπάρχει! Πρέπει να το αναγνωρίσουμε! Θα πρέπει απλώς να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το βάρος του. Αρκεί να εξακριβωθούν τα αίτιά του έτσι ώστε να μπορέσουμε, με κατάλληλες προτάσεις, να το αντιμετωπίσουμε. Η ΕΛΕ μπορεί να μας συνδράμει έτσι ώστε να διαπραγματευτούμε καλύτερα με τους πιστωτές μας.
Θαυμάσιος προβληματισμός! Ποιος μπορεί να μας εξηγήσει, όμως, πού διαφέρει αυτή η προβληματική από τις φωνές μερίδας αστών, αλλά και αστών οικονομολόγων τύπου Βεργόπουλου που διαφωνούν με την πολική του ΓΑΠ; Πού διαφέρει αυτός ο προβληματισμός από τις παροτρύνσεις – προτάσεις ρεφορμιστών, τύπου Δραγασάκη ή Μηλιού, περί δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους μέσω αναδιαπραγμάτευσης?

Αλήθεια η κρίση χρέους που μαστίζει σήμερα την καρδιά του ανεπτυγμένου καπιταλισμού πρέπει να αντιμετωπιστεί με έλεγχο, έστω και δημόσιο, επειδή επιφέρει «μεγάλο κοινωνικό κόστος» στους λαούς του; Η επόμενη παράγραφος δεν μας βοηθάει και πολύ για να καταλάβουμε. Μένει μόνο στις διαπιστώσεις γεγονότων και όχι στην ανάλυση των αιτίων.
Η πραγματικότητα είναι ότι ναι! Όσα «μέτρα» και αν παρθούν δεν θα «καταφέρουν να καθησυχάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ούτε τα «επιτόκια δανεισμού θα πέσουν», γιατί το πρόβλημα είναι ακριβώς εκεί. Είναι στις χρηματοπιστωτικές αγορές που δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς στο τεράστιο πλεόνασμα πλασματικού χρήματος που απομυζεί κάθε ικμάδα από το σύστημα και αφαιρεί κάθε δυνατότητα παραγωγικής ανάπτυξης. Η ανάγκη κερδοφορίας αυτού του τέρατος σπρώχνει λαούς ολόκληρους στον όλεθρο, αναγκάζοντάς τους να καταθέτουν στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους, το σύνολο της παραγωγικής τους δύναμης μαζί με το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους. Και αυτό γίνεται αδιαφορώντας αν αυτό τους οδηγεί στην καταστροφή. Αδιαφορώντας ακόμα αν με αυτό τον τρόπο συμπαρασύρει, μέσω της ύφεσης, και τον εαυτό του στον γκρεμό. Η κρίση χρέους εκδηλώνεται σήμερα για άλλη μια φορά, σε ένα πολύ μεγαλύτερο επίπεδο, σαν μια κρίση πλεονάσματος κεφαλαίου που συνυπάρχει με όλο και μεγαλύτερο πλεόνασμα εργασίας. Όσο αυτά τα δύο δεν μπορούν να συνδυαστούν στην παραγωγή τόσο τα δεινά και το « κοινωνικό κόστος» θα μεγαλώνει. Το δίλημμα που μπαίνει στην εποχή μας είναι για άλλη μια φορά ξεκάθαρο. Ή το πλεονασματικό κεφάλαιο θα καταστρέψει την εργασία και τις παραγωγικές δυνάμεις ή η εργασία θα διαγράψει το κεφάλαιο. Όλοι οι άλλοι δρόμοι οδηγούν απλώς την κοινωνία σε αυταπάτες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στην εποχή μας δεν χρειάζονται τακτικές, ίσα- ίσα μάλιστα. Την εποχή που τα οράματα της εργατικής τάξης έχουν καταρρεύσει, οι αστικοδημοκρατικές αυταπάτες της δεν έχουν ξεπεραστεί και οι ηγεσίες της είναι διαβρωμένες απ’ το ρεφορμισμό, τα ζητήματα τακτικής είναι κυρίαρχα. Η υπεράσπιση όλων των αστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων της που σήμερα καταπατούνται βάναυσα από το κεφάλαιο δεν μπαίνει καν σε συζήτηση. Από αυτό όμως, μέχρι το να ελπίζουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα, πληρώνοντας οποιοδήποτε τμήμα του χρέους αποφασίσει η ΕΛΕ, μπορεί να ξαναμπούμε στις αγκάλες της ανάπτυξης, τότε ναι, καλλιεργούμε αυταπάτες.

Χαρακτηριστικό αυτής της σύγχυσης είναι η προ τελευταία παράγραφος του φυλλαδίου. Αναφέρει συγκεκριμένα.

«Για να επιτύχει το στόχο της η ΕΛΕ θα πρέπει να έχει πλήρη πρόσβαση στις συμβάσεις δημόσιου χρέους των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων ομολόγων, αλλά και διμερούς, πολυμερούς, ή άλλης μορφής χρέους και κρατικών υποχρεώσεων. Θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες αρμοδιότητες για να απαιτεί σχετικά έγγραφα, να καλεί δημόσιους λειτουργούς σε κατάθεση και να εξετάζει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα πρέπει τέλος, να της δοθεί επαρκές χρονικό διάστημα για να μελετήσει τις συμβάσεις και να εξάγει το πόρισμα της»

Λαμπρά!!! Μόνο που ορισμένα ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση αναφύονται αυτονόητα απ’ όλη αυτή την καθηκοντολογία της ΕΛΕ.

Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η κυβέρνηση του ΓΑΠ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ίδρυση μιας τέτοιας επιτροπής. Πιστεύω ούτε καμία άλλη κυβέρνηση που δεν θα αισθάνεται την καυτή ανάσα του κινήματος στο σβέρκο της. Άρα συμπερασματικά μόνο μια κυβέρνηση με πιεστική εντολή από μια εξεγερμένη κοινωνία που απαιτεί δικαιοσύνη μπορεί να τη δημιουργήσει. Και προς θεού μην νομισθεί εδώ ότι μιλάμε για μια επαναστατική κυβέρνηση, αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί και κάτω από μια αμιγώς αστική κυβέρνηση. Μια απάντηση σ’ αυτό είναι αναγκαία.
Ερώτημα δεύτερο. Πόσος χρόνος πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί η επιτροπή για να πραγματοποιήσει όλον αυτό τον άθλο των καθηκόντων της, ένα, δύο, τρία η και περισσότερα χρόνια; Και επειδή η απάντηση δεν είναι εύκολη, προκύπτει αμέσως το τρίτο ερώτημα.
Μέχρι η επιτροπή να βγάλει το πόρισμά της, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τα χρέη μας; Οι πιστωτές μας θα έχουν την υπομονή να περιμένουν ή θα μας πιέζουν αφόρητα για την αποπληρωμή τους; Και αν ναι, θα κάνουμε στάση πληρωμών περιμένοντας να βγει η απόφαση;

Ερώτημα τέταρτο. Μετά το πόρισμα της ΕΛΕ, και με όποιο ποσό αποφασίσει αυτή ότι πρέπει να πληρώσουμε επειδή δεν είναι απεχθές, με ποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορέσουμε να κάνουμε «διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας» για να το αποπληρώσουμε; Και μην αρχίσουμε εδώ να βυζαντινολογούμε ότι, παράδειγμα, με τόσο ποσοστό ανάπτυξης, θα έχουμε τόσο ποσοστό πλεονάσματος, γιατί τότε πρέπει να μας εξηγήσουν πώς και σε πόσο χρόνο θα πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη.
Τέλος και με βάση όλα τα παραπάνω, προκύπτει όχι μόνο ερώτημα, αλλά και απορία ταυτόχρονα. Γιατί θα πρέπει να πέσουμε σε όλο αυτό τον τακτικισμό; Γιατί δεν μπορούμε να προπαγανδίζουμε στην εργατική τάξη και στην κοινωνία γενικότερα την άρνηση πληρωμής του χρέους, αλλά να την οδηγούμε να ψάχνει να βρει ποιο είναι το επαχθές; Αν αυτό δεν είναι οπισθοχώρηση τότε τι είναι; Η δικαιολογία ότι αυτό χρησιμοποιείται σαν σκαλοπάτι για την ανάπτυξη της συνείδησης της εργατικής τάξης μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει, όταν κινήματα όπως το “Δεν πληρώνω δεν πληρώνω” ξεφυτρώνουν παντού σαν ραπανάκια.

Όσοι προτείνουν τέτοιες προπαγανδιστικές τακτικές πιστεύοντας ότι η εργατική τάξη είναι συγχυσμένη ας κοιτάξουν το καθρέπτη τους. Δεν θα απογοητευτούν γιατί στο πρόσωπο τους θα γνωρίσουν το μέγεθος της σύγχυσης της εργατικής τάξης. Όσες αυταπάτες έχει η εργατική τάξη πιστεύοντας ότι το σύστημα έχει μέλλον, άλλες τόσες αυταπάτες έχουν και αυτοί που της προτείνουν να βρει το επαχθές χρέος, να το σβήσει και να πληρώσει το υπόλοιπο, γιατί πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός έχει τη δυνατότητα σήμερα να αναπτύξει παραπέρα της παραγωγικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμα πιο πίσω και απ’ τον Κέινς, όταν έλεγε ότι είναι προτιμότερο να φτωχύνουν εκατό τραπεζίτες, παρά εκατό εκατομμύρια πληθυσμού.

Και “για να γελάσουμε και λίγο” (με τα χάλια και την παρακμή ενός λαού που έχει αγωνιστική παράδοση), ένα σύντομο βιντεάκι από την Ελληνοφρένεια για την 25η Μαρτίου:

12 απαντήσεις στο “ΕΛΕ. Ένα βήμα μπρος ή κατρακύλα στον γκρεμό”

  1. Καλά τα λες. Δεν υπάρχει και μεγάλη αξιοπιστία από τις εξεταστικές και θα τις κάνουν "ανεξάρτητοι οικονομολόγοι" και "προσωπικότητες" για να "δέσει το γλυκό".

    Λογικά δεν θα θέλαμε καμία ΕΠΙΤΡΟΠΗ αν προηγουμένως δεν δωθούν κάποιες εξηγήσεις σε ερωτήσεις όπως π.χ. του σχολίου της 12 Μαρτίου 2011 10:14 μ.μ.

    Αν δεν δωθούν κάποιες συγκεκριμμένες απαντήσεις
    σημαίνει πως πιθανόν κάποιοι αρχίζουν να δέχονται μεγάλο μέρος από το χρέος και ας φορούν αντιμνημονιακό μανδύα..

  2. Ρε παιδια δε μιλάμε για εξεταστική επιτροπή της βουλής!

    Η πρόταση αφορά ανεξάρτητες προσωπικότητες με κύρος απο όλο τον κόσμο!

    Αυτοί θα τη συγκροτήσουν, όχι τα ντόπια συμφέροντα!

    Και μόνο η άρνησή τους να δώσουν πρόσβαση στις πληροφορίες για το στο διάολο χρωστάμε τους ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙ στα μάτια του κόσμου και ΔΙΚΑΙΟΣ μάλιστα!

    Η πρόταση Σακοράφα και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στο σωστό δρόμο κατα τη γνώμη μου.

    Ασε την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική στη βουλή..

    ΔΕ θέλουμε τέτοια επιτροπή!

    Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ως προς τον ανεξάρτητο χαρακτήρα των μελών της επιτροπής τότε θα πρέπει και να μας εξηγήσει και γιατί.. άν μπορεί δηλαδή!

  3. o.s.Υπάρχουν κάποια ερωτήματα σχετικά με την συμμετοχή σε Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου(ΕΛΕ)

    1) Το δημόσιο χρέος αποτελείται συντριπτικά από ανώνυμα κρατικά ομόλογα ελεύθερα διαπραγματεύσιμα στις διεθνείς αγορές. Άρα δύσκολο να βρεθούν πόσο μάλλον να ελεγχθούν. Το μόνο που μπορεί να ελέγξει κανείς είναι εάν αν έγιναν τυπικά και με τον νόμο οι δημοπρασίες, αν οι μεσολαβήσεις των οίκων τραπεζών ήταν καταχρηστικές ή όχι. Αυτό αληθεύει ή όχι;

    2) Τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια των κρατικών υπηρεσιών. Πως μπορέσει να επιτευχθεί η αξιόπιστη και συνολική απόδοση των στοιχείων από τους κρατικούς λειτουργούς; Πως διασφαλίζει η επιτροπή το ότι θα της δοθούν πλήρη και αξιόπιστα στοιχεία;

    3) Ποιοι θα είναι η της επιτροπής που θα κάνουν τον έλεγχο; Επιτροπή «σοφών»; Δηλαδή από τα “πάνω” και όχι από τα “κάτω”; ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ; Και κυρίως: Τα μέλη της επιτροπής σε ποιους θα δίνουν λογαριασμό; Στο κόμμα τους; Στην εργατική τάξη; Στα Πανεπιστήμιά τους; Πως διασφαλίζεται ότι δεν θα βγουν πολλά πορίσματα;

    4) Πως καθορίζεται το νόμιμο χρέος; Aν υπάρχουν πανωτόκια δηλαδή αν ένα ομόλογο έχει πληρωθεί δύο και πάνω φορές θεωρείται νόμιμο ή παράνομο;

    5) Τι διδάσκει η διεθνής εμπειρία από τέτοιου είδους πρακτικές; Π.χ. από παρόμοιες επιτροπές που έγιναν πριν χρόνια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής;

    Αυτά τα απλά ερωτήματα χρειάζεται να απαντηθούν συγκεκριμένα. Διαφορετικά η ΕΛΕ δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από ένα χάσιμο χρόνου στην καλύτερη και στην αποδοχή απαράδεχτων απαιτήσεων ξένων και ντόπιων δανειστών στην χειρότερη.

  4. Επειδή βγαίνει διαδικτυακά την ίδια μέρα το φύλλο και το έψαξα και δεν υπήρχε αυτό το κείμενο.

  5. Το διάβασα στο σημερινό Ριζοσπάστη στις τελευταίες σελίδες σήμερα το πρωί.
    Δε νομίζω να βγάζουν διαδικτυακά το φύλο της ημέρας.
    Μπορείς να πας να το αγοράσεις και να το διαβάσεις, δε σου λέω ψέμματα.

  6. Χωρίς συνεργασία όλων των κομμμάτων της
    αριστεράς και κοινές δράσεις,δεν μπορούμε
    να κάνουμε ούτε βήμα.
    Αν δεν μπουν κοινοί στόχοι που να μπορεί
    το όποιο λαϊκό κίνημα να τους υπερασπιστεί,και να παλαίψει για αυτούς
    μην περιμένετε καμιά έξοδο από την κρίση
    του κεφαλαίου και καμιά επανάσταση.

  7. Σήμερα το διάβασα αυτούσιο το άρθρο αυτό στο Ριζοσπάστη!

    Να κρατήσει το κάθε αριστερό κόμμα την ταυτότητά του, δε λέω, αλλά να συνεργαστεί με άλλα όπου μπορεί έστω και αν δεν εξυπηρετούνται οι τελικοί στόχοι του καθενός!

    Θα το χάσουμε το παιχνίδι στο τέλος σας το λέω !

    Ο κόσμος έχει απλοϊκή σκέψη, του χουν κάνει το μυαλό σκατά!

    Μιλήστε απλά και υπεύθυνα να σας καταλαβαίνουν..εξηγήστε λέξεις, έννοιες… συνεργασία όπου γίνετε να πάρει καμιά ανάσα, γιατί στο τέλος θα πιστέψει ότι τίποτα δε γίνετε και μετά ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

  8. Στο εκουαδόρ έγινε εξέγερση και μετά εκλογές που ανέβηκε μια συγκεριμένη συμμαχία που κατάφερε, μέσω αυτής της επιτροπής, να αποκαλύψει και να μειώσει το χρέος.
    Αφού είναι τόσο δυνατοί γιατί να σου δώσουν πρόσβαση στα αρχεία που απαιτούνται για να αποκαλυφθεί το από που προέρχεται το χρέος?
    Και ας πούμε τα εργασιακά μέτρα τι σχέση έχουν με το χρέος?
    Και αυτή η κριτική δεν είναι του κκε.

  9. Πολύ βολικά σου ξέφυγε η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΧΡΕΟΥΣ!!!

    Στο Εκουαδόρ, ανακάλυψαν ότι το 70% του χρέους ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΟ και το διέγραψαν!!!!
    Το αντίστοιχο Ελληνικό είναι μακράν περισσότερο!!!

    ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΛΑ ΒΛΑΜΜΕΝΕ!

    Και επειδή σου διέφυγε, η αστική τάξη είναι σε ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΟΛΟ και έχει δύναμη!
    ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε άλμα (να το κάνουμε αν μπορούμε δε λέω), οπότε κάνουμε μικρά βήματα συνυπολογίζοντας και τον εχθρό!

    Με την ΕΛΕ θα χάσουν τη νομιμοποίηση να ζητούν ΟΛΑ αυτά τα ποσά και όχι μόνο, οπότε υπάρχει κέρδος για την εργατική τάξη και το λαό!

    Κάτι τέτοιες μαλακίες ακούν από το ΚΚΕ και τρελαίνομαι!

    Δηλαδή ΤΙ ΦΑΝΤΑΣΤΗΚΕΣ! Ότι θα αφήσουν να κάνεις τα επόμενα σοβιέτ στην καρδιά της Ευρώπης? ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ!?!?!?

    Την τελευταία φορά που τους απείλησες βγάλαν τα όπλα και γάζωναν το πλήθος που έκανε πορεία!
    Νομίζεις θα μασήσουν? Πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μικρά μικρά βήματα προς το στόχο και όχι να λέμε στον κόσμο, ή ΟΛΑ ή ΤΙΠΟΤΑ! Γιατί στο τέλος θα πάρουν ΣΙΓΟΥΡΑ το τίποτα .. είναι ακόμη ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *