Nέα πανευρωπαϊκή καμπάνια απαγόρευσης του κυανίου στη μεταλλουργία

Να μπει τέλος στα τοξικά μεταλλεία στην Ευρώπη!

logo-rgb-011 Τα μεγάλης κλίμακας, επιφανειακά μεταλλεία χρυσού open-pit αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που οι πολίτες της ΕΕ γενικά δεν γνωρίζουν, αλλά τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα πρέπει να προέλθουν από κάπου. Η σύγχρονη εξόρυξη ακρωτηριάζει το περιβάλλον, προκαλεί μακροχρόνια ρύπανση, χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών όπως το κυάνιο και συχνά εκτοπίζει ολόκληρες κοινότητες.

Είμαστε ένας ευρωπαϊκός συνασπισμός από ΜΚΟ, ομάδες πρωτοβουλίας και κοινότητες από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Τουρκία. Έχουμε ενωθεί για να πολεμήσουμε τα τοξικά μεταλλεία και την εξόρυξη με βάση το κυάνιο στην Ευρώπη.

Πολλοί από εμάς ζουν σε περιοχές που απειλούνται από τέτοια τοξικά μεταλλεία. Εκτός από το να συζητάμε για την κοινή μας απειλή, προτείνουμε μια κοινή λύση. Από τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε ότι η εξόρυξη με βάση το κυάνιο επηρεάζει το περιβάλλον και τους ανθρώπους τόσο κοντά όσο και μακριά, πολύ μακριά. Από τα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο, γνωρίζουμε επίσης ότι όταν οι άνθρωποι ενώνονται, κερδίζουν. Αυτό είναι που συνέβη πρόσφατα στη Σλοβακία, όπου η εξόρυξη με βάση το κυάνιο απαγορεύτηκε.

Τον Αύγουστο 2014 ξεκινήσαμε στη Rosia Montana / Ρουμανία μια κοινή εκστρατεία για την απαγόρευση της εξόρυξης με τη χρήση κυανίου στην Ευρώπη. Το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση της εξόρυξης με βάση το κυάνιο, λόγω των συντριπτικών κίνδυνων από αυτή την τεχνολογία για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Θέλουμε να κάνουμε αυτή την ψήφο πραγματικότητα, ζητώντας από τον κ Karmenu Vella, τον υποψήφιο Επίτροπο για το περιβάλλον, να εφαρμόσει το ψήφισμα και να ενεργήσει σύμφωνα με αυτό!

Γνωρίζουμε ότι η σύγχρονη βιομηχανική εξόρυξη είναι μια επικίνδυνη χημική διεργασία που δεν παράγει πλούτο, αλλά οδηγεί σε ρύπανση, φτώχεια και εξάρτηση. Γνωρίζουμε επίσης ότι ξεριζώνει ανθρώπους και κοινότητες.

Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποτελείται από δυνατές και υγιείς κοινότητες με πολίτες που είναι σίγουροι για το παρόν και το μέλλον.

Γνωρίζουμε ότι οι εξορύξεις και το κυάνιο συνδέονται με διαφθορά και με πολιτικές αποφάσεις που επιβάλλονται από πάνω.

Πιστεύουμε ότι μια πραγματική δημοκρατία ευδοκιμεί όταν οι ιθύνοντες εργάζονται για τους ανθρώπους και όχι για την εξουσία και το κέρδος.

Αρνούμαστε να δεχθούμε ότι μια χημική ουσία τόσο δηλητηριώδης όσο το κυάνιο επιτρέπεται ακόμα να χρησιμοποιείται σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες στην εξόρυξη σε όλη την Ευρώπημια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το κυάνιο έχει υψηλή τοξικότητα και μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε θάνατο. Μια κουταλιά ενός διαλύματος κυανιούχου 2% θα σκοτώσει έναν άνθρωπο και τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ατυχήματα σε μεταλλεία δείχνουν τις καταστροφικές του επιπτώσεις.

Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να απαιτήσουμε οι ιθύνοντες της Ευρώπης επιτέλους να δράσουν και κάνουν την εξόρυξη με βάση το κυάνιο μια υπόθεση του παρελθόντος.

Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις σκληρές αλήθειες που θέτει η εξόρυξη με βάση το κυάνιο κατά τη διάρκεια της ακρόασης του κ. Karmenu Vella, του υποψήφιου Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Μέσα από την άμεση επαφή με τους ευρωβουλευτές μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποιήσαμε τη σημασία του να τεθεί η απαγόρευση της εξόρυξης με βάση το κυάνιο στο πρόγραμμα του επόμενου Επιτρόπου.

Οι ευρωβουλευτές που έχουν ακούσει τις ανησυχίες μας θα απευθυνθούν στον κ. Karmenu Vella κατά τη διάρκεια των ακροάσεων έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 29 Σεπτεμβρίου.

Το κυάνιο δεν γνωρίζει σύνορα και καλούμε τους φίλους μας σε όλη την Ευρώπη για να ενωθούν μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια!

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο bang@bancyanide.eu ή επισκευθείτε το www.bancyanide.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *