Χαλάνδρι: Δεν τόλμησαν να κατεδαφίσουν τον καταυλισμό των Ρομά

Η μαχητική κινητοποίηση των κατοίκων του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, στο Χαλάνδρι, απέτρεψε την προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί κατεδάφιση των καταλυμάτων τους.

xal-roma 1Οι κάτοικοι του καταυλισμού βρίσκονταν σε διαρκή κινητοποίηση από χθες βράδυ, καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και στήνοντας οδοφράγματα, ενώ από τα ξημερώματα βρέθηκαν στο πλευρό τους και πολλοί αλληλέγγυοι.

Οι Ρομά αρνούνται τη μετεγκατάστασή τους στο όρος Πατέρας, επισημαίνοντας ότι είναι εγγεγραμμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου και δικαιούνται, σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία, να στεγαστούν στο Χαλάνδρι.xal-roma-2

Στον καταυλισμό ζουν 74 οικογένειες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και πολλά από τα παιδιά πηγαίνουν στα τοπικά σχολεία . Η απόφαση να κατεδαφιστούν τα καταλύματά τους πάρθηκε από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 8 Νοεμβρίου 2013, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα της αρμόδιας οργάνωσης του ΟΗΕ, UNHRC.

Η UNHRC, με εντολή προς τις ελληνικές αρχές, τον Μάιο 2013, ζητούσε τη λήψη μέτρων για την πρόληψη της απώλειας στέγης οικογενειών Ρομά. Η εντολή αυτή επιβεβαιώθηκε από το UNHRC τον Αύγουστο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014.

Στις 8 Νοεμβρίου 2013, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες Ρομά από το Χαλάνδρι σε μια παλιά νατοϊκή βάση στην κορυφή του όρους Πατέρα, κοντά στα Μέγαρα.

Όπως είναι αυτονόητο, οι Ρόμα αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση, καθώς βρίσκεται σε μια εντελώς απομονωμένη περιοχή και θα ήταν δύσκολο για αυτούς να έχουν πρόσβαση σε σχολεία και υπηρεσίες υγείας.xal-roma-3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *