Βέτο στον Αβραμόπουλο από ιταλίδα ευρωβουλευτή

ιταλιδαΤη διαφωνία της για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης από τον έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, εξέφρασε η ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Σπινέλι που ανήκει στην ομάδα της Αριστεράς και ήταν υποψήφια του ιταλικού ψηφοδελτίου “Η άλλη Ευρώπη με τον Αλέξη Τσίπρα”.  H ίδια χαρακτηρίζει την Ελλάδα ξενοφοβική και τονίζει ότι έχει καταδικαστεί αρκετές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“O ορισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας,στη θέση του ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Μετανάστευση και Εσωτερικών Υποθέσεων (ο συνδυασμός αυτών των δυο χαρτοφυλακίων ακούγεται ανησυχητικός) στην πραγματικότητα δείχνει ότι οι μετανάστες χαρακτηρίζονται ως κίνδυνος από τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της.

Από την πλευρά του JeanClaude Juncker ο  κ. Αβραμόπουλος μπορεί κάλλιστα να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, αφού οι στρατηγικοί στόχοι του περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μέσω της ενίσχυσης της Frontex και της ακτοφυλακής, την εδραίωση της συνεργασίας με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης. Αλλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν μπορεί να αποτελεί τη σωστή επιλογή για εκείνους που, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζονται για μια νέα μεταναστευτική πολιτική, σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τη Συνθήκη της Λισαβόνας“, αναφέρει σε δήλωσή της η κυρία Σπινέλι.

Εξηγώντας  γιατί απορρίπτει την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για τη συγκεκριμένη θέση επισημαίνει μεταξύ άλλων :

“Πριν από το διορισμό του ως Επιτρόπου για τη Μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας το 2011, ανέλαβε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών το 2012 και διορίστηκε πάλι υπουργός Άμυνας το 2013 κατ ‘επανάληψη είχε δηλώσει ότι ο φράχτης είναι ένα αναγκαίο μέτρο για την προστασία της κοινωνίας και των συνόρων μας από την παράνομη μετανάστευση“.

Και συνεχίζει:

“Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την έκθεση μεταναστών σε ταπεινωτική μεταχείριση, σε κατάφωρη παραβίαση αρκετών άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (και των άρθρων 18 και 19 του Χάρτη των ευρωπαϊκών θεμελιωδών δικαιωμάτων για το δικαίωμα ασύλου και συλλογικές απελάσεις). Πολλές ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις έχουν καταγγείλει τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις κατά των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Το 2013, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για ένα κύμα πρωτοφανούς ξενοφοβίας στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2012 οι Ελληνικές αρχές ξεκίνησαν μια επιχείρηση μαζικής καταστολής εναντίον υπόπτων παράνομων μεταναστών. Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία Ξένιος Ζευς οδήγησε στην αυθαίρετη κράτηση χιλιάδων μεταναστών στη βάση των εθνοτικών διακρίσεων, σύμφωνα με τους δικηγόρους που ειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα
Αβραμόπουλος δεν έκρυψε ποτέ ότι εξισώνει τους πρόσφυγες με τους παράνομους μετανάστες που πρέπει να επαναπροωθούνται“.

 

Πηγή: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *