Νεότερα από το διεθνιστικό Αντιφασιστικό Καραβάνι στο Ντονμπάς

Στο Δελτίου Τύπου νο3, με ημερομηνία έκδοσης 27/9/2014, το Καραβάνι ενημερώνει ότι δεν έχει μπορέσει να διαβεί τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παρά τις προσπάθειες απ’ τους συντρόφους όλων των χωρών να εκμεταλλευτούν τις συντροφικές σχέσεις τις οποίες έχουν συνάψει με αγωνιστές του Ντονμπάς κατά τους τελευταίους μήνες.

Στο Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι: “Μάλλον η νέα γεωπολιτική ισορροπία που ακολούθησε τη συμφωνία εκεχειρίας που προτάθηκε απ’ τη Ρωσία έχει ευθείες συνέπεις στις σχέσεις της τελευταίας με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς, επηρεάζοντας τη μοίρα του σκοπού μας”

Η περισσότερο θεωρητική παρά πρακτική εκεχειρία δεν έχει επιτρέψει στο Καραβάνι να εισέλθει σύσσωμο στο Ντονμπάς παρά με δυο μικρές αντιπροσωπείες οι οποίες, η μια κατευθυνόμενη στο Λουγκάνσκ κι η άλλη στο Ντονιέτσκ θα μεταφέρουν μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει συλλεχθεί. Το Καραβάνι τονίζει ότι δεν θέλει να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στους αγωνιζόμενους στο Ντονμπάς που ούτως ή άλλως βρίσκονται “στο έλεος γεωπολιτικών συμφερόντων μεγαλύτερων απ’ τους ίδιους”. Υπογραμμίζεται ότι το κλείσιμο των συνόρων ειδικά στην περίπτωση του Λουγκάνσκ οδηγεί σε αδυνάτισμα του στρατού του και χειροτέρευση των όρων ζωής του πληθυσμού.

Η ανακοίνωση γράφει ότι το Καραβάνι “έχει υπόψη του τις συνεχιζόμενες διεργασίες στις οποίες προχωρούν οι ολιγάρχες κι η πολιτική εκπροσώπησή τους στη Ρωσία μαζί με τη λεγόμενη 5η φάλαγγα ανάμεσα στους πολιτοφύλακες”

Στη συνέχεια το Καραβάνι επικρίνει τη λεγόμενη εκεχειρία αφού κατά τη γνώμη του βοήθησε τα στρατεύματα του Κιέβου να ανασυνταχθούν σε μια δύσκολη στιγμή ενώ δυσχεραίνει τις προμήθειες για τις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς και τον ντόπιο πληθυσμό.

Παρακάτω διευκρινίζεται ότι το Καραβάνι δεν τάσσεται με αυτούς που τηρούν ίσες αποστάσεις καταλήγοντας σε μια αδιαφορία στην πράξη γι’ αυτά που συμβαίνουν στο Ντονμπάς ενώ υποστηρίζει όσους από διεθνιστική σκοπιά λαμβάνουν αντιφασιστικές πρωτοβουλίες στήριξης του αγώνα στο Ντονμπάς και καταδίκης της κυβέρνησης του Κιέβου, ιδιαίτερα από χώρες που έχουν πληγεί από την τρομακτική λιτότητα και τις πολιτικές της ΕΕ, χώρες όπως αυτές της Ιβηρικής χερσονήσου και την Ελλάδα.

Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει τις αδελφικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν με τους Μοσχοβίτες αντιφασίστες που αγωνίζονται εναντίον των Ρώσων νεοναζί που τόσο πριν όσο και μετά το ξέσπασμα του πολέμου αλληλοϋποστηρίζονταν με τους ναζί του Κιέβου.

10711100_777745272281831_7649740152780244808_n

μέλη της αντιπροσωπείας του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας απ’ την Ιταλία μαζί με πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ

***

Το τέταρτο και τελευταίο Δελτίου Τύπου του Καραβανιού αναφέρει ότι έγινε συνάντηση σε ρωσικό έδαφος με αντιπροσωπεία παρτιζάνων απ’ το Λουγκάνσκ. Στη συνάντηση οι μαχητές απ’ το Λουγκάνσκ ενημέρωσαν αναλυτικά για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους, τους τελευταίους μήνες. Οι ίδιοι προσδιόρισαν τον αγώνα τους ως αντιφασιστικό και αντι-ιμπεριαλιστικό. Η βοήθεια που συνέλεξε το Καραβάνι όλους αυτούς τους μήνες από προσφορές απλού αλληλέγγυου κόσμου, δόθηκε στην αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, η οποία διευκρίνισε ότι θα διοχετεύσει τη βοήθεια, όχι στις πολιτοφυλακές, αλλά στον απλό κόσμο που δοκιμάζεται σκληρά από τον πόλεμο.

Όλες αυτές τις μέρες η αντιπροσωπεία προσπάθησε να φέρει την αποστολή της εις πέρας στο ακέραιο. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε κατορθωτό να περάσει σύσσωμη στο Ντονμπάς και να δώσει τη συναυλία αλληλεγγύης. Όμως, το Αντιφασιστικό Καραβάνι έλαβε επίσημη διαβεβαίωση απ’ την αντιπροσωπεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ ότι θα λάβει επίσημη πρόσκληση στο μέλλον για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού στα εδάφη της Νοβορόσια.

Αυτές τις μέρες το Καραβάνι ήρθε σε επαφή επάνω στη συνοριακή γραμμή με πρόσφυγες από την Ουκρανία που περίμεναν να εισέλθουν ή να εξέλθουν σε μεγάλες ουρές αυτοκινήτων. Στην επικοινωνία μαζί τους, αυτοί οι άνθρωποι εξηγούσαν πως οι εθνικές, γλωσσικές και θρησκευτικές διαφορές ποτέ δεν είχαν επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων σ’ αυτά τα εδάφη επί των ημερών της Σοβιετικής Ένωσης. Μίλησαν ακόμα για την αντίσταση στη χούντα του Κιέβου και τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου.

Το Καραβάνι Αλληλεγγύης έδωσε τελικά μια συναυλία στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, μπροστά στο άγαλμα του Λένιν, γύρω απ’ το οποίο έκανε μια συμβολική τελετή μετά το τέλος της συναυλίας ενώ ταυτόχρονα έφταναν νέα για το ρημαγμένο απ’ τους φασίστες άγαλμα του Λένιν στο Χάρκοβο.

Οι συμμετέχοντες στο Καραβάνι δηλώνουν σίγουροι ότι παρά την κούραση και τη μερική απογοήτευση για τη μη ολοκλήρωση του σκοπού τους, αυτό που θα κρατήσουν και θα διοχετεύσουν ο καθένας στη χώρα του θα είναι το συντροφικό κλίμα ενότητας που επικράτησε στην αποστολή κι οι όμορφες στιγμές που έζησαν με Ρώσους και Ουκρανούς αντιφασίστες. Αυτό αποτελεί και το μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο αυτής της αποστολής.

1907822_10152285367231574_8539777702836522656_n

Πηγή: solidarityantifascistukraine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *