Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των γυναικών της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου

καλη συκιαΜνημόσυνο θα τελεστεί αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο Καλής Συκιάς, για να τιμηθεί η μνήμη των γυναικών που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα της 6ης Οκτωβρίου 1943. Μεταξύ των άλλων θα μιλήσει και ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Αργότερα στο κτίριο του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Καλής Συκιάς από τους δημοσιογράφους Γιάννη Κανελλάκη και Εμμανουήλ Παντινάκη.

Η σφαγή των γυναικών του χωριού έγινε από το δολοφονικό απόσπασμα του Φριτς Σούμπερτ, που αποτελούνταν από συνεργάτες των Γερμανών, ως αντίποινα για την πανωλεθρία γερμανικού σώματος στη Μάχη του Τσιλίβδικα, από τους αντάρτες του Μπαντουβά.

Οι φασίστες εκτέλεσαν τις γυναίκες, πολλές από τις οποίες ρίχτηκαν μέσα στα σπίτια που καίγονταν, καθώς οι άντρες του χωριού απομακρύνθηκαν στα γύρω βουνά, πιστεύοντας πως η οργή των φασιστών θα ξεσπούσε μόνο σ’ αυτούς.

 

Μία απάντηση στο “Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των γυναικών της Καλής Συκιάς Ρεθύμνου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *