Βελγικά συνδικάτα καταγγέλουν διάσκεψη ευρωπαίων ναζί με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής

neonazi-germaniaΜε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό του Βελγίου και τον δήμαρχο των Βρυξελών, τα τέσσερα μεγαλύτερα βελγικά συνδικάτα ζητούν να μην επιτρέπονται στη χώρα εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει η Χρυσή Αυγή.

Αφορμή στάθηκε η είδηση ότι στις 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο, σε σημείο που κρατήθηκε κρυφό, διάσκεψη νεοναζιστικών οργανώσεων με θέμα «Χρυσή Αυγή: ο πολιτικός αγώνας και η στρατηγική της έντασης».

Βάσει πληροφοριών που έχουν δημοσιοποιηθεί σε ακροδεξιές ιστοσελίδες, τα βελγικά συνδικάτα υποστηρίζουν στην επιστολή τους ότι τη διάσκεψη οργάνωσε ο «ιταλικός πολιτιστικός σύλλογος Zenit Belgio», που έχει εγκατασταθεί στο Βέλγιο από το 2013. Επισημαίνουν, δε, ότι το Zenit έχει αποστολή την προώθηση της φασιστικής ιδεολογίας (ένα από τα ιστορικά πολιτικά πρότυπα είναι ο Βέλγος ναζί, Λεόν Ντεγκρέλ) και συνδέεται με το ιταλικό νεοφασιστικό ρεύμα «Casa Pound».
Τα βελγικά συνδικάτα τονίζουν ότι αν επιτραπούν διασκέψεις παρόμοιες με αυτήν της 4ης Οκτωβρίου, ή άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, είναι πολύ πιθανή η παραβίαση του βελγικού αντιρατσιστικού νόμου. Ως εκ τούτου, καλούν τις βελγικές Αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μη μετατραπούν οι Βρυξέλλες και το Βέλγιο σε «κέντρο συντονισμού των Νεοναζί της Ευρώπης». Καλούν, επίσης, τις τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές του Βελγίου να εκδώσουν μια γενική απαγόρευση των δραστηριοτήτων, που εμπλέκουν τη Χρυσή Αυγή εκτός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

  Η επιστολή των βελγικών συνδικάτων:

«Στην Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή έχει περάσει από το έγκλημα της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους στην πράξη. Δεδομένης της ανοιχτά ρατσιστικής ρητορικής τους στην Ελλάδα, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο ρατσιστικός λόγος θα διατυπωθεί και στις πιθανές συναντήσεις στο Βέλγιο. Σε μια μαγνητοσκοπημένη συνομιλία τον περασμένο Αύγουστο, ένας από τους ομιλητές της διάσκεψης της 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: “αν αυτός που αγαπά τη φυλή του θεωρείται ρατσιστής, ε τότε ναι, είμαστε ρατσιστές”. Η παραβίαση του βελγικού αντιρατσιστικού νόμου είναι λοιπόν πολύ πιθανή αν επιτραπεί αυτή η διάσκεψη ή άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής».
Αναφέρεται επίσης ότι «μετά την εκλογή τριών ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής, διαφαίνεται καθαρά πως αυτή οργάνωση αποσκοπεί στο να επωφεληθεί από την παρουσία της στις Βρυξέλλες, για να συντονίσει τις πιο ακραίες νεοναζιστικές ομάδες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων και των βέλγικων γκρουπούσκουλων, όπως το Nieuw-solidaristisch alternatief (N-SA), το Nation και oι Autonome Nationalisten Vlaanderen. Καλούμε τις Αρχές της χώρας μας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφευχθεί οι Βρυξέλλες και το Βέλγιο να χρησιμοποιηθούν ως κέντρο συντονισμού των Νεοναζί της Ευρώπης. Δεδομένων των στοιχείων που προκύπτουν από τη ρητορική της, αλλά και από τα ρατσιστικά εγκλήματα που έχει διαπράξει, θα ήταν απόλυτα ορθό οι τοπικές και ομοσπονδιακές Αρχές να εκδώσουν μια γενική απαγόρευση των δραστηριοτήτων που εμπλέκουν τη Χρυσή Αυγή εκτός Ευρωκοινοβουλίου, ακολουθώντας το παράδειγμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος κατήγγειλε την παρουσία της Χρυσής Αυγής στην πόλη του».

Τέλος, σημειώνεται ότι οι πληροφορίες για τη «μυστική» διάσκεψη της 4ης Οκτωβρίου, με θέμα τη Χρυσή Αυγή, στάθηκαν η αφορμή να διοργανωθεί την ίδια ημέρα στο κέντρο των Βρυξελλών αντιφασιστική διαδήλωση, κατά της άκρας δεξιάς και της Χρυσής Αυγής, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, με σύνθημα: «Καμία γειτονιά για τους φασίστες και κανένας φασίστας στη γειτονιά μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *