Ερώτηση Παναγούλη για το υπό πώληση σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε και γράψαμε για την πώληση του σπιτιού του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη στη γαλλική πόλη Αντίμπ και για την αδιαφορία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα ενημερωθήκαμε για σχετική ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη, την οποία δημοσιεύουμε:

 

αντιμπΠροσφάτως γνωστοποιήθηκε η πώληση της οικίας του συγγραφέως Νίκου Καζαντζάκη που βρίσκεται στην γαλλική πόλη Αντίμπ. Το μεσιτικό γραφείο που έχει αναλάβει την πώληση του ιστορικού οικήματος έκανε γνωστό ότι μπορεί να αγοράσει την οικία του οποιοσδήποτε αναγνώστης και θαυμαστής του συγγραφέως ανά τον κόσμο, αρκεί να διαθέσει το ποσό που ορίζεται από το μεσιτικό γραφείο. Στην πραγματικότητα όμως, η παραπάνω οικία δεν αποτελεί ένα οποιοδήποτε θέρετρο, αλλά έναν χώρο μεγάλης ιστορικής, πολιτιστικής και πνευματικής σημασίας που έχει ταυτιστεί με τον κορυφαίο στοχαστή και συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη. Στον χώρο αυτό της οικίας του, ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος του πεζογραφικού του έργου και συνέγραψε ορισμένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του όπως: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Αλέξης Ζορμπάς» καθώς και «Ο Καπετάν Μιχαήλ».
Συνεπώς δεν αναφερόμαστε σε κάποιον τυχαίο μυθιστορηματογράφο αλλά σε έναν άνθρωπο, ο οποίος, μέσω των έργων του, έθεσε το υπόβαθρο της φιλοσοφικής αμφισβήτησης εννοιών και θεσμών, όπως ο χριστιανισμός που, έως τότε, αντιμετωπίζονταν στερεοτυπικά. Για αυτόν το λόγο για πολύ καιρό διώχθηκε, διαβλήθηκε, συκοφαντήθηκε, αλλά και εκτιμήθηκε για το ρηξικέλευθο έργο του.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός:
– Θα ενδιαφερθεί να διασώσει από τα χέρια των ιδιωτών την οικία του Νίκου Καζαντζάκη που, μαζί με τα έργα του, αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για τον ελληνικό λαό, σεβόμενος έμπρακτα την ιστορία του τόπου, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει ήδη διαθέσει εκατομμύρια ευρώ κατά καιρούς για διάφορα πολιτιστικά δρώμενα ή για την έμμεση στήριξη ιδιωτικών ιδρυμάτων που παράγουν πολιτισμό για λίγους;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *