Συνεχίζεται η κουρδική αντίσταση στην Κομπάνι

kobane2Η κουρδική πόλη στη Συρία συνεχίζει να αντιστέκεται κατά του Ισλαμικού Κράτους, παρά την αδράνεια της γειτονικής Τουρκίας. Οι Κούρδοι της Συρίας αψήφησαν την πρόβλεψη του τούρκου προέδρου πως “η Κομπάνι είναι έτοιμη να πέσει” και έχουν περάσει στην αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, οι χθεσινές στρατιωτικές επιχειρήσεις των κουρδικών δυνάμεων έχουν ωθήσει τους εξτρεμιστές μαχητές σε μια αμυντική θέση στη συριακή πόλη σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα τουρκικά σύνορα, Ταυτόχρονα, μετά από επιδεικτική αδιαφορία τόσων ημερών, μετά την εξαπόλυση της κουρδικής αντεπίθεσης άρχισαν στην περιοχή και οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος των Κούρδων Ιdris Nassan, “είναι η μεγαλύτερη υποχώρησή τους από την είσοδό τους στην πόλη και αυτό μπορούμε να το θεωρήσουμε ως την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την αποχώρησή τους από την περιοχή”.

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριζε μόλις πριν δύο μέρες ότι “το πρόβλημα του ISIS (Ισλαμικού Κράτους ) … δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών Αυτή τη στιγμή η Κομπάνι είναι έτοιμη να πέσει”.

Ο τούρκος πρόεδρος δέχτηκε επιθέσεις για την άρνησή του να ενισχύσει την κουρδική πόλη, ενώ στο τουρκικό Κουρδιστάν, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, ξέσπασαν ταραχές που μέχρι σήμερα είχαν ως συνέπεια τον θάνατο περισσότερων από είκοσι διαδηλωτών εξαιτίας της αστυνομικής βίας. Κατά τους αναλυτές, η στάση του αυτή συνδέεται με τους φόβους ότι η στρατιωτική ενίσχυση των κούρδων μαχητών στην Κομπάνι θα μπορούσε να ενισχύσει το κίνημα της κουρδικής ανεξαρτησίας.
Η Τουρκία, η οποία επί δεκαετίες αντιμετωπίζει ως κύριο εσωτερικό εχθρό το κίνημα των Κούρδων, έχει εκφράσει την ανησυχία της, με τη ρητή δήλωση του Ερντογάν ότι η δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να ενισχύσει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία.

Μέχρι τώρα, η Τουρκία δεν έχει παράσχει καμία στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας , αν και έχει δεχτεί περίπου 200.000 πρόσφυγες.

Πηγή: telesurtv.net

 

2 απαντήσεις στο “Συνεχίζεται η κουρδική αντίσταση στην Κομπάνι”

  1. να δεις που θα τους φάνε όλους τους ισλαμιστές ζωντανούς οι κούρδοι. και μαζί και τον ερντογάν τρομάρα του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *