“Μη κυβερνητικά” λαμόγια

Η μηχανή που στήνουν κάποια ευυπόληπτα λαμόγια για να τα παντελωνιάζουν χοντρά, με το να κατασκευάζουν τις λεγόμενες «Μη κυβερνητικές Οργανώσεις» είναι παλιά. Το φρέσκο είναι ότι έχουν και δραστηριότητες που δεν της είχα πάρει πρέφα μέχρι που διάβασα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σε μια φυλλάδα. «Μη Κυβερνητική Οργάνωση σε κύκλωμα μαστροπών και call girls», έγραφε η εφημερίδα. Μάστα. Αντε να σακουλευτείς τώρα ότι μια ΜΚΟ που υποτίθεται ότι νταραβεριζόταν «με την προστασία των κακοποιημένων γυναικών» πουλούσε νταβατζηλίκι.
Τι ξεπεσμός είναι αυτός! Χάλασε η πιάτσα. Οι σοβαρές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν βαρύγδουπα ονόματα όπως «Βοήθεια ζωής προς Εθνικό Παιδί – Άτομο». «Κέντρο Έρευνας και πρακτικής εφαρμογής του Αρχαίου Δράματος», «Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποιμαντικής Διακονίας» και κάνουν τσαμπασλίκια με κυβερνήσεις και σοβαρούς καπιταλιστές, όχι με ιδιοκτήτες κωλάδικων τρίτης κατηγορίας και πέμπτης διαλογής.

Να απλώσω τον χαβά μου για να με πιάσετε καλύτερα. «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί τις “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” ως σύμμαχο διακυβέρνησης. Σύμμαχο για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων για τον άνθρωπο, για τον πολίτη. Σε τελική ανάλυση, οι “Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” είναι κορυφαία ιδεολογική έκφραση της Ανοικτής και Ελεύθερης Κοινωνίας», είχε δηλώσει ο Κ. Καραμανλής όταν ανέλαβε την εξουσία.

Εβαλα, λοιπόν, τον ρουφιάνο google να ψάξει στο διαδίκτυο πώς μεταφράζετε αυτή η κολεγιά. Χαμός. Η κάνουλα ένα σωρό υπουργείων τρέχει ασταμάτητα μπακίρια σ’ ένα σμάρι «μη κυβερνητικών οργανώσεων». Ας ξεπεράσω το υπουργείο Απασχόλησης που μόνο πέρσι έδωσε στις μ.κ.ο 40.000.000 ευρώπουλα, ας μην δώσω ιδιαίτερη βαρύτητα στα κονέ του υπουργείου Πολιτισμού μ’ αυτές τις οργανώσεις και ας σταθώ στο υπουργείο Εξωτερικών που γίνετε και το χοντρό αλισφερίσι.

Εχουμε και λέμε, μιλώντας πάντα μόνο για το 2007. Πρώτο τραπέζι πίστα και εδώ είναι το παπαδαριό που τσεπώνει, μέσω της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» που έχει 15.000.000 ευρώ τον χρόνο. Κι’ επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη είναι θρήσκα όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί, δεν αφήνει παραπονεμένες και άλλες θρησκευτικές μ.κ.ο. Η «Κύκλος της Πάτμου» πήρε 255.550 ευρώ για να οργανώσει, λέει, «Συμπόσιο Αμαζόνιος – Πηγή Ζωής» με καλεσμένο τον οικουμενικό πατριάρχη, ενώ το “Ιδρυμα Στήριξης Οικουμενικού Πατριαρχείου και Οικουμενική”, άλλα 93.500 ευρώ για τη διοργάνωση συνεδρίου στη Κωνσταντινούπολη.

Δεν θα έφτανε όλος ο χώρος εδώ να αναφέρω τον χορό εκατομμυρίων που παντελωνιάζουν απ’ το κράτος τα λαμόγια που κοντρολάρουν κάποιες μ.κ.ο. Βλέποντας όμως τη λίστα των μ.κ.ο που τα τσεπώνουν απ’ το ΥΠΕΞ κάπου έπιασα και τα γέλια βλέποντας πόσο ευρηματικοί είναι κάποιες μουτράκλες. Όπως αυτοί που με το “Ίδρυμα Λειτουργοί Υγείας της Αγάπης” πήραν 30.000 ευρώ για να φτιάξουν μονάδα εκτροφής αγελάδων στην Κατάγκα του Κονγκό, ή οι τύποι του του “Κλάμπ 21 Εγρήγορση” που πήραν 17.500 ευρώ για το πρόγραμμα τους “Η πολιτισμική παράδοση μέσα από γαστρονομία”.

Φυσικά δεν είναι μόνο δικό μας φρούτο οι μ.κ.ο αλλά παγκόσμιο. Για ποιο λόγο γίνετε όλο αυτό το πατιρντί μεταξύ κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και αυτών των οργανώσεων ας μας το πει ένα απόσπασμα από κείμενο ενός αστού δημοσιογράφου. Του Γιάννη Διακογιάννη: «Θυμάμαι τον Απρίλιο του 1999, στο βομβαρδιζόμενο από το ΝΑΤΟ Βελιγράδι, κατά την διάρκεια συνέντευξης που μου παραχώρησε για «ΤΑ ΝΕΑ» τον υπουργό Εξωτερικών Γιοβάνοβιτς. Τον άκουσα να καταθέτει τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία: «Εχει έρθει – μου είπε – απεσταλμένος από την Ελλάδα που χειρίζεται προγράμματα Μ.Κ.Ο.. Σκορπά αφειδώς χρήματα σε οργανώσεις κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Χρηματοδοτεί παράλληλα εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και εξαγοράζει δημοσιογράφους που προπαγανδίζουν δήθεν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Ουσιαστικά προωθούν την περαιτέρω διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».
Ένα χρόνο αργότερα, στην τραγική Παλαιστίνη, εκεί όπου ο ισραηλινός στρατός κατοχής είχε ρημάξει πόλεις σαν την Τζενίν, η βουλευτής και πάλαι ποτέ συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, η Ασράουι μου είχε πει: «Εχουν δραστηριοποιηθεί Μ.Κ.Ο. στα κατεχόμενα που προωθούν δήθεν τη φιλία των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων. Στην ουσία με βάση οικονομικά προγράμματα για τα οποία κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό βάθος τους, προγράμματα που δήθεν καταπολεμούν την τρομοκρατία, αυτές οι Μ.Κ.Ο. ενισχύουν λογικές περαιτέρω απομόνωσης του λαού μου σε γκέτο που όλο και περισσότερο πνίγουν οι παράνομοι νέοι οικισμοί των Ισραηλινών».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *