Κάλεσμα αγώνα από την Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Πανεπιστημιακών Παντείου

panepistimiaΑγαπητοί συνάδελφοι,
Αυτή την κρίσιμη περίοδο για το λαό μας και το πανεπιστήμιο, καλούμαστε να αντισταθούμε και να αγωνιστούμε συλλογικά και οργανωμένα για μια κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης και, ειδικότερα, μια παιδεία που απαντά στις ανάγκες και εκφράζει τις αξίες μιας τέτοιας κοινωνίας. Στο πανεπιστήμιο οφείλουμε να αντισταθούμε σε νομοθετήματα (4009/11 και 4076/12) που ψηφίστηκαν  παρά την αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, σε νομοθετήματα που καταργούν τις όποιες κατακτήσεις του λαού έχουν απομείνει στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακολουθώντας την κατεύθυνση που είχαν ήδη χαράξει και υλοποιήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με βάση τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, οι νόμοι αυτοί είναι ένα βήμα παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι η πλευρά των μνημονίων των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ στην ανώτατη εκπαίδευση. Ειδικά για τις κοινωνικές επιστήμες, που αφορούν κατεξοχήν το πανεπιστήμιό μας, οι νόμοι αυτοί οδηγούν στην ολοκληρωτική τους υποβάθμιση και την κατάπνιξη κάθε κριτικού επιστημονικού λόγου. Γι αυτό, οφείλουμε με κάθε τρόπο να καταδείξουμε στην ευρύτερη κοινωνία τα δραματικά αποτελέσματα που συνεπάγεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση η εφαρμογή τους.

Το πανεπιστημιακό κίνημα, διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενοι, πρέπει και μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή των μνημονίων στην ανώτατη εκπαίδευση. Όλες οι προσπάθειες τη στιγμή αυτή πρέπει να κατευθύνονται προς αυτό το στόχο χωρίς καμιά απολύτως επιφύλαξη. Πρακτικές ταλαντεύσεων, συμβιβασμών, θεσμολαγνείας και απομονωτισμού διχάζουν αντί να ενώνουν τις αγωνιζόμενες δυνάμεις και αντικειμενικά αποδυναμώνουν το κίνημα. Θα αντισταθούμε στη μιζέρια και στην εξαθλίωση που θέλουν να μας επιβάλουν. Θα αντισταθούμε στη συρρίκνωση της δημοκρατίας μέσα στα πανεπιστήμια και στον αποκλεισμό τμημάτων της πανεπιστημιακής κοινότητας από τις αποφάσεις. Ο ρόλος που έπαιξαν φοιτητικές παρατάξεις στη διοίκηση των πανεπιστημίων, ενώ πρέπει να συζητηθεί ανοικτά χωρίς παρωπίδες, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μια ολιγαρχική διοίκηση με μονοπρόσωπα όργανα που θα αποφασίζει ακόμα και για το πρόγραμμα σπουδών.

Οφείλουμε να αγωνισθούμε με συνέπεια και συνέχεια για δημόσια, δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, με σοβαρή κρατική χρηματοδότηση, υποδομές, δημοκρατική διοίκηση, με πανεπιστημιακούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αξιοπρεπώς αμειβόμενους. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τη σημερινή νεοφιλελεύθερη αντιμετώπιση της ανώτατης εκπαίδευσης, που συρρικνώνει την ήδη μειωμένη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, αποψιλώνει το διοικητικό ιστό τους, στερεί βιβλία από τους φοιτητές, συνθλίβει τη φοιτητική μέριμνα και την ιδιωτικοποιεί. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την απαξίωση της δουλειάς μας μέσα από ένα διαβλητό και πανταχόθεν διάτρητο σύστημα μιας κατ’ ευφημισμόν λεγόμενης αξιολόγησης και, ασφαλώς, δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον τη συνεχή μείωση των αποδοχών μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 όπως λέει και ο λαός μας, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οφείλουμε, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και συνειδητοί πολίτες, να αγωνιστούμε για ένα δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Οφείλουμε, δηλαδή, να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο, που θα βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τη σημερινή εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση∙ οφείλουμε να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών, ανοιχτό στην κοινωνική πρόοδο, από το οποίο θα αποφοιτούν ολοκληρωμένες επιστημονικές προσωπικότητες με κριτική και όχι αλλοτριωμένη συνείδηση. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ανάπτυξη της παιδείας και τη διαμόρφωση, μέσα από την επιστήμη και την έρευνα, μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ένα πανεπιστήμιο, που δεν ενδίδει στη λογική των επιχειρήσεων και των προγραμμάτων τους, ένα πανεπιστήμιο που, ενώ θα συμβάλλει, εκτός των άλλων, και στην παραγωγική ανασυγκρότηση σε όφελος του λαού, δε θα υποτάσσεται στα συμφέροντα και στις πρακτικές των πολυεθνικών και της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας. Γι ένα τέτοιο πανεπιστήμιο καλούμαστε να αγωνιστούμε συλλογικά και οργανωμένα.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεχή, μαζικό, ενωτικό αγώνα πανεπιστημιακών, φοιτητών και εργαζομένων. Ο αγώνας μας αυτός συνιστά εξ αντικειμένου μέρος ενός κοινωνικού κινήματος  ενάντια στα μνημόνια, ενάντια στις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και της ΕΕ,  ενάντια σε πολιτικές που επιρρίπτουν τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα, που καταρρακώνουν την εθνική ανεξαρτησία, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη συσσώρευση πλούτου στις πολυεθνικές και την εγχώρια ολιγαρχία. Για την επιτυχία αυτού του στόχου και τη συνάντηση όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας με τους λαϊκούς αγώνες, θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

 Με αυτά τα δεδομένα η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ σας καλεί να αγωνιστούμε μαζί

 ·        Για την κατάκτηση ενός Δημόσιου, Δωρεάν και Δημοκρατικού Πανεπιστημίου
·        Για τη de facto ματαίωση και τη de jure κατάργηση των νόμων 4009/11 και 4076/12
·        Για την ανατροπή των μνημονίων και των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία
·        Για ένα μετωπικό, μαζικό, μαχητικό κίνημα συμπόρευσης καθηγητών, φοιτητών, εργαζομένων, ένα κίνημα συμπόρευσης με το λαό, για μια παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών του.

 Οκτώβριος 2014

Α. Καλαματιανού                                      Σ. Σακελλαρόπουλος
Δ. Καλτσώνης                                         Α. Χρύσης
Γ. Ρούσης                                               Ξ. Χρυσοχόου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *