Κατάρρευση του Χρηματιστηρίου – Πάνω από 7% η απόδοση των ελληνικών ομολόγων

“Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει πάνω από το 7% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο.”

newego_LARGE_t_420_54371729_type12128Τη διαπίστωση αυτή υπογραμμίζει η “Ημερησία”, σε σημερινό άρθρο της οποίας αναφέρεται ότι:

“O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15.00 διαμορφώνεται κοντά στις 950 μονάδες σημειώνοντας πτώση πάνω από 5%.

Η αξία των συναλλαγών κινείται σε υψηλά επίπεδα και ανέρχεται στα 84,115 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,51%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,38%.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται όλες οι μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές της Eurobank(-7,43%), της Folli Follie (-6,54%), της Alpha Bank (-6,48%), της ΕΥΔΑΠ (-5,95%) και της Τέρνα Ενεργειακή (-5,82%).”

Κατά την εκτίμηση της εφημερίδας, “οι ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε η Ελλάδα στο Eurogroup για νέο μνημόνιο ή «προληπτική γραμμή στήριξης» όπως λέγεται, και ο «πάγος» που έβαλαν οι δανειστές στο σχέδιο απεμπλοκής από την τρόικα, είναι ο ένας λόγος των πιέσεων στις αγορές.

Ο δεύτερος λόγος είναι η σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και το σκηνικό μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου η οποία δεν ευνοεί τις τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και «απογειώνει» τα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας της ασάφειας που επικρατεί σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και ο τρίτος λόγος είναι φυσικά τα stress tests των τραπεζών τα οποία, αν και οι φήμες λένε ότι θα είναι καλά, εντούτοις θα πρέπει να παρουσιαστούν την μεθεπόμενη Κυριακή για να επιβεβαιωθούν τα καλά σενάρια.

«Υπάρχει ένα μίνι sell-off σήμερα λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας», σχολίασε στο Reuters trader ελληνικής χρηματιστηριακής.

«Με την απόδοση του 10ετούς (κρατικού) ομολόγου να ξεπερνάει το 7%, φαίνεται ότι χαλάνε τα σχέδια της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ομόλογα

Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κλιμακώθηκαν σημαντικά την Τρίτη, μετά την άνοδό τους κατά 15 μ.β. τη Δευτέρα, σπάζοντας το φράγμα του 7%. Εφτασαν μάλιστα στο επίπεδο του 7,144%, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2014 και μετά, για να υποχωρήσουν ελαφρώς στη συνέχεια.

Σε ανάλογη τροχιά κινούνται και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ελληνικών ομολόγων, με αυτήν του 3ετούς να ενισχύεται στο 4,21% και του 5ετούς στο 4,99%.

«Αρχίζουμε να προσεγγίζουμε επίπεδα αποδόσεων που γεννούν αμφιβολίες» για την δυνατότητα της Ελλάδας να αυτοχρηματοδοτείται, σχολίασε ο Christian Lenk, αναλυτής σταθερού εισοδήματος στην DZ Bank AG στην Φραγκφούρτη, ενώ πρόσθεσε «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην αγορά, γεγονός που ενισχύει τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα».

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν αναλυτές, σημαντικό ρόλο στην άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων διαδραματίζει το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά «ρηχή» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς.

Σχολιάζοντας την άνοδο των αποδόσεων, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «υπερβολική» αντίδραση των αγορών, η οποία δεν πρόκειται να επηρεάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο.

«Πρόκειται απλά για νευρικότητα. Μια συμφωνία (για τη μεταμνημονιακή περίοδο) μπορεί να τα ανατρέψει όλα αυτά και θα τα ανατρέψει», δήλωσε στο Reuters ανώτατη κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης».

Δεύτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η άνοδος στις αποδόσεις πραγματοποιείται με χαμηλούς όγκους και αυτό έχει δυσανάλογα αποτελέσματα στις τιμές και τις αποδόσεις τους,

«Η άνοδος των αποδόσεων γίνεται με πολύ μικρούς όγκους και αυτό οφείλεται στα προβλήματα ρευστότητας που έχει η ελληνική αγορά ομολόγων», τόνισε.

«Είναι μια ατελής αγορά και αυτό τεχνικά αυξάνει τις διακυμάνσεις, καθώς μια εντολή πώλησης μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις. Οι επενδυτές επί παραδείγματι δεν έχουν τη δυνατότητα δανεισμού τίτλων (repo market)», πρόσθεσε.”

 

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *