Η Τουρκία στηρίζει τους ισλαμοφασίστες και βομβαρδίζει τους Κούρδους!

τουρκιαΓια παραβίαση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας κατηγορεί το PKK την Άγκυρα στη σκιά των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύθηκαν κατά θέσεων των Κούρδων αυτονομιστών στην επαρχία Χακιάρι της νοτιοανατολικής Τουρκίας κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ.

Η Άγκυρα χτυπά θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν για πρώτη φορά από το 2013 ακριβώς τη στιγμή που οι κούρδοι δίνουν με άνισα μέσα τη μάχη απέναντι στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) που απειλούν τη Συρία και το Ιράκ.

Το ήδη βαρύ κλίμα εξαιτίας της τουρκικής αδράνειας μπροστά στην προέλαση των τζιχαντιστών στο Κομπάνι και της καταστολής των διαδηλώσεων των κούρδων επιδεινώνεται μετά τις επιδρομές και οργή βράζει.

Ο ανταποκριτής του δικτύου Al Jazeera Μπέρναρντ Σμιθ, ο οποίος βρίσκεται στην Ούρφα κοντά στην τουρκική μεθόριο με τη Συρία, μεταδίδει ότι επίκειται την Τετάρτη η έκδοση ανακοίνωσης από τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, η οποία θα δώσει το στίγμα της αντίδρασης των Κούρδων αυτονομιστών.

Σε ανακοίνωση που ανάρτησε την Τρίτη στο δικτυακό της τόπο η στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν αναφέρει ότι δεν υπήρξαν θύματα από τις τουρκικές επιδρομές.

Πρόκειται για την πρώτη ευρεία επιχείρηση κατά του PKK από την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας το 2013, η οποία κατά την Τουρκία ήλθε ως απάντηση σε επιθέσεις των κούρδων αυτονομιστών σε στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή.

Η εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι οι αυτονομιστές επιτίθεντο επί τρεις ημέρες στο φυλάκιο με βαρέα αυτόματα όπλα και ρουκέτες. Κατά την ίδια πηγή, η εντολή του Γενικού Επιτελείου για επιδρομές στη συνοικία Ντάγλιτζα της επαρχίας Χακιάρι δόθηκε τη Δευτέρα (αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή).

Οι τουρκικές εφημερίδες Cumhuriyet και Milliyet αναφέρουν πως υπήρξαν επίσης τη Δευτέρα συγκρούσεις μεταξύ του PKK και τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Τούντσελι της ανατολικής-κεντρικής Τουρκίας, μακριά από τα σύνορα.

Οι τουρκικές επιδρομές ήλθαν καθώς βράζει η οργή των κούρδων για την αδρανή στάση της Τουρκίας μπροστά στη σφαγή των κούρδων της Συρίας κατά την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο Κομπάνι.

Την περασμένη εβδομάδα κούρδοι διαδηλωτές πλημμύρισαν τις επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας με τις διαδηλώσεις να καταστέλλονται βίαια. Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίες σε συγκρούσεις, με τον τουρκικό στρατό να επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες περιοχές.

Kαι απεργία πείνας επί τουρκικού εδάφους

Περισσότεροι από 100 κούρδοι μαχητές από τη συριακή πόλη Κομπάνι ξεκίνησαν απεργία πείνας για να καταγγείλουν τη σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές, όταν προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, κυρίως για να δεχθούν ιατρική φροντίδα.

Η Άγκυρα υποπτεύεται ότι ενδέχεται να συνδέονται με αντάρτες του ΡΚΚ.

Σύμφωνα με έναν φιλοκούρδο τούρκο βουλευτή, περίπου 160 μέλη του κόμματος Δημοκρατική Ένωση (PYD), του κυριότερου κουρδικού κόμματος της Συρίας, τα οποία κρατούνται εδώ και εννέα ημέρες στο Σουρούτς, στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία, ξεκίνησαν απεργία πείνας.

«Κρατούνται χωρίς να τους βαρύνει κάποια κατηγορία, σε μεγάλη νομική αβεβαιότητα, είναι μια τραγωδία», δήλωσε ο Ιμπραχίμ Αϊχάν, βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Περίπου 100 άλλα μέλη του PYD, άνδρες και γυναίκες, που είχαν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές μόλις εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος από το Κομπάνι, αφέθηκαν ελεύθεροι τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, πρόσθεσε ο Αϊχάν, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι επέστρεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν.

Ένας τοπικός αξιωματούχος δήλωσε, υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν συλληφθεί στη διάρκεια ενός ελέγχου «ρουτίνας».

«Εδώ και κάποιο καιρό όλου όσοι έρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι είτε μέλη των YPG (Μονάδες προστασίας του λαού, η κύρια ένοπλη πολιτοφυλακή των Κούρδων στη Συρία) είτε του PKK», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός, για τον οποίο το ζήτημα είναι «η ασφάλεια της χώρας».

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *