“Φιλοευρωπαίοι” κατά “ρώσων αυτονομιστών” ή όταν γράφεις στη γλώσσα των φασιστών του Κιέβου

του Γιώργου Αλεξάτου

OYKRANIA NEONAZIΌλοι εμείς, που από πολύ καιρό τώρα εκδηλώνουμε ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, προσπαθούσαμε, μετά την άνοδο στην εξουσία του συνασπισμού ακροδεξιών νεοφιλελεύθερων και συγκαλυμμένων ή απροκάλυπτων ναζί, να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους τμήματα της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής Αριστεράς δυσκολεύονταν να πάρουν σαφή θέση, όσο κι αν έπαψαν τελευταία οι προκλητικές τοποθετήσεις υπέρ της χούντας του Κιέβου.

Κάτι η ελλιπής πληροφόρηση, κάτι ο φιλο-Ε.Ε. προσανατολισμός, κάτι η αναγωγή κάθε αντίθεσης οπουδήποτε στον πλανήτη σε αντιθέσεις ενδοϊμπεριαλιστικές, ήταν αναμενόμενο να προκαλούν σύγχυση και αδυναμία σαφούς τοποθέτησης ενάντια σε ένα καθεστώς που δεν δίστασε από την πρώτη στιγμή (τον περασμένο Φεβρουάριο) να διακηρύξει τις ξεκάθαρες αναφορές του στον πιο ακραίο αντικομμουνισμό, στην ιστορική συμμαχία των ουκρανών φασιστών με τους ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων και κυρίως της πολυπληθούς ρωσικής μειονότητας της ανατολικής Ουκρανίας, του Ντονμπάς.

Πέρασε περισσότερο από μισός χρόνος από τότε και είναι πολλά αυτά που συνέβησαν σ’ αυτό το διάστημα. Από τη σφαγή στο κτίριο των συνδικάτων της Οδησσού μέχρι τα συγκροτημένα ναζιστικά παραστρατιωτικά σώματα που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, και από την αυθόρμητη αντίσταση του λαού του Ντονμπάς μέχρι την ανακήρυξη των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι εξελίξεις έδειχναν να αποσαφηνίζουν το τοπίο και να μην επιτρέπουν συγχύσεις, ηθελημένες ή μη.

Αμ, δε! Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως υπάρχει πάντα κι εκείνος ο κόσμος που όταν η πραγματικότητα διαψεύδει τις βεβαιότητές του τόσο το χειρότερο για την ίδια. Έτσι, δυο χθεσινά απανωτά άρθρα στην ιστοσελίδα left.gr, που συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους:

Ποιοι ναζί και ποια αντιφασιστική Αντίσταση; “Φιλοευρωπαίους” και “φιλορώσους αυτονομιστές” βλέπει η αριστερή ιστοσελίδα. Με τους δεύτερους να πραγματοποιούν και στυγερά εγκλήματα, καθώς, όπως διαβάζουμε από ανταπόκριση του κρατικού ΑΠΕ-ΜΠΕ που αναπαράγει αυτούσιο τον προπαγανδιστικό λόγο της χούντας του Κιέβου και επίσης αυτούσια αναδημοσιεύεται ως έγκυρη είδηση στο left.gr, αυτοί οι “φιλορώσοι αυτονομιστές βομβάρδισαν το χωριό Σαρτάνα, έξω από τη Μαριούπολη. Πολλοί όλμοι εξερράγησαν στο χωριό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε πολίτες και να τραυματιστούν δέκα ακόμη, επεσήμανε η δημαρχία στον ιστότοπό της”.

Μαθαίνουμε κι άλλα στο ρεπορτάζ που διαβάζουμε. Όπως, ότι η ναζιστικής σύνθεσης Εθνοφρουρά του Κιέβου “δημιουργήθηκε εν μέρει από εθελοντές”. Φυσικά τα περί ναζιστικής σύνθεσης είναι δικές μας πληροφορίες. Το left.gr μένει στον εν μέρει εθελοντικό της χαρακτήρα. Πάντως, θα ήμασταν άδικοι αν γράφαμε πως τη χαρακτηρίζει και  ανθρωπιστική εθελοντική οργάνωση…

Ο αρχηγός αυτής της “εν μέρει εθελοντικής” Εθνοφρουράς  “γίνεται ο τέταρτος υπουργός Άμυνας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους φιλοευρωπαίους τον Φεβρουάριο”, μας πληροφορεί το left.gr. Έτσι ακριβώς! Τον Φεβρουάριο δεν καταλήφθηκε η εξουσία από ακροδεξιούς νεοφιλελεύθερους και ναζί. Απλώς υπήρξε ανάληψή της από “φιλοευρωπαίους”…

Άλλωστε και η Εθνοφρουρά, όπως μαθαίνουμε, αποτελεί  “ένα σώμα που εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και στο οποίο ενσωματώθηκαν εθελοντές που προήλθαν από το κίνημα αμφισβήτησης της πλατείας Μαϊντάν”. Αμφισβητίες οι νοσταλγοί του Μπαντέρα! Αμφισβητίες οι δολοφόνοι που βαρύνονται με σωρεία εγκλημάτων σε βάρος του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς! Αμφισβητίες οι φασίστες!… Για να το λέει το Κίεβο, να το αναπαράγει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και μάλιστα να το γράφει και το left.gr, έτσι θα είναι…

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει όμως και το δεύτερο σχετικό άρθρο, που αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή επίδειξη δύναμης των πιο ακραίων ναζιστικών ομάδων στο Κίεβο.

Θα ήταν μάταιο να ψάξει κανένας να βρει την όποια αναφορά στη ναζιστική ταυτότητα αυτών που κατέβηκαν ένοπλοι στους δρόμους, ενώ κυκλοφόρησαν και προκηρύξεις με τις οποίες απειλούσαν με πογκρόμ.

Κατά το left.gr, επρόκειτο για “χιλιάδες διαδηλωτές (που) συγκρούστηκαν με την αστυνομία, σήμερα, έξω από τη Βουλή της Ουκρανίας, κατά της οποίας έριξαν πέτρες, καπνογόνα, αυτοσχέδιες βόμβες και βολίδες αεροβόλων.
Σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Reuters, οι διαδηλωτές ήταν κυρίως νεαρής ηλικίας, ενώ πολλοί από αυτούς φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και αλυσίδες (….) Τα αιτήματα των διαδηλωτών δεν έχουν ακόμη καταστεί σαφή, ενώ σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλοί δεν απαντούσαν στο ερώτημα σχετικά με τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες εντάσσονται”.

Γενικώς αναρωτιέται το left.gr, όπως άλλωστε και τα “διεθνή μέσα ενημέρωσης”. Αναρωτιέται ως προς την ταυτότητα των διαδηλωτών, όχι όμως και ως προς τις αναφορές τους. Καθώς, λίγο παρακάτω, μαθαίνουμε ότι “νωρίτερα σήμερα, το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβόμποντα είχε κάνει μια συγκέντρωση κοντά στο κοινοβούλιο καλώντας τους βουλευτές να χορηγήσουν ειδική αναγνώριση και επιδόματα στα μέλη μιας εθνικιστικής οργάνωσης, του Ουκρανικού Ανταρτικού Στρατού (UPA), που πολέμησε εναντίον των Ναζί και εναντίον των Σοβιετικών”.
Έτσι, ακριβώς! Ο UPA, η οργάνωση που εξοπλίστηκε από τους γερμανούς κατακτητές και που βαρύνεται με δεκάδες χιλιάδες δολοφονίες κομμουνιστών, αντιφασιστών, Εβραίων και Τσιγγάνων, είχε πολεμήσει “εναντίον των Ναζί και εναντίον των Σοβιετικών”.

Ας την ξαναγράψουμε την Ιστορία. Και μιας που θα το κάνουμε για την Ουκρανία και την ΕΣΣΔ του Β’  Παγκοσμίου Πολέμου, ας το κάνουμε και για τον τόπο μας. Μήπως και τα Τάγματα Ασφαλείας είχαν πολεμήσει -εκτός από τους εαμοκομμουνιστές- και τους ναζί; Για να δούμε… Ας το ξαναψάξουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *