Κείμενο συμβολής της Αριστερής Πλατφόρμας ΣΥΡΙΖΑ

Κείμενο συμβολής στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα.Σημαία_κόκκινη_σκίτσο_080612

1.Οι επόμενοι μήνες είναι καθοριστικοί για την πορεία της χώρας. Όλο το κόμμα είναι ανάγκη να τεθεί άμεσα σε θέση μάχης και να δώσει όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη μεγάλων εργατικών λαϊκών αγώνων για να ανατραπεί η καταστροφική πολιτική των μνημονίων και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο υπεράσπισης και προώθησης μεγάλων ριζοσπαστικών αλλαγών στη χώρα και σύγκρουσης με ένα σύστημα συμφερόντων των δανειστών ( ΕΕ, ΔΝΤ), του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που εκβιάζουν και θέλουν να εξασφαλίσουν τον εξανδραποδισμό των εργαζομένων και την υποτέλεια της χώρας στο διηνεκές. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη υποτροπιάζει και συνοδεύεται με έντονα φαινόμενα πολιτικής κρίσης και αντιπαραθέσεων ανάμεσα και στους κυρίαρχους κύκλους της. Αυτή η κρίση αναδεικνύει πιο έντονα τα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος και την αντιδραστικότητα των ρυθμίσεων του, ενώ επιβεβαιώνει ότι μια προοδευτική ανατροπή στη χώρα οδηγεί αναγκαστικά σε σύγκρουση με τις πολιτικές της ευρωζώνης αλλά και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΕΕ.

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με τη μέρα αγκαλιάζεται από ευρύτερα στρώματα του ελληνικού λαού ,αποκτά μεγάλη δυναμική κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας ,διευρύνει την εκλογική του επιρροή και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποκτήσει την πολιτική και προγραμματική ηγεμονία, κάνοντας ανεπίστρεπτη την προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού κλίματος από την πλευρά της συγκυβέρνησης και του συστήματος.

3. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε είναι εξαιρετικά αναγκαίο για τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει και να ενισχύσει τα ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά στην πολιτική, προγραμματική και κινηματική του παρέμβαση, να δημιουργήσει ένα ρεύμα ανατροπής από τα κάτω, να διατηρήσει το ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα της διαφορετικότητάς του από το κατεστημένο αστικό πολιτικό σύστημα, να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μαζικού κινήματος με αντινεοφιλελεύθερο-αντιμνημονιακό προσανατολισμό.

4. H   ανάδειξη μιας κυβέρνησης της αριστεράς, η υλοποίηση του προγράμματός της   καθώς και η απόκρουση των σεναρίων περί αριστερής παρένθεσης , στόχοι για τους οποίους πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση , αλλά μια πορεία αγώνων, συγκρούσεων με μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα και με τις επιλογές της ευρωζώνης. Μια διαρκή προσπάθεια αναδιάταξης των συσχετισμών σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Συνεπώς δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δημιουργηθεί εφησυχασμός, ή αίσθηση ευκολίας ή τάσεις   αναδίπλωσης με την αυταπάτη ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η εύνοια του συστήματος το οποίο άλλωστε θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να προκαλέσει   την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Οι τελευταίες εξελίξεις με την επίθεση της δικτατορίας των αγορών και τις συνδυασμένες αντιδραστικές πιέσεις ΕΕ και ΔΝΤ, δεν αφορούσαν μόνο την κυβέρνηση που έτσι ή αλλιώς και για μια ακόμη φορά απέδειξε με την στάση της, πως είναι παραδομένη στις επιλογές τους. Αυτές οι δραματικές εξελίξεις αποτελούν προανάκρουσμα των εκβιασμών που πιο έντονα ακόμη θα δεχθεί μια κυβέρνηση της αριστεράς. Συνεπώς πρέπει ακόμη πιο αποτελεσματικά να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία και να διαμορφωθεί ο κατάλληλος συσχετισμός σε Ελλάδα αλλά και ένα όσο το δυνατόν πιο ισχυρό μέτωπο αντίστασης στην Ευρώπη, ικανά να αποκρούσουν αυτές τις εκβιαστικές λογικές.

Χρειάζεται, επίσης, να διατρανωθεί εκ νέου η βούλησή μας να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς και να εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμά μας . Τέλος πρέπει να λάβουμε έγκαιρα όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς ενδεχόμενους εκβιασμούς στη χρηματοδότηση της χώρας και στη ρευστότητα των τραπεζών, προετοιμασμένοι για όλες τις δυνατές εναλλακτικές πιθανότητες και εκδοχές.

Η νέα κρίση στην ευρωζώνη αλλά και στην ΕΕ με την επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης, που αγγίζουν ακόμη και τις πλούσιες χώρες ,σε συνδυασμό με το απαράδεκτο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, με τα ενισχυμένα σύμφωνα σταθερότητας και τις επιλογές απορρύθμισης και κοινωνικής κατεδάφισης διαμορφώνουν ένα ακόμη πιο ασφυκτικό και αντιδραστικό περιβάλλον στο επίπεδο της Ευρωζώνης. Οδηγούν εκ των πραγμάτων σε μια διαδικασία μεγάλων συγκρούσεων με το ευρωπαϊκό κατεστημένο που καθοδηγείται από την βούληση και τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Γερμανίας. Παρόλα αυτά είναι αξιοποιήσιμες οι αντιθέσεις που εμφανίζονται ακόμη και στο σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης και χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση της ευρωπαϊκής αριστεράς για να δημιουργηθούν μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες και ένα ισχυρό μαζικό κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης ευρωζώνης και ΕΕ.

6. Η κυβέρνηση παρά τον πάγο που τις έβαλαν οι δανειστές ακόμη και για την επικοινωνιακή διαχείριση της νέας φάσης του μνημονιακού προγράμματος , έστω και με κομμένα τα φτερά της θα οργανώσει την αντεπίθεσή της θα επιχειρήσει να επανακτήσει συμμαχίες με τα μεσαία στρώματα , θα προσαρμόσει το σχέδιο εξαπάτησης του λαού περί δήθεν τέλους των μνημονίων και της ταπεινωτικής εποπτείας της τρόικας . Οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα κηδεμονίας της χώρας ,όπου θα συνεχιστεί η ίδια και χειρότερη πολιτική με την πρωτοβουλία πια της κυβέρνησης και μέσω μιας γραμμής πίστωσης και ενός ταμείου χρηματοδότησης θα ασκείται πια ο έλεγχος και η εποπτεία με πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το υπόλοιπο της δανειοδότησης ,ενώ παράλληλα το χρέος θα βαπτιστεί βιώσιμο χωρίς διαγραφή . Η ΕΕ και το ΔΝΤ επιθυμούν από ότι φαίνεται να πάρουν την λύση που θέλουν από μια βολική για αυτούς κυβέρνηση ,δημιουργώντας τετελεσμένα για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο αυτό θα συνδυαστεί με μια αχαλίνωτη εκστρατεία τρομοκράτησης των πολιτών και κατασυκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ με επίκληση πάντα της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Το σχέδιο αυτό πρέπει να αποκαλυφθεί και να καταγγελθεί ανοικτά στον ελληνικό λαό.

7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει με γοργό ρυθμό να ολοκληρώσει την διαδικασία εκπόνησης του εκλογικού προγράμματος του, να αναπτύξει άμεσα εσωκομματική συζήτηση και άνοιγμα συζήτησης στην κοινωνία. Οι εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης είχαν θετική απήχηση στους πολίτες, ωστόσο συνιστούν ένα τμήμα μόνο του άμεσου προγράμματός μας, που η εφαρμογή του   συνδέεται με την προώθηση των συνολικών προγραμματικών μας δεσμεύσεων.

Χρειαζόμαστε ένα πλήρες μεταβατικό πρόγραμμα με άμεσα προδιορισμένα μέτρα που θα αντιμετωπίζει τα πιο καυτά και οξυμμένα προβλήματα επιβίωσης του ελληνικού λαού και ταυτόχρονα θα εισάγει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ριζικής αναδιανομής σε βάρος του κεφαλαίου, δημοκρατικών αλλαγών στο κράτος, πλήρους και σταθερής εργασίας και αποκατάστασης των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το άμεσο κυβερνητικό μας πρόγραμμα πρέπει να εμπλουτισθεί και να ριζοσπαστικοποιηθεί περιλαμβάνοντας ως αιχμές τα ακόλουθα μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν και την ικανοποιητικότερη χρηματοδότησή του :

– την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους

– την άμεση θέση των τραπεζών κάτω από δημόσια ιδιοκτησία, δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο για μια νέα αποκλειστικά αναπτυξιακή και κοινωνική χρηματοπιστωτική πολιτική

– την λήψη άμεσων μέτρων στο πλαίσιο της ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος σε βάρος του πλούτου και υπέρ των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων στρωμάτων.

-ένα ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διαμόρφωση θέσεων πλήρους απασχόλησης

– την διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο των στρατηγικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

– Την ενίσχυση ενός όλο και πιο ευρέως κοινωνικού και συνεταιριστικού τομέα της οικονομίας και ιδίως την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής, του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου ,που θα θέτουν μεγάλες τομές στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα.

– την στήριξη και ανασυγκρότηση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος

Ένα πρόγραμμα    που θα ανοίγει το δρόμο για την ρήξη με τον νεοφιλελευθερισμό με αλλαγή του οικονομικού και κοινωνικού προτύπου, σε μια πορεία και κατεύθυνση σοσιαλιστικής προοπτικής για τη χώρα

8.Το κόμμα πρέπει να επιδιώξει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε με μεγαλύτερη ευχέρεια να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Στις παρούσες συνθήκες ο στόχος  αυτός είναι πραγματοποιήσιμος. Αυτή η θέση δεν αποκλείει, αντιθέτως επιβάλλει την επιμονή μας στην επίτευξη κοινής δράσης, κοινών πρωτοβουλιών και συμμαχιών με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και με πρόσωπα και δυνάμεις που προέρχονται από άλλους πολιτικοϊδεολογικούς χώρους, ριζοσπαστικοποιούνται, δοκιμάζονται σε πρωτοβουλίες και κοινούς αγώνες και μετατοπίζονται ειλικρινά προς τα αριστερά και δεν έχουν εμπλακεί με ευθύνες στην στήριξη, ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μνημονιακών επιλογών.

Αντίστροφα, δεν μπορούμε να δεχτούμε την συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά (ζητώντας ταυτόχρονα την «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων» και ξιφουλκώντας με τον «λαϊκισμό») αλλά δεν ασκούν ούτε μια στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά «θέση ευθύνης» που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Όπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠΑΣΟΚ , κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση.

Ο στόχος της αποτροπής της προεδρικής πλειοψηφίας που επιδιώκει η κυβέρνηση πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στις αποφάσεις του Συνεδρίου και κυρίως με την ενεργοποίηση του λαού από τα κάτω και με την συνολική ενίσχυση της πολιτικής ελκτικότητας και ηγεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ, μακριά από ευκαιριακές προσεγγίσεις που θα πλήξουν την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του χώρου μας. Καθοριστικό ζήτημα είναι η ενότητα του λαού και μια πλατειά κοινωνική συμμαχία στη βάση που θα στηρίξει πολιτικά μια κυβέρνηση της αριστεράς. Η ΚΕ πρέπει να διασαφηνίσει ότι την ευθύνη για διάλογο με τις άλλες δυνάμεις την έχουν αποκλειστικά τα όργανα του κόμματος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας συζήτησης.

9.Η κατάσταση του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι αναπτύσσονται επί μέρους σημαντικοί αγώνες δεν εμπνέει αισιοδοξία ,εμφανίζει σοβαρά προβλήματα συντονισμού ,συνέχειας ,μαζικότητας και αποτελεσματικότητας ενώ δημιουργεί ένα σημαντικό έλλειμμα στην προσπάθεια ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής και συνακόλουθα της συγκυβέρνησης. Εκτιμούμε ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή του εργατικού συνδικαλιστικού και ευρύτερα του μαζικού κινήματος σε μια πορεία μεγάλων αλλαγών στη χώρα μας σε όφελος της υπεράσπισης της εργασίας , της δημοκρατίας και της κοινωνικής ανασυγκρότησης και θα συμβάλουμε –με σεβασμό στην αυτονομία του- με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναβιώσει το δυνατόν ταχύτερα ένα ρωμαλέο συνδικαλιστικό εργατικό και ευρύτερα μαζικό κίνημα. Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτευχτεί ένας αγωνιστικός συντονισμός πάνω σε άμεσα ζητήματα που αφορούν την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ,την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων , την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύεσεων, την προστασία της υγείας ,των συλλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η νεολαία πρέπει να εμφανιστεί μαζικά στο αγωνιστικό προσκήνιο. Μία πολύμορφη και μαζική δραστηριότητα σε επί μέρους τομείς και χώρους, η οποία θα συντονίζεται με ευέλικτες μορφές σε πιο κεντρικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργούν κεντρικά γεγονότα και θα διαμορφώνουν ένα ενιαίο κέντρο αγώνα με έμφαση στη μαζικότητα των δράσεων είναι επιβεβλημένη .

Ανάλογη δραστηριότητα πρέπει να διαμορφωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ακουστεί η φωνή της άλλης Ευρώπης που απαιτεί την ακύρωση των συμφώνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τον τερματισμό του νεοφιλελευθερισμο , της λιτότητας, την ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της ανεργίας, την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης κρατών, την εφαρμογή εκτεταμένων δημόσιων επενδυτικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η εμπειρία της συσπείρωσης και της αγωνιστικής πρακτικής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ,του ευρωπαϊκού κοινωνικού φόρουμ πρέπει να αξιοποιηθεί για την δημιουργία ενός νέου μαζικού κινήματος στην Ευρώπη που θα βάλει την σφραγίδα του στις εξελίξεις.

10. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται η ισχυροποίηση και η αναβάθμιση του ρόλου του κόμματος, η εξασφάλιση της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας του. Το κόμμα πρέπει να ανασυγκροτηθεί τάχιστα και εν κινήσει ώστε να πετύχει την μαζική ενεργοποίηση των μελών και των φίλων και την μέγιστη δυνατή οργανωτική και πολιτική ετοιμότητα καθώς και την δημοκρατική συλλογική λειτουργία στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Τα όργανα σε κάθε επίπεδο από την ΠΓ και την ΚΕ μέχρι τα συντονιστικά και τις συνελεύσεις των οργανώσεων πρέπει να κατακτήσουν τον πολιτικό και αποφασιστικό τους ρόλο ,να δουλέψουν τους επόμενους μήνες με σχέδιο, μεθοδικότητα και αξιοποίηση όλου του δυναμικού. Οι στόχοι της συμβολής στην προγραμματική επεξεργασία , της ανάπτυξη της πάλης του μαζικού κινήματος στην περιοχή ευθύνης τους, της δημιουργίας ενός μαζικού πολιτικού ρεύματος ανατροπής σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας , της γνωριμίας και ενεργοποίησης του μεγαλύτερου μέρους της εκλογικής μας επιρροής, της πολιτικής παρέμβασης σε κάθε ζήτημα που γεννάται, της συμβολής στην οικονομική στήριξη του κόμματος πρέπει να γίνουν αντικείμενο εξειδίκευσης και συγκεκριμένης δουλειάς. Μέσα από αυτήν την εξωστρεφή πολιτική και κινηματική δράση επιδιώκουμε την συνάντηση και την ένταξη στις γραμμές μας αγωνιστών, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προέλευση, που επιθυμούν αυθεντικά και ανιδιοτελώς να παλέψουν για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή. Φαινόμενα υποκατάστασης των οργάνων και πρωτοβουλιών ερήμην τους, φαινόμενα παραγοντισμού, ανάθεσης, φαινόμενα δημόσιων εκφωνήσεων από κεντρικά στελέχη που δεν εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις, χωρίς διευκρίνηση του προσωπικού χαρακτήρα αυτών των δηλώσεων, πρέπει να σταματήσουν. Το κόμμα καλείται σε μια πανστρατιά στην οποία δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά απουσία από την ενεργή συμμετοχή και την ιστορικού χαρακτήρα πρόκληση για την μεγάλη αλλαγή στη χώρα με κυβέρνηση της αριστεράς.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πηγή: iskra.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *